Τι πρέπει να προσέξεις στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου;

Όλο και περισσότερος κόσμος οδηγείται στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Είναι αλήθεια ότι είναι μια συμφέρουσα κίνηση βραχυπρόθεσμα. Για να βεβαιωθείς, όμως, ότι έκανες τη σωστή επιλογή που δεν θα σε προδώσει και μακροπρόθεσμα, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Συγκεντρώσαμε σε μία λιστα ό,τι χρειάζεται να ξέρεις ώστε να αποφύγεις παγίδες στη αγορά του καινούργιου σου αμαξιού. Μην παραλείψεις, λοιπόν, να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα, προτού προχωρήσεις στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου!

7 tips για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου!

1. Φτιάξε ένα πλάνο.

Αποφάσισε πόσα λεφτά διατίθεσαι να δώσεις και τι αποτελεί για σένα προτεραιότητα. Φτιάξε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις σε ένα αμάξι και καθόρισε τον προϋπολογισμό σου. Στη συνέχεια κάνε έρευνα αγοράς και διερεύνησε τις επιλογές σου, τόσο σε αντιπροσωπείες μεταχειρισμένων όσο και σε ιδιώτες. Ποτέ μην πας κάπου απλά για να “χαζέψεις¨ γιατί υπάρχει περίπτωση ή να παρασυρθείς ή να σε εκμεταλλευτούν.

2. Κανόνισε συνάντηση με τον πωλητή.

Ετοίμασε από πριν τις ερωτήσεις που πρέπει να του κάνεις για να μην παραλείψεις κάτι. Τα βασικά πράγματα που πρέπει να μάθεις είναι: Γιατί πουλιέται το αμάξι; Είχε ποτέ κάποιο τρακάρισμα; Είναι ο πρώτος ιδιοκτήτης; Πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει; Επίσης αν επισκεφτείς κάποιον ιδιώτη, σιγουρέψου ο καιρός θα είναι καλός και θα υπάρχει μπόλικο φως ώστε να μπορέσεις να παρατηρήσεις καλά το αμάξι.

3. Κάνε τον πρώτο έλεγχο.

Υπάρχουν κάποια πολύ απλά πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξεις. Σήκωσε τα πατάκια στο εσωτερικό και δες αν το πάτωμα είναι ομοιόμορφο ή αν έχει κάποιο πρόβλημα. Πρόσεξε καλά το αμάξι ώστε να παρατηρήσεις τυχόν διαφορές στο χρώμα ή κάποια άλλη ανομοιομορφία για να καταλάβεις αν έχει περάσει κάποια επισκευή. Πίεσε με δύναμη πάνω στο φτερό του αμαξιού. Αν κάνει μόνο μία ταλάντωση σημαίνει ότι τα αμορτισέρ του είναι εντάξει. Τέλος δες αν τα διάφορα αξεσουάρ του αυτοκινήτου, όπως κλιματιστικό, ραδιόφωνο, κλπ, λειτουργούν.

4. Ζήτησε τα χαρτιά του αυτοκινήτου.

Δες την άδεια κυκλοφορίας ώστε να βεβαιωθείς για την ημερομηνία που πρωτοκυκλοφόρησε το όχημα αλλά και για το αν ο πωλητής είναι ο πραγματικός του κάτοχος. Επίσης, ζήτα τη κάρτα καυσαερίων και τη σφραγίδα του ΚΤΕΟ.  Αν δεις ότι το αμάξι δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ ζήτα από τον πωλητή να το περάσει αυτός ώστε να βεβαιωθείς για την κατάσταση του αυτοκινήτου.

5. Απευθύνσου σε ένα έμπειρο συνεργείο αυτοκινήτων.

Αν έχεις κάνει τα παραπάνω και δεν έχεις παρατηρήσει κάποιο ελάττωμα, ήρθε η ώρα να ζητήσεις τη βοήθεια ενός έμπειρου αλλά και ανεξάρτητου επαγγελματία. Πρέπει να γίνει ένας πλήρης έλεγχος στο μηχανικό μέρος του αυτοκινήτου για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, για παράδειγμα στη μηχανή ή στα φρένα. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσες εύκολα να το καταλάβεις ακόμα και αν έχεις κάποια ιδέα από αμάξια. Να θυμάσαι ότι ο πωλητής που θα αρνηθεί ένα επαγγελματικό έλεγχο είναι σίγουρο ότι κάτι κρύβει, οπότε διέκοψε κάθε συζήτηση.

6. Κάνε το αμάξι μια βόλτα.

Ποτέ μα ποτέ μην προχωρήσεις στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, χωρίς να το έχεις πρώτα οδηγήσει. Πέρα από το καθαρά αντικειμενικό κομμάτι, πρέπει να ελέγξεις ότι αυτό το αμάξι όντως σου ταιριάζει. Ακόμα και αν βρίσκεται σε άριστη κατάσταση κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα σε βολεύει στην οδήγηση. Δώσε σημασία στις μικρές λεπτομέρειες που σε βάθος χρόνου μπορεί να σε απογοητεύσουν για την επιλογή σου. Υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια σου; Τα καθίσματα είναι άνετα; Ή ακόμα χειρότερα, μήπως χτυπάς το κεφάλι σου όταν μπαινοβγαίνεις; Ο μηχανικός σου μπορεί να σου δίνει την ευχή του αλλά θυμήσου ότι τελικά η επιλογή είναι δική σου.

7. Διαπραγματεύσου!

Η διαπραγμάτευση αποτελεί κομβικό σημείο στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Όταν θα έχεις καταλήξει κάπου μην αφήσεις τον πωλητή να καταλάβει ότι για πρόκειται το αμάξι των ονείρων σου. Θα του δώσεις δύναμη που είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Όταν πας για να διαπραγματευτείς πρέπει να έχεις στο μυαλό σου μία ανώτερη και μία κατώτερη τιμή. Η κατώτερη είναι η τιμή που θα ήθελες ιδανικά να πληρώσεις και η ανώτερη, το μεγαλύτερο ποσό που θα έδινες. Ξεκίνα πρώτος και πρότεινε μία τιμή κάπου στη μέση για να έχεις περιθώρια διαπραγματεύσεων αλλά μην αποκαλύψεις αυτό το εύρος στον πωλητή. Μην αισθάνεσαι άσχημα που διαπραγματεύεσαι και κοίτα τι σε συμφέρει καλύτερα!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα