Αναπαλαίωση επίπλων από ξύλο σε 6 εύκολα βήματα!

Η αναπαλαίωση επίπλων αναφέρεται στη διαδικασία, κατά την οποία συντηρούμε, επισκευάζουμε και περιποιούμαστε παλιά έπιπλα, με σκοπό να τα χαιρόμαστε για περισσότερα χρόνια. Αλήθεια, ποιος από μας δεν είχε ποτέ ένα αγαπημένο ξύλινο έπιπλο που είχε φθαρεί με τα χρόνια; Το θέμα είναι πως τα παλιά έπιπλα και οι αντίκες μπορούν εύκολα να γίνουν κομμάτι μιας vintage διακόσμησης σπιτιού και είναι κρίμα να πετάγονται με την πρώτη φθορά. Κάπως έτσι, η τεχνικές αναπαλαίωσης έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς στις μέρες μας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν 3 στάδια στην αναπαλαίωση επίπλων. Το πρώτο στάδιο είναι η συντήρηση, δηλαδή οι ενέργειες που χρειάζονται για να σταματήσει η φθορά του επίπλου. Το δεύτερο στάδιο είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης, όπου το έπιπλο πλέον δεν κινδυνεύει άμεσα από φθορά και καταστροφή. Το τρίτο στάδιο, αλλά και το πιο αγαπημένο, είναι η επανόρθωση της ζημιάς. Στο στάδιο αυτό, το έπιπλο ξαναβάφεται, παίρνει τελική μορφή και μπαίνει ξανά στο χώρο μας! Λοιπόν, θα σε ενδιέφερε να μάθεις πώς μπορείς να αναπαλαιώσεις ένα παλιό, ξύλινο έπιπλο που αγαπάς;

Αναπαλαίωση επίπλων από ξύλο: Πώς γίνεται & Τι υλικά χρειάζεσαι;

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η αναπαλαίωση είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί υπομονή, αλλά και εμπειρία. Για το λόγο αυτό, θα σου προτείναμε να λαμβάνεις πάντα υπόψιν τις συμβουλές ενός επαγγελματία ξυλουργού. Χάρη στις πολύτιμες συμβουλές του, θα μπορέσεις να πετύχεις ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν αισθάνεσαι αβεβαιότητα για το ότι μπορείς να αναπαλαιώσεις το έπιπλο σου σαν επαγγελματίας, δε χρειάζεται να παιδεύεσαι άδικα.

Μετά από συνεννόηση με έναν επαγγελματία ξυλουργό, θα μπορέσει να κάνει το αγαπημένο σου έπιπλο σαν καινούριο. Η διαδικασία που περιγράφουμε στη συνέχεια, έχει σαν στόχο να σε βοηθήσει να αναπαλαιώσεις αισθητικά ένα ξύλινο έπιπλο. Παρόλα αυτά, αν παρατηρείς ότι το έπιπλο δεν είναι σταθερό, ή έχει κάποια εμφανή βλάβη, πρέπει πρώτα να επισκευαστεί και μετά να αναπαλαιωθεί αισθητικά.

Διάβασε επίσης: 10 εκπληκτικές ιδέες για να μεταμορφώσεις τα παλιά σου έπιπλα!

Βήμα 1ο: Υλικά που χρειάζεσαι

Αν το ξύλινο έπιπλο που πρόκειται να αναπαλαιώσεις έχει κάποια βλάβη και χρειάζεται επισκευή, πρέπει πρώτα να φροντίσεις για αυτή. Μπορείς να την επισκευάσεις μόνος/ -η σου, αν “πιάνουν” τα χέρια σου, ή να εμπιστευτείς την επισκευή σε έναν πολύ έμπειρο ξυλουργό. Έπειτα, μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία της αισθητικής αναπαλαίωσης. Θα χρειαστείς τριών ειδών γυαλόχαρτα: νούμερο 100, 150 και 220. Μετά από αυτό, θα χρειαστείς μερικά καθαρά και στεγνά πανιά από βαμβάκι.

Επίσης, χρειάζεσαι το βερνικόχρωμα της επιλογής σου για το έπιπλο και δύο πινέλα βαψίματος, ένα για μεγάλες επιφάνειες και ένα για τις λεπτομέρειες. Τέλος, χρειάζεσαι ένα πολύ καλό προστατευτικό βερνίκι για ξύλο, ώστε να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της αναπαλαίωσης. Αν κάτι αξίζει να προσέχεις κατά την επιλογή βερνικοχρώματος, είναι η απόχρωση του ξύλινου επίπλου σου. Βλέπεις, υπάρχουν πολλά είδη ξύλου για έπιπλα και καθένα από αυτά έχει και τον ξεχωριστό του χρωματισμό.

Βήμα 2ο: Προετοίμασε το χώρο εργασίας σου

Ιδανικά, η αναπαλαίωση επίπλων γίνεται σε ανοιχτούς χώρους, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να λερωθούν άλλα αντικείμενα. Χρειάζεσαι αρκετό χώρο για να κινείσαι, γι’ αυτό σου προτείνουμε να εργαστείς στην αυλή, ή στον κήπο του σπιτιού σου. Στρώσε στο δάπεδο παλιές εφημερίδες και τοποθέτησε πάνω το έπιπλο σου. Να έχεις υπόψιν σου πως η διαδικασία θα έχει διάρκεια περίπου 2 ημερών, καθώς τα στρώματα μπογιάς πρέπει να στεγνώνουν καλά.

Πολύ σημαντικό είναι να διαλέξεις το σωστό χρώμα μπογιάς για το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις. Για το σκοπό αυτό, μπορείς να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία ξυλουργό, ή τον ειδικό στο χρωματοπωλείο. Αφού βεβαιωθείς πως έχεις διαλέξει το σωστό βερνικόχρωμα, προμηθεύσου και τα υπόλοιπα υλικά και φόρεσε πρόχειρα ρούχα εργασίας για να ξεκινήσεις.

Βήμα 3ο: Λείανε τις επιφάνειες

αναπαλαίωση επίπλων

Είναι πολύ σημαντικό το να λειάνεις το ξύλο, πριν το βάψεις. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε το γυαλόχαρτο. Φυσικά, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και με παλμικό τριβείο, αν διαθέτεις τέτοιο εξοπλισμό στο σπίτι σου. Μάλιστα, το παλμικό τριβείο για ξύλο δεν είναι πολύ ακριβός εξοπλισμός, αφού μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 15 ευρώ. Αν δεν έχεις παλμικό τριβείο, μπορείς να ξεκινήσεις το τρίψιμο των ξύλινων επιφανειών με γυαλόχαρτο νούμερο 100. Πρέπει να το κάνεις με απαλές και προσεκτικές κινήσεις, ώστε να μη φθαρεί το ξύλο.

Στη συνέχεια, τρίβεις το ξύλινο έπιπλο με γυαλόχαρτο νούμερο 150 και τέλος με νούμερο 220. Δε συστήνεται να προσπεράσεις αυτό το στάδιο, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την αναπαλαίωση επίπλων. Είναι δύσκολο να καθίσει σωστά η καινούρια μπογιά, χωρίς να έχουν απομακρυνθεί τα υπολείμματα της παλιάς. Μετά τα 3 στάδια τριψίματος, τρίψε απαλά το έπιπλο με ένα μαλακό πανί, ώστε να απομακρυνθεί η σκόνη. Αφού το έπιπλο σου έχει λειανθεί, είναι ώρα να προχωρήσεις στο βάψιμο.

Βήμα 4ο: Βάψε το έπιπλο

αναπαλαίωση επίπλων

Κατά την αναπαλαίωση επίπλων, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις μια απόχρωση χρώματος που θυμίζει vintage και ρετρό στυλ για να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα. Η διαδικασία βαψίματος είναι πολύ απλή, αλλά είναι καλό να επαναληφθεί 2 φορές, ή και τρεις, αν θεωρείται απαραίτητο. Πάρε το μεγάλο πινέλο σου και ξεκίνα να βάφεις την ξύλινη επιφάνεια με φορά προς τα νερά που κάνει το ξύλο.

Αν δεν ακολουθείς τη φορά των φυσικών νερών του ξύλου, είναι πιθανό να μη φαίνεται αρκετά φυσικό το τελικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και θεωρείται αρκετά σημαντικό. Επίσης, χρησιμοποίησε το μικρότερο πινέλο για να βάψεις τις γωνίες και τυχόν ανάγλυφες λεπτομέρειες που χρειάζονται προσοχή. Άφησε το χρώμα να στεγνώσει για μερικές ώρες, πριν συνεχίσεις τη διαδικασία.

Βήμα 5ο: Επανάλαβε τα βήματα

Όταν η πρώτη στρώση βερνικοχρώματος στεγνώσει, πρέπει να περάσεις ξανά το ξύλο με γυαλόχαρτο νούμερο 220. Αυτή τη φορά, το τρίψιμο με γυαλόχαρτο δεν έχει σαν σκοπό να διώξει τη μπογιά, αλλά να κλείσει τους πόρους του ξύλου, οι οποίοι άνοιξαν με το πέρασμα του χρώματος. Αφού τρίψεις το έπιπλο με γυαλόχαρτο, το καθαρίζεις ξανά με ένα καθαρό πανί. Η αναπαλαίωση επίπλων συνεχίζεται με τη δεύτερη στρώση βερνικοχρώματος, ξανά προς τη φορά των φυσικών νερών του ξύλου.

Στη συνέχεια, αφήνεις και πάλι το χρώμα να στεγνώσει για λίγες ώρες και παρατηρείς αν σε ικανοποιεί το χρώμα που έχει δημιουργηθεί. Αν δεν είναι έτοιμο, τρίβεις για τρίτη φορά με γυαλόχαρτο νούμερο 220 και περνάς άλλο ένα στρώμα χρώματος. Αν είναι έτοιμο, τρίβεις με γυαλόχαρτο, καθαρίζεις την επιφάνεια και σταματάς. Η βασική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και ακολουθεί η προστασία του επίπλου, έτσι ώστε η αναπαλαίωση επίπλων να έχει νόημα και διάρκεια στο χρόνο.

Βήμα 6ο: Πέρασε το προστατευτικό βερνίκι

αναπαλαίωση επίπλων

Με το μεγάλο πινέλο, πέρασε και το προστατευτικό βερνίκι πάνω από το βερνικόχρωμα, έτσι ώστε να σταθεροποιήσεις το χρώμα. Όπως και στο αρχικό βάψιμο, ακολούθησε τα φυσικά νερά του ξύλου για σιγουριά. Μόλις τελειώσεις, άφησε το βερνίκι να στεγνώσει για 1 μέρα, προτού χρησιμοποιήσεις το έπιπλο. Κάπως έτσι, έχεις ολοκληρώσει τα βασικά βήματα για τη δική σου αναπαλαίωση επίπλων! Ωστόσο, τα βήματα δεν είναι πάντα πραγματικά εύκολα. Μερικές φορές, το χρώμα δε βγαίνει ακριβώς όπως το ονειρευόσουν, ή ο τρόπος που έχει περαστεί δεν ταιριάζει απόλυτα με το στυλ που ήθελες. Τέτοιου είδους περιστατικά μπορούν να αποφευχθούν με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ξυλουργού.

Ελπίζουμε να έμαθες όσα χρειάζεσαι για την αναπαλαίωση επίπλων από ξύλο! Για να απολαύσεις άψογο αισθητικά αποτέλεσμα, απευθύνσου στους ειδικούς. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε προσφορές από έμπειρους ξυλουργούς της πλατφόρμας μας για να μεταμορφώσεις τα αγαπημένα σου έπιπλα σε μοντέρνα στοιχεία της διακόσμησης σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα