7 Βασικές Ερωταπαντήσεις για τον Αφυγραντήρα σου!

Η υγρασία σε υψηλά επίπεδα είναι ένας επικίνδυνος εχθρός του σπιτιού. Λόγω της υψηλής υγρασίας στο χώρο αισθανόμαστε αποπνικτικά και δυσάρεστα. Αλλά το χειρότερο πράγμα με την υγρασία είναι πως εξαιτίας της μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με μούχλα στο σπίτι. Η σύγχρονη λύση που έχει βρεθεί για το πρόβλημα της υγρασίας είναι ο αφυγραντήρας. Ο αφυγραντήρας είναι μια οικιακή συσκευή που μπορείς να μετακινείς από δωμάτιο σε δωμάτιο, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Είναι απαραίτητη συσκευή για σπίτια με έντονο πρόβλημα υγρασίας, αλλά τι γίνεται, όταν ο αφυγραντήρας βγάζει κρύο αέρα, ή εμφανίζει κάποιο άλλο πρόβλημα;

Ο αφυγραντήρας, όπως και όλες οι οικιακές συσκευές, έχει κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες για να λειτουργεί σωστά. Έτσι, αν δεν κάνεις αρκετά λεπτομερή έρευνα, ώστε να βρεις εκείνον που πραγματικά ταιριάζει στις ανάγκες σου, δύσκολα θα ικανοποιηθείς από το αποτέλεσμα. Έπειτα, οι πιθανές βλάβες είναι επίσης μέσα στο πρόγραμμα. Όλες οι οικιακές συσκευές χρειάζονται συντήρηση, επισκευή, ή αλλαγή ανταλλακτικών. Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να λύσεις πιθανές απορίες σου σχετικά με τον αφυγραντήρα. Για παράδειγμα, γιατί ο αφυγραντήρας βγάζει κρύο αέρα; Ελπίζουμε να μάθεις όσα χρειάζεσαι.

7 συνήθεις απορίες & απαντήσεις για τον αφυγραντήρα του σπιτιού σου!

#1 Γιατί ο αφυγραντήρας βγάζει κρύο αέρα;

Στην αγορά κυκλοφορούν 2 βασικά είδη αφυγραντήρα, ο αφυγραντήρας με συμπιεστή και ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο (Desiccant). Ωστόσο, το είδος με συμπιεστή είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο και πιθανώς ανήκει και η δική σου συσκευή σε αυτή την κατηγορία. Σε μια συσκευή με συμπιεστή, πράγματι μπορεί να παρατηρήσεις πως ο αφυγραντήρας βγάζει κρύο αέρα, αν πας κοντά του. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν πρόκειται για βλάβη. Για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα του, ο αφυγραντήρας με συμπιεστή πρέπει να έχει στο εσωτερικό του χαμηλότερη θερμοκρασία από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Αυτό σημαίνει, πως όσο πιο ψυχρός είναι ο αέρας μέσα στο δωμάτιο, τόσο πιο ψυχρό γίνεται το εσωτερικό του αφυγραντήρα. Παρόλα αυτά, ο αέρας που διοχετεύει ο αφυγραντήρας στην ατμόσφαιρα είναι ίδιας θερμοκρασίας με αυτή που είχε πριν περάσει από αυτόν. Σαν αποτέλεσμα, αισθανόμαστε πως η συσκευή βγάζει κρύο αέρα, αλλά τελικά αυτό δεν κάνει διαφορά. Μάλιστα, παρατηρείται πως η χρήση αφυγραντήρα σε ένα δωμάτιο μπορεί να αυξήσει τελικά τη θερμοκρασία έως και κατά 2 βαθμούς.

#2 Γιατί ο αφυγραντήρας κάνει θόρυβο;

Αφού λύσαμε την απορία του γιατί ο αφυγραντήρας βγάζει κρύο αέρα, είναι καλό να ασχοληθούμε και με κάποια άλλα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Για παράδειγμα, ίσως παρατηρήσεις πως η συσκευή σου είναι κάπως θορυβώδης. Αν ο αφυγραντήρας ήταν σιωπηλός όταν τον αγόρασες, αλλά έγινε θορυβώδης στη συνέχεια, τότε πιθανώς χρειάζεται κάποιο ανταλλακτικό. Θα πρέπει να καλέσεις έναν τεχνικό για να διαπιστώσει τι ζημιά υπάρχει και να τη διορθώσει.

Αν ο θόρυβος υπήρχε από την αγορά της συσκευής, τότε δεν τίθεται θέμα βλάβης. Πρέπει να γνωρίζεις, πως πολλοί αφυγραντήρες παράγουν πάνω από 40 dB (ντεσιμπέλ). Αυτό σημαίνει, πως ο ήχος τους δεν περνά απαρατήρητος και μπορεί να γίνει ενοχλητικός. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αφυγραντήρες με ζεόλιθο, αλλά και με συμπιεστή, οι οποίοι είναι πολύ πιο διακριτικοί. Αν το ζήτημα του θορύβου σε απασχολεί, καλό θα είναι να επιλέξεις μια συσκευή που παράγει από 39 dB και κάτω. Έτσι, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

#3 Μπορεί το κλιματιστικό να αντικαταστήσει τον αφυγραντήρα;

Πολλά σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν λειτουργία αφύγρανσης του χώρου. Η λειτουργία αυτή τα βοηθά να δημιουργούν πιο ευχάριστο κλίμα μέσα στο σπίτι, αλλά και να ρυθμίζουν πιο εύκολα τη θερμοκρασία στα ιδανικά επίπεδα. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό, όταν η υγρασία στο σπίτι δεν είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, αν κάποιες χρονικές περιόδους το σπίτι σου έχει επίπεδο υγρασίας πάνω από 55- 60%, τότε το κλιματιστικό δε μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Για να βεβαιωθείς για το ποια είναι η σωστή απόφαση για το χώρο σου, μπορείς να αγοράσεις ένα υγρόμετρο. Αυτό θα σου υποδείξει αν το κλιματιστικό επαρκεί για να λύσει το θέμα της υψηλής υγρασίας, ή αν χρειάζεσαι αφυγραντήρα.

ο αφυγραντήρας βγάζει κρύο αέρα

#4 Γιατί ο αφυγραντήρας μυρίζει;

Οι περισσότεροι αφυγραντήρες διαθέτουν ένα εσωτερικό φίλτρο. Σκοπός του είναι να απομακρύνει διάφορες οσμές που εισέρχονται από το περιβάλλον στη συσκευή. Με τον τρόπο αυτό, οι δυσάρεστες οσμές δεν απελευθερώνονται ξανά στην ατμόσφαιρα. Λοιπόν, τα φίλτρα αυτά πρέπει να καθαρίζονται συχνά και να αντικαθίστανται 2 φορές το χρόνο, ώστε να λειτουργούν αποδοτικά.

Ακόμα και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις τα κατάλληλα ανταλλακτικά φίλτρα για το μοντέλο του αφυγραντήρα σου. Μάλιστα, δεν κοστίζουν πολύ, αφού μπορείς να βρεις ανταλλακτικά από 10 ευρώ. Ειδικά αν υπάρχει κάποιος καπνιστής στο σπίτι, είναι πιθανό το φίλτρο να χρειάζεται καθάρισμα πιο συχνά για να παραμένει λειτουργικό. Μην ξεχνάς, πως ένα βρώμικο φίλτρο μπορεί να σημαίνει πως ο αφυγραντήρας μυρίζει άσχημα, γι’ αυτό αξίζει να προσέχεις αυτή την απλή λεπτομέρεια.

#5 Μπορεί ο αφυγραντήρας να λειτουργεί ταυτόχρονα με θερμαντικά σώματα;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, συχνά παρατηρείται πως ο αφυγραντήρας αυξάνει τη θερμοκρασία του χώρου, έως και κατά 2 βαθμούς. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως η συσκευή αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως θερμαντικό σώμα για το σπίτι. Συνεπώς, το χειμώνα πρέπει να μπορεί να συνδυαστεί με καλοριφέρ, ή άλλα θερμαντικά σώματα. Πράγματι, μπορείς να χρησιμοποιείς ταυτόχρονα τον αφυγραντήρα και το θερμαντικό σώμα της επιλογής σου.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχεις, ειδικά αν έχεις αφυγραντήρα με συμπιεστή. Το εσωτερικό μέρος του αφυγραντήρα πρέπει να είναι πιο ψυχρό, σε σχέση με τη θερμοκρασία του δωματίου. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες φορές νιώθουμε πως ο αφυγραντήρας βγάζει κρύο αέρα. Για να συνεχίσει τη σωστή λειτουργία του, απλά φρόντισε ώστε η συσκευή να απέχει κάποια μέτρα από οποιοδήποτε θερμαντικό σώμα.

#6 Ποιο είδος αφυγραντήρα είναι το καλύτερο;

Αυτή η ερώτηση είναι πολύ συχνή, αν και η απάντηση της είναι σχετική. Τόσο ο αφυγραντήρας με συμπιεστή, όσο και με ζεόλιθο, έχουν διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, αν χρειάζεσαι τη συσκευή για το χειμώνα, όπου υπάρχουν θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών κελσίου, τότε ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο είναι κατάλληλος για σένα.

Αυτό συμβαίνει, γιατί ο αφυγραντήρας με συμπιεστή δυσκολεύεται πολύ να μειώσει την εσωτερική του θερμοκρασία, κάτω από αυτό το σημείο. Έπειτα, πρέπει να προσέξεις για πόσα τετραγωνικά μέτρα ενδείκνυται η χρήση του μοντέλου, πόσα λίτρα νερό μπορεί να βγάζει την ημέρα, αλλά και σε ποιες συνθήκες. Χρειάζεται ενδελεχής έρευνα, προτού επιλέξεις το μοντέλο που ταιριάζει στο σπίτι σου. Με τη σωστή επιλογή θα εξοικονομήσεις χρήματα και θα ευχαριστηθείς περισσότερο το αποτέλεσμα.

#7 Ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για το σπίτι;

Ιδανικά, θέλουμε η υγρασία του σπιτιού να κυμαίνεται σε επίπεδα 45- 55%. Όταν το επίπεδο της υγρασίας είναι πιο υψηλό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυξάνεται ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε μούχλα στο σπίτι. Φυσικά, η μούχλα ευθύνεται για διάφορες ασθένειες και έτσι πρέπει να αποφεύγουμε την εμφάνιση της όσο περισσότερο γίνεται. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχεις το επίπεδο υγρασίας του σπιτιού ανά πάσα στιγμή είναι να αγοράσεις έναν μετρητή υγρασίας για οικιακή χρήση. Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο της κατάστασης και θα γνωρίζεις αν και κατά πόσο χρειάζεσαι έναν αφυγραντήρα για το σπίτι.

Ελπίζουμε να απαντήσαμε ικανοποιητικά στην απορία του γιατί ο αφυγραντήρας βγάζει κρύο αέρα, αλλά και όποια άλλη απορία είχες για το θέμα. Αν θέλεις να συντηρήσεις και να επισκευάσεις τη συσκευή σου, απευθύνσου στους ειδικούς. Καταχώρησε την εργασία σου εντελώς δωρεάν και πάρε προσφορές από επαγγελματίες τεχνικούς της πλατφόρμας μας για να εξυπηρετηθείς άμεσα και αξιόπιστα!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα