Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα άλφα μπλοκ: Τι ισχύει πραγματικά;

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα άλφα μπλοκ

Το άλφα μπλοκ είναι δομικό υλικό που χρησιμοποιείται σε ανακαινίσεις σπιτιών, για την κατασκευή τοιχοποιίας. Αποκαλείται και ως πορώδες μπετόν και αποτελείται από τσιμέντο, χαλαζιακή άμμο, υδράσβεστο και γύψο. Η πιο συνήθης και δημοφιλής χρήση του είναι σε κατασκευή εσωτερικών τοίχων. Υπάρχουν διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα άλφα μπλοκ που αξίζει να εξετάσεις. Είναι αρκετά δημοφιλές υλικό δόμησης τα τελευταία χρόνια και ίσως μπορείς να το αξιοποιήσεις για τις ανάγκες του σπιτιού σου.

Όμως, τι είναι σημαντικό να προσέξεις, όταν διαλέγεις δομικά υλικά για την κατασκευή τοίχων; Προφανώς, το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η αντοχή στο χρόνο. Έπειτα, χρειάζεσαι ένα υλικό ασφαλές, που να παρέχει θερμομόνωση, ηχομόνωση και πυροπροστασία. Ακόμη, μπορεί να σε απασχολεί το πόσο φιλικό είναι προς το περιβάλλον, πόσο κοστίζει και πόσο γρήγορα μπορεί να κατασκευάσει τοίχους. Παρακάτω, προτείνουμε μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα άλφα μπλοκ που αξίζει να γνωρίζεις, πριν επιλέξεις δομικά υλικά.

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Άλφα Μπλοκ: 7 παράγοντες που πρέπει να γνωρίζεις!

Πλεονεκτήματα Άλφα Μπλοκ

1. Γρήγορη ταχύτητα κατασκευής

Το άλφα μπλοκ είναι ένα δομικό υλικό που μεταβάλλεται εύκολα, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σου για δόμηση σε οποιοδήποτε σχήμα και διαστάσεις επιθυμείς. Επίσης, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα, πως είναι αρκετά ελαφρύ υλικό. Ως εκ τούτου, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του άλφα μπλοκ είναι η μεγάλη ταχύτητα κατασκευής. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν ανακαινίζεις το σπίτι σου. Δε μπορείς να χάνεις χρόνο για τις δουλειές, ειδικά όταν έχεις συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ταυτόχρονα, το άλφα μπλοκ σου γλυτώνει χρόνο από το καθάρισμα μπάζων. Επειδή είναι πολύ ευμετάβλητο σαν υλικό, τα μπάζα που δημιουργούνται εξαιτίας του είναι ελάχιστα. Παρόλα αυτά, θα θέλαμε να σου υπενθυμίσουμε, πως κάθε εργασία ανακαίνισης που περιλαμβάνει χτίσιμο, ή καθαίρεση, ή επένδυση τοίχων, απαιτεί άδεια για ανακαίνιση σπιτιού από την πολεοδομία. Έτσι, πρέπει ένας έμπειρος μηχανικός να ελέγξει τις επιθυμητές εργασίες, προτού προχωρήσεις στην πραγματοποίηση τους.

2. Παροχή πυρασφάλειας

Άλλο ένα βασικό πλεονέκτημα του άλφα μπλοκ είναι, πως αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δομικά υλικά με τη μεγαλύτερη πυραντοχή. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει, πως δε χρειάζεται να προσέχεις τις ηλεκτρικές σου συσκευές και τις αναμμένες εστίες στο σπίτι. Η πυραντοχή των δομικών υλικών στους τοίχους του σπιιτού είναι απλά μια πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας για το χώρο σου.

Είτε χτίζεις εσωτερικές, είτε εξωτερικές τοιχοποιίες με άλφα μπλοκ, η πυραντοχή των τοίχων είναι εγγυημένη. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει, πως το υλικό αυτό συμπεριφέρεται πολύ καλά, σε περίπτωση σεισμού. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω του μικρού ειδικού βάρους του υλικού. Συνεπώς, ένα από τα πλεονεκτήματα άλφα μπλοκ είναι, πως αυξάνει την ασφάλεια του σπιτιού σου!

Διάβασε επίσης: Άλφα μπλοκ ή τούβλο; Ποιο είναι το καλύτερο για κατασκευή τοίχων;
πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα άλφα μπλοκ

3. Παροχή θερμομόνωσης- ηχομόνωσης

Το άλφα μπλοκ, όπως και η γυψοσανίδα, είναι υλικό που έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ειδικά για τη γυψοσανίδα, έχουμε δει πολλές μοντέρνες κατασκευές για το σπίτι, όπως διαχωριστικά εσωτερικού χώρου με γυψοσανίδα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τέτοιων κατασκευών είναι, όμως, η θερμομόνωση και ηχομόνωση που προσφέρουν.

Πράγματι, οι τοίχοι και οι οροφές που επενδύονται με γυψοσανίδα βελτιώνουν σημαντικά τη μόνωση του σπιτιού. Το ίδιο ισχύει και για τις κατασκευές με άλφα μπλοκ. Με άλλα λόγια, οι τοίχοι από άλφα μπλοκ βοηθούν στη σταθεροποίηση του κλίματος στο σπίτι, έτσι ώστε να προσφέρουν ζεστούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Με την ιδιότητα τους αυτή, εξοικονομούν και χρήματα για θέρμανση και κλιματισμό, αφού καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια.

4. Φιλικότητα προς το περιβάλλον

Το άλφα μπλοκ δημιουργείται από τσιμέντο, χαλαζιακή άμμο, υδράσβεστο και γύψο. Αυτό σημαίνει, πως οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του υπάρχουν ανεξάντλητες στη φύση. Όμως, τα πλεονεκτήματα του άλφα μπλοκ δε σταματούν εκεί. Πολύ σημαντικό του πλεονέκτημα είναι και το γεγονός ότι δε δαπανάται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για τη διαδικασία παραγωγής του.

Αντιθέτως, οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα είναι λίγοι, σε σχέση με άλλων δομικών υλικών. Τέλος, το άλφα μπλοκ έχει πολύ μικρό ειδικό βάρος, πράγμα που σημαίνει πως μεταφέρεται σχετικά εύκολα, χωρίς να ρυπαίνει σημαντικά το περιβάλλον. Εφόσον στη σύγχρονη εποχή η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για όλους μας, το πλεονέκτημα αυτό θεωρείται βασικότατο.

πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα άλφα μπλοκ

5. Άψογη αισθητική

Η διακόσμηση του σπιτιού είναι κάτι που πάντα μας προβληματίζει, όταν προχωράμε σε εργασίες ανακαίνισης. Σκεφτόμαστε πώς θα κάνουμε το χώρο μας πιο λειτουργικό, πιο άνετο, αλλά ταυτόχρονα πιο μοντέρνο και αισθητικά ωραίο. Λοιπόν, το άλφα μπλοκ είναι από τα υλικά που εξυπηρετούν όλους αυτούς τους σκοπούς. Πέρα από το να προσφέρει πιο άνετο κλίμα στο σπίτι, μέσω της θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, είναι εύκολο και στην τελική επεξεργασία.

Βλέπεις, η τελική επιφάνεια του άλφα μπλοκ, την οποία βλέπεις στον τοίχο που έχει χτιστεί, είναι πολύ λεία. Σαν αποτέλεσμα, η στρώση σοβά που χρειάζεται από πάνω είναι αρκετά λεπτή. Δε δημιουργεί καθόλου προβλήματα στο βάψιμο του χώρου, ούτε στη διακόσμηση και επένδυση των τοίχων. Έτσι, κάνει τη διαδικασία της διακόσμησης του χώρου πιο εύκολη.

Μειονεκτήματα άλφα μπλοκ

1.Υψηλό κόστος αγοράς

Είναι αλήθεια, πως η κατασκευή τοίχων με άλφα μπλοκ μπορεί να κοστίσει κάτι παραπάνω, σε σχέση με την κατασκευή τοίχων με τούβλο. Αυτό αποτελεί και ένα από τα βασικά μειονεκτήματα άλφα μπλοκ. Αναμφισβήτητα, το άλφα μπλοκ αποτελεί ένα υλικό με ευεργετικές ιδιότητες για το σπίτι και το κόστος παραγωγής του καλύπτεται σχετικά δύσκολα. Αυτό σημαίνει, πως αυξάνεται και το κόστος αγοράς του. Στην παρούσα φάση, δε θα ήταν δυνατό να κοστίζει το ίδιο με συμβατικά δομικά υλικά που χρησιμοποιούσαμε στο παρελθόν.

Παρόλα αυτά, το μειονέκτημα αυτό θεωρείται αμελητέο, αν αναλογιστείς πως γλιτώνεις χρήματα από εργατικά μεροκάματα και εξοικονομείς χρόνο. Η κατασκευή τοίχων με άλφα μπλοκ γίνεται ταχύτατα και οι εργασίες τελειώνουν πολύ πιο γρήγορα, σε σχέση με άλλα υλικά. Συνεπώς, χρειάζονται λιγότερα εργατικά χέρια και η δουλειά γίνεται σε λιγότερες μέρες.

πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα άλφα μπλοκ

2. Ανάγκη για σοβάτισμα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το άλφα μπλοκ είναι, κατά βάση, πορώδες μπετόν. Έτσι, ένα από τα βασικά μειονεκτήματα άλφα μπλοκ είναι το γεγονός ότι, όπως όλα τα πορώδη υλικά, μπορεί να τραβήξει την υγρασία. Για κάποιους, αυτός είναι ένας λόγος για να τους βάλει σε σκέψεις. Είναι ασφαλές το να χτίσεις έναν τοίχο με υλικό που τραβάει την υγρασία; Η απάντηση είναι πως όχι, δεν είναι καλή ιδέα να βάλεις ένα τέτοιο υλικό, αν δεν το σοβατίσεις.

Το σοβάτισμα του τοίχου από άλφα μπλοκ είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να μην απορροφά την υγρασία του χώρου. Ωστόσο, αυτό δε θα πρέπει να σου φαίνεται παράξενο. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τοίχων χρειάζονται σοβάτισμα και βάψιμο, για να είναι λειτουργικά. Συνεπώς, η ανάγκη για σοβάτισμα δεν είναι ένα από τα μειονεκτήματα άλφα μπλοκ που ισχύουν μόνο γι’ αυτό.

Ελπίζουμε να έμαθες όσα χρειάζεσαι για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα άλφα μπλοκ! Αν ετοιμάζεσαι για ανακαίνιση σπιτιού, σου προτείνουμε να στραφείς προς τους ειδικούς. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε άμεσα προσφορές από έμπειρα συνεργεία της πλατφόρμας μας, για να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις το σπίτι που ονειρεύεσαι!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα