3 Απλές Λύσεις αν δεν ανοίγει το Παράθυρο Αλουμινίου!

παράθυρο αλουμινίου

Δεν είναι λίγες οι φορές που δοκιμάζουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο και δεν ανοίγει γιατί έχει κολλήσει. Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν δεν ανοίγει το παράθυρο αλουμινίου; Η πιο συνηθισμένη αντίδραση είναι να ασκήσουμε πίεση πιστεύοντας ότι θα ξεμπλοκάρει και θα ανοίξει,έτσι δεν είναι; Η  πίεση αυτή όμως μπορεί να προκαλέσει ακόμη πιο σοβαρές βλάβες στο μηχανισμό και να είναι αρκετά δύσκολη η επιδιόρθωση.

Μην ανησυχείς, η λύση είναι πιο εύκολη από όσο φαντάζεσαι. Μπορείς να το επιδιορθώσεις και μόνος σου, εύκολα και γρήγορα. Εδώ, θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να επιδιορθώσεις το παράθυρο αλουμινίου που δεν ανοίγει. 

Τι να κάνω όταν δεν ανοίγει το παράθυρο αλουμινίου; 

#1. Καθάρισε το παράθυρο αλουμινίου προσεκτικά

Ο κυριότερος λόγος που δεν ανοίγει το παράθυρο αλουμινίου είναι ότι έχει συσσωρευτεί αρκετή σκόνη και βρωμιά στα κουφώματα. Αρχικά χρησιμοποίησε ένα βρεγμένο μαλακό πανί, ή την ηλεκτρική σου σκούπα για να απομακρύνεις όση περισσότερη σκόνη και σκουπίδια μπορείς. Αυτή η διαδικασία είναι αναγκαία να γίνει κι από τις δύο πλευρές του παραθύρου για καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Διάβασε αναλυτικές οδηγίες για τον καθαρισμό των κουφωμάτων αλουμινίου στο άρθρο που ετοιμάσαμε: 

Διάβασε επίσης: 10 Συμβουλές για να Καθαρίσεις Σωστά τα Κουφώματα Αλουμινίου!

#2. Χρησιμοποίησε κάποιο λιπαντικό σπρέι για να  λιπάνεις το παράθυρο

Αν ακόμη και μετά το καθαρισμό, δεν ανοίγει το παράθυρο αλουμινίου σου, το λιπαντικό σπρέι είναι ο σωτήρας σου, καθώς θα το ξεκολλήσει και θα ανοίξει. Σε περίπτωση που δεν έχεις στο σπίτι κάποιο λιπαντικό σπρέι, χρησιμοποίησε σαπούνι, κερί ή λάδι. Όσο πιο πολύ προϊόν βάλεις, τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα ανοίξει το παράθυρο αλουμινίου σου. Μην ξεχάσεις, όμως, να καθαρίσεις καλά το προϊόν από τα κουφώματα αφού ανοίξει το παράθυρο, ώστε να μην μείνει λεκές στο αλουμίνιο. 

#3. Απευθύνσου σε κάποιο επαγγελματία.

Σε περίπτωση που δεν ανοίγει το παράθυρο αλουμινίου σου με τα παραπάνω βήματα, ίσως έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση. Μία άλλη αιτία είναι να έχει χαλάσει ο κεντρικός  μηχανισμός όποτε είναι ανάγκη να απευθυνθείς σε έναν έμπιστο επαγγελματία, που να έχει ειδικευτεί σε κουφώματα αλουμινίου για να σου προτείνει σύμφωνα με τις δικά σου παράθυρα, την κατάλληλη λύση.

Για να αποφύγεις όμως μία σοβαρή μελλοντική φθορά στο παράθυρο αλουμινίου σου, χρειάζεται να ξέρεις πώς μπορείς να το συντηρείς εύκολα και γρήγορα μόνος σου. 

7 Συμβουλές Σωστής Λειτουργίας & Συντήρησης του παράθυρου αλουμινίου για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

1. Αφαίρεσε οποιοδήποτε προστατευτικό φιλμ.

Μετά την τοποθέτηση των κουφωμάτων, αφαίρεσε κατευθείαν οποιοδήποτε προστατευτικό φιλμ υπάρχει στο προφίλ. Σε αντίθετη περίπτωση είναι δυσκολότερη η αφαίρεση του αργότερα και αν δεν επιτευχθεί, αλλοιώνεται το προφίλ.

2. Καθάριζε τακτικά το παράθυρο αλουμινίου σου

Τα παράθυρα χρειάζονται καλό καθαρισμό περίπου ανά 4-5 μήνες για να μην συσσωρεύεται σκόνη, χώματα, άλλες βρομιές και εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία τους. Αν μένεις κοντά στη θάλασσα ή σε κάποιο εργοστάσιο, θα ήταν καλό ο καθαρισμός να γίνεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό θα εμποδίσει τη πολύ βρομιά να κολλήσει στο παράθυρο αλουμινίου και να το καταστρέψει.

3. Καθάριζε προσεκτικά τα παράθυρα

Εάν τα παράθυρα αλουμινίου είναι βαμμένα έχουν φινίρισμα σκόνης αργίλου, όπως τα περισσότερα καινούργια κουφώματα, είσαι τυχερός/-η. Αυτή η τεχνική βαφής, χαρίζει στα παράθυρα ένα πιο ανθεκτικό φινίρισμα και καθιστά πιο εύκολο τον καθαρισμό τους αλλά χρειάζεται προσοχή.  Είναι καλύτερο να τα καθαρίσεις με ζεστό νερό, σαπούνι και ένα μαλακό πανί. Απόφυγε τα οξέα ή άλλα διαβρωτικά υγρά καθαρισμού, όπως η χλωρίνη και το σκληρό τρίψιμο ή τις βούρτσες που χαράζουν. Κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε το φινίρισμα.

Σε περίπτωση που τα παράθυρα αλουμινίου δεν είναι επικαλυμμένα με σκόνη αργίλου, ο καθαρισμός τους είναι λίγο πιο δύσκολος αλλά εξίσου σημαντικός. Για  καθαρισμό των κουφωμάτων σε βάθος ακολούθησε τα εξής βήματα :

  • Σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα πολύ καλά τα κουφώματα και με μία μικρή οδοντόβουρτσα τους επίμονους λεκέδες

  • Ρίξε λίγη μαγειρική σόδα στις εσοχές κι έπειτα πρόσθεσε ξύδι.

  • Όταν το μείγμα αρχίσει να αφρίζει τρίψε ελαφρά χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα κι έπειτα ξέπλυνε με άφθονο ζεστό νερό.

  • Στη συνέχεια στέγνωσε προσεκτικά τα κουφώματα με ένα καθαρό πανί.

Εναλλακτικά προτίμησε να τα καθαρίσεις με ζεστό νερό και σαπούνι. Δεν συνιστώνται πολύ δυνατά υγρά καθαρισμού όπως είναι η χλωρίνη ή άλλα διαβρωτικά προϊόντα, καθώς καταστρέφουν το φινίρισμα.

4. Μη χρησιμοποιείς λάστιχο καθαρισμού με πίεση

Τα κουφώματα δεν έχουν την δυνατότητα αποβολής μεγάλων ποσοτήτων νερού που πέφτουν πάνω τους με πίεση, όπως είναι αυτή ενός πιεστικού ή ενός λάστιχου. Έτσι τα παράθυρα αλουμινίου θα συγκρατήσουν νερό και υγρασία και είναι πιο πιθανό να χαλάσουν.

5. Χρησιμοποίησε κάποιο λιπαντικό σπρέι

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι ανάγκη μετά από κάθε καθαρισμό, να λιπαίνονται τα κουφώματα. Με αυτό το τρόπο θα μειωθεί η πιθανότητα πρόκλησης κάποιας μελλοντικής βλάβης, όπως να μην ανοίγει το παράθυρο αλουμινίου. Θα ήταν καλύτερο, να προτιμήσεις σπρέι με βασικό συστατικό τη σιλικόνη αντί για πετρέλαιο. Τα σπρέι που έχουν ως συστατικό το πετρέλαιο κολλάνε πάνω στα κουφώματα κι αφήνουν λεκέ που δύσκολα εξαφανίζεται. Αντίθετα τα σπρέι σιλικόνης είναι ξηρά λιπαντικά και δεν αφήνουν λεκέ.

6. Άνοιξε και κλείσε το παράθυρο αλουμινίου όπως σου έδειξε ο τεχνικός

Στις μέρες μας τα περισσότερα κουφώματα λειτουργούν με βάση κάποιο μηχανισμό ο οποίος χειρίζεται με συγκεκριμένο τρόπο. Αν η διαδικασία παρακαμφθεί ή αλλάξει, είναι πιθανό να μην ανοίγει το παράθυρο αλουμινίου. Στη περίπτωση όπου προκληθεί ζημιά στο μηχανισμό, είναι καλό να  απευθυνθείς κατευθείαν σε κάποιο ειδικό. Διαφορετικά, υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης μεγαλύτερης βλάβης.

7. Αντικατάστησε το παράθυρο αλουμινίου που έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση

Σε περίπτωση που το παράθυρο αλουμινίου σου έχει ήδη υποστεί μεγάλη διάβρωση, η προστασία, η μόνωση και η στεγανότητα που προσφέρει από την υγρασία το νερό και την εξωτερική θερμοκρασία είναι μειωμένη. Συνεπώς είναι πιο κερδοφόρο μακροπρόθεσμα  εάν αντικατασταθεί.

Τα παράθυρα αλουμινίου σου είναι έτοιμα και προστατευμένα από τη φθορά! Οποιαδήποτε εργασία και αν θέλεις να πραγματοποιήσεις στα Κουφώματα του Σπιτιού σου, βρισκόμαστε δίπλα σου. 

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα