Άλφα μπλοκ ή τούβλο; Ποιο είναι το καλύτερο για κατασκευή τοίχων;

Άλφα μπλοκ ή τούβλο

Για την κατασκευή και το χτίσιμο τοίχων, εσωτερικών και εξωτερικών, σήμερα υπάρχει μια μεγάλη διαθέσιμη ποικιλία σε δομικά υλικά. Υπάρχουν πάντα οι παραδοσιακές λύσεις, όπως είναι τα τούβλα. Υπάρχουν, όμως και οι πιο σύγχρονες λύσεις όπως το πορώδες μπετόν ή άλφα μπλοκ, όπως το συναντάμε συχνά. Η επιλογή ανάμεσα σε άλφα μπλοκ ή τούβλο απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν κατασκευάζουμε ένα νέο σπίτι ή εξοχικό. Και τα δύο υλικά έχουν πάρα πολλούς υποστηρικτές, καθώς και πολλά πλεονεκτήματα που τα αναδεικνύουν.

Η αλήθεια είναι, πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη επιλογή ανάμεσα στα δύο δομικά υλικά. Τόσο τα τούβλα, όσο και το άλφα μπλοκ, έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα με την περίπτωση. Συνεπώς, μπορείς να πάρεις μια ιδέα για το τι προσφέρει το κάθε υλικό, αλλά χωρίς αυτό να καθορίσει την τελική σου απόφαση. Την τελική απόφαση για το χτίσιμο εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων θα πρέπει να την πάρεις, μετά από μελέτη μηχανικού και αρχιτέκτονα. Όμως, ας δούμε κάποια βασικά στοιχεία που θα σε κάνουν να καταλάβεις τι προσφέρει το κάθε υλικό.

Άλφα μπλοκ ή τούβλο; 7 πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζεις!

Όπως είναι λογικό, καθένα από τα δύο δομικά υλικά έχει και διαφορετικές ιδιότητες και διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ανάλογα με την περιοχή όπου χτίζεις σπίτι, αλλά και τις ειδικές ανάγκες της κατασκευής, ένας έμπειρος μηχανικός μπορεί να σου προτείνει το κατάλληλο είδος για την κατασκευή τοίχων. Όμως, ας δούμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά των τούβλων και του άλφα μπλοκ.

#1 Το άλφα μπλοκ χτίζεται πιο γρήγορα

Αν θέλεις να επιταχύνεις τις διαδικασίες κατασκευής τοίχων και να πληρώσεις λιγότερα εργατικά κόστη, ανάμεσα σε άλφα μπλοκ ή τούβλο, κερδίζει το άλφα μπλοκ. Είναι ένα ελαφρύ υλικό και μπορείς να χτίσεις τοίχο, ακόμα και μόνο με μια σειρά άλφα μπλοκ. Στην περίπτωση του τούβλου, συνήθως απαιτείται διπλή τοιχοποιία για ποιοτικό και εγγυημένα ανθεκτικό αποτέλεσμα. Επίσης, δημιουργεί λιγότερα μπάζα, σε σχέση με το τούβλο, οπότε μειώνονται οι εργασίες για την απομάκρυνση μπάζων.

άλφα μπλοκ ή τούβλο

#2 Το τούβλο κοστίζει λιγότερο

Ένα από τα μειονεκτήματα του άλφα μπλοκ, είναι η αρκετά υψηλή τιμή του. Ανάμεσα σε άλφα μπλοκ ή τούβλο, το τούβλο είναι ένα παραδοσιακό και πιο οικονομικό υλικό, το οποίο εξακολουθούν να προτιμούν πάρα πολλοί τεχνίτες στη χώρα μας. Σίγουρα, είναι πιο βαρύ και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για εργασίες χτισίματος, αλλά έχει χαμηλότερο κόστος και η αποτελεσματικότητά του είναι εγγυημένη. Έτσι, παραμένει ένα δημοφιλές υλικό δόμησης, ειδικά για εξωτερικούς τοίχους.

#3 Το τούβλο έχει μεγαλύτερη αντοχή στην υγρασία

Σαν υλικό, το τούβλο παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στην υγρασία, σε σχέση με το πορώδες μπετόν. Αυτό σημαίνει, πως αν έχτιζες έναν τοίχο και έμενε ασοβάτιστος, ο τοίχος από τούβλα θα άντεχε για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με το άλφα μπλοκ. Ωστόσο, δε συνηθίζεται να χτίζουμε τοίχους, χωρίς να τους σοβατίζουμε. Το σοβάτισμα είναι η απαραίτητη εργασία, χάρη στην οποία όλα τα δομικά υλικά γίνονται πιο ανθεκτικά στην υγρασία. Με αυτή τη λογική, ανάμεσα σε άλφα μπλοκ ή τούβλο και οι δύο επιλογές είναι ασφαλείς.

άλφα μπλοκ ή τούβλο

#4 Το άλφα μπλοκ προσφέρει ηχομόνωση

Το πορώδες μπετόν έχει πολύ καλές μονωτικές ιδιότητες, τις οποίες δε θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε. Ειδικά αν κατοικείς σε θορυβώδη περιοχή, η ηχομόνωση είναι απαραίτητη ιδιότητα που αναζητείς για το χτίσιμο των τοίχων. Είναι γεγονός, ότι στους τοίχους από τούβλα χρειάζεται να τοποθετηθούν ειδικά υλικά ανάμεσα, έτσι ώστε να αποκτήσουν ηχομονωτικές ιδιότητες.

Από την άλλη πλευρά, το άλφα μπλοκ δε χρειάζεται επένδυση με άλλα υλικά για να σου προσφέρει καλή ηχομόνωση. Βέβαια, το συμπέρασμα παραμένει, πως και στις δύο περιπτώσεις μπορείς να έχεις καλή ηχομόνωση, με τα σωστά υλικά και τη σωστή κατασκευή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για εσωτερικές τοιχοποιίες με καλή ηχομόνωση, συχνά χρησιμοποιείται και γυψοσανίδα. Τα διαχωριστικά εσωτερικού χώρου με γυψοσανίδα αποτελούν μια μοντέρνα και οικονομική επιλογή που αγαπάμε πολύ.

#5 Το τούβλο έχει τεράστια αντοχή στις σεισμικές δονήσεις

Στο παρελθόν, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, σχετικά με το αν το άλφα μπλοκ αντέχει στις σεισμικές δονήσεις. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει, ότι και το άλφα μπλοκ είναι πολύ ανθεκτικό στις σεισμικές δονήσεις. Ωστόσο, οι τοίχοι από τούβλα είναι η σίγουρη λύση, η οποία έχει δοκιμαστεί στο χρόνο και έχει αποδείξει την αξία της. Ανάμεσα σε άλφα μπλοκ ή τούβλο, το τούβλο έχει σίγουρη αντοχή στους σεισμούς και διάρκεια ζωής πολλών χρόνων, αλλά και το άλφα μπλοκ θεωρείται, πλέον, εξίσου ασφαλές.

#6 Και τα δύο υλικά έχουν πυράντοχες ιδιότητες

Τόσο το τούβλο, όσο και το πορώδες μπετόν, διαθέτουν πολύ μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και εμφανίζουν άριστες αντιπυρικές ιδιότητες. Συνεπώς και τα δύο υλικά θεωρείται πως αυξάνουν την ασφάλεια του σπιτιού σου. Ταυτόχρονα, το τούβλο και το άλφα μπλοκ έχουν καλές θερμομονωτικές ιδιότητες. Σαν αποτέλεσμα, διατηρούν αρκετά καλή ισορροπία στη θερμοκρασία του χώρου και αντιστέκονται στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας.

άλφα μπλοκ ή τούβλο

#7 Το τούβλο είναι πιο φυσικό ως υλικό δόμησης

Το άλφα μπλοκ δημιουργείται από τσιμέντο, χαλαζιακή άμμο, υδράσβεστο και γύψο. Το τούβλο δημιουργείται από πηλό. Ανάμεσα σε άλφα μπλοκ ή τούβλο, το τούβλο είναι το πιο φυσικό υλικό και συνηθίζεται να λέμε ότι το νιώθουμε πιο “ζεστό”, με την έννοια του γήινου και οικείου υλικού. Ωστόσο και τα δύο υλικά παράγονται από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία δεν επιβαρύνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα. Για το λόγο αυτό, αυτό το μέτρο σύγκρισης δε χρησιμοποιείται συχνά, για να επιλέξουμε μεταξύ άλφα μπλοκ ή τούβλο.

Συμπέρασμα: Ποιος είναι ο νικητής στην κατασκευή τοίχων;

Το χτίσιμο τοίχου, εσωτερικού ή εξωτερικού, πρέπει να γίνεται πάντα μετά από μελέτη μηχανικού και αρχιτέκτονα. Εκείνοι μπορούν να λάβουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του κτιρίου σου και να σου προτείνουν το υλικό κατασκευής που θα σου προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή.

Όσο για τη σύγκριση, ανάμεσα σε άλφα μπλοκ ή τούβλο, η απάντηση είναι πως και τα δύο υλικά είναι εξίσου κατάλληλα για την κατασκευή τοιχοποιίας. Και τα δύο έχουν δοκιμαστεί σε δύσκολες συνθήκες με το πέρασμα των χρόνων, αποδεικνύοντας την αξία τους. Σημασία έχει να γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός, έτσι ώστε να πάρεις μια λογική απόφαση, με βάση τα δεδομένα.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να λύσεις τις απορίες σου, σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα σε άλφα μπλοκ και τούβλο. Για κάθε είδους οικοδομικές εργασίες και ανακαινίσεις χώρων που χρειάζεσαι, εμείς είμαστε εδώ. Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και θα πάρεις άμεσα προσφορές, από έμπειρα συνεργεία στην περιοχή σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα