Αυτόνομη Θέρμανση: Τι αλλάζει & τι πρέπει να γνωρίζεις;

Οι εποχές που όλα τα διαμερίσματα μία πολυκατοικίας εξαρτώνταν από ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης φαίνεται ότι σύντομα θα περάσουν ανεπιστρεπτί. Η διαδικασία μετάβασης από κεντρικό σύστημα θέρμανσης σε αυτόνομη θέρμανση αναμένεται να απλοποιηθεί σημαντικά σύμφωνα με νέα τροπολογία που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αν, λοιπόν, μένεις σε διαμέρισμα και επιθυμείς να αποκτήσεις αυτόνομη θέρμανση στο σπίτι σου δεν θα χρειάζεσαι πλέον την απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Μπορείς να λάβεις περισσότερες πληροφορίες για τις επικείμενες αλλαγές διαβάζοντας παρακάτω.

Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Αυτόνομη Θέρμανση

1. Ποια έξοδα θα επωμίζεται όποιος εγκαθιστά αυτόνομη θέρμανση στο διαμέρισμα του;

Σίγουρα ένα από τα βασικά ερωτήματα που θα απασχολήσει όλους τους ενδιαφερόμενους αφορά στις αλλαγές που θα επέλθουν στα έξοδα θέρμανσης. Τι θα συμβεί, λοιπόν, όταν κάποιος μεταπηδήσει από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης σε αυτόνομο;

Όσοι ενδιαφερόμενοι εγκαταστήσουν αυτόνομη θέρμανση θα απαλλάσσονται μεν από το σύνολο των δαπανών καυσίμου της κεντρικής θέρμανσης αλλά θα συμμετέχουν στις υπόλοιπες δαπάνες συντήρησης του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Η συμμετοχή αυτή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό που τους αναλογεί εφόσον αποφασιστεί η αλλαγή του κεντρικού καυστήρα ή προκύψει κάποια βλάβη και απαιτούνται εργασίες για την επίλυση του ζητήματος.

2. Τι θα ισχύσει για όσους έχουν ήδη αποκτήσει αυτόνομη θέρμανση, χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών του κτιρίου;

Στις μέρες μας δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ήδη αποσυνδεθεί από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας, όπου διαμένουν. Αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε βάσει της απόφασης της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών. Τι θα ισχύσει σε αυτές τις περιπτώσεις; Όσα διαμερίσματα έχουν εγκαταστήσει ήδη αυτόνομη θέρμανση ή έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου, μετά την ισχύ της ανωτέρω τροπολογίας, θα απαλλάσσονται συνολικά από τις μελλοντικές δαπάνες λειτουργίας αλλά από τις έκτακτες δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.

3. Τι χρειάζεται για να αποκτήσει κανείς αυτόνομο σύστημα θέρμανσης;

Η αυτόνομη θέρμανση έρχεται να λύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα που κλονίζει τις σχέσεις μεταξύ των ενοίκων των πολυκατοικιών που στηρίζονται σε ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Πέραν του κόστους αγοράς και εγκατάστασης ατομικού λέβητα, οι λοιπές παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι ελάχιστες. Όποιος ενδιαφέρεται, λοιπόν, να αποκτήσει αυτόνομη θέρμανση θα χρειαστεί τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου υδραυλικού για να μετατρέψει το παλιό δισωλήνιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης σε αυτόνομο. Ηλεκτρολογικές επεμβάσεις δεν χρειάζονται.

αυτόνομη θέρμανση

4. Είναι εφικτή η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης φυσικού αερίου σε πολυκατοικία που θερμαίνεται με πετρέλαιο;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι θετική. Μάλιστα το κόστος της αυτονόμησης είναι πιο προσιτό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πώς μπορεί να υλοποιηθεί; Όποιος επιθυμεί να  εγκαταστήσει φυσικό αέριο στο σπίτι του μπορεί να τοποθετήσει έναν ατομικό λέβητα φυσικού αερίου είτε στο μπαλκόνι του είτε σε κάποιο εσωτερικό χώρο της κατοικίας. Οι ατομικοί λέβητες με τον ενσωματωμένο καυστήρα είναι συσκευές μικρού μεγέθους, οι οποίες, μεταξύ άλλων, καλύπτουν και τις ανάγκες του σπιτιού για ζεστό νερό χρήσης.

5. Πώς μπορείς να συνδεθείς με το δίκτυο φυσικού αερίου;

Εφόσον επιθυμείς να αποκτήσεις αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου θα πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  1. Η ύπαρξη ενεργοποιημένο δικτύου φυσικού αερίου συνιστά βασική προϋπόθεση για τη σύνδεση ενός διαμερίσματος σε αυτό. Το πρώτο και σημαντικότερο σημείο που πρέπει να γνωρίζεις είναι εάν το δίκτυο φυσικού αερίου έχει ενεργοποιηθεί στο δρόμο σου. Σε περίπτωση που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη μπορείς να ενημερωθείς εάν πρόκειται να επεκταθεί το δίκτυο στην περιοχή σου στο διάστημα των επόμενων μηνών.
  1. Εφόσον το δίκτυο φυσικού αερίου “περνά” από το δρόμο της κατοικίας σου, θα μπορείς να καταθέσεις την αίτηση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου στο πλησιέστερο κατάστημα των εξουσιοδοτημένων συνεργατών της ΕΠΑ. Μόλις εγκριθεί η αίτηση σύνδεσης θα μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.
  1. Σε συνέχεια της έγκρισης της αίτησης σου θα πρέπει να επιλέξεις έναν αδειοδοτημένο υδραυλικό, ο οποίος θα αναλάβει την εσωτερική εγκατάσταση.
  1. Ακολουθεί η τοποθέτηση του μετρητή και η υπογραφή της σύμβασης. Αφού προσκομίσεις τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα χρειαστεί να πληρώσεις τα τέλη σύνδεσης και την εγγύηση. Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας θα υπογράψεις την σύμβαση με την ΕΠΑ ώστε να τοποθετηθεί ο μετρητής σε συμφωνημένη θέση.
  1. Ο επαγγελματίας που θα επιλέξεις πρέπει να καταθέσει στην ΕΠΑ τη μελέτη της εσωτερικής εγκατάστασης. Μόλις εγκριθεί η μελέτη μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή της. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει έλεγχος προκειμένου να ενεργοποιηθεί η εγκατάσταση. Τέλος, η ΕΠΑ πραγματοποιεί τον τελικό έλεγχο της εγκατάστασης, με την ολοκλήρωση του οποίου ξεκινά η παροχή φυσικού αερίου στην κατοικία σου.

Θέλεις να “απεγκλωβιστείς” από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας σου; Όποιο σύστημα θέρμανσης και αν επιλέξεις για το σπίτι σου, η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματία είναι μονόδρομος. Βρες την καλύτερη λύση για την αυτόνομη θέρμανση του σπιτιού σου στο Douleutaras.gr!

 

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα