10 Φυτά που αντέχουν τη ζέστη για το Καλοκαιρινό Μπαλκόνι σου!

Φυτά που αντέχουν τη ζέστη

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να έχεις ένα ανθισμένο μπαλκόνι, ή κήπο. Ο καιρός είναι ζεστός και σε προϊδεάζει για όμορφα πρωινά με ήλιο, τα οποία περνάς χαζεύοντας τη θέα από το σπίτι σου. Πράγματι, το καλοκαίρι παρατηρείται μεγάλη τάση προς τη διακόσμηση και την περιποίηση του εξωτερικού χώρου του σπιτιού. Το πρόβλημα με τα φυτά και τα λουλούδια στο καλοκαιρινό μπαλκόνι είναι, φυσικά, η μεγάλη ζέστη. Υπάρχουν φυτά ανθεκτικά στη ζέστη και τον ήλιο, αλλά εννοείται πως δεν είναι όλα έτσι. Θα πρέπει να αναζητήσεις τα φυτά που ταιριάζουν στο γούστο σου, αλλά αντέχουν και στον καλοκαιρινό καιρό.

Είναι αλήθεια, πως υπάρχουν αρκετά λουλούδια και φυτά ανθεκτικά στη ζέστη. Αυτό είναι και το θετικό στοιχείο στο πρόβλημα σου, καθώς δε θα χρειαστεί να περιοριστείς πολύ. Έπειτα, υπάρχουν και φυτά που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι, αρκεί να τα φροντίζεις. Υπάρχουν ανθεκτικά φυτά μεγάλα και μικρά, είτε τα θέλεις για το μπαλκόνι, είτε για τον κήπο σου. Επίσης, υπάρχουν αρωματικά και μη αρωματικά φυτά και φυτά που βγάζουν λουλούδια, ή στολίζουν το χώρο με την πρασινάδα τους. Ποια είναι, όμως, τα καλύτερα φυτά για σένα; Εμείς είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε μερικά πανέμορφα φυτά ανθεκτικά στη ζέστη για το καλοκαιρινό μπαλκόνι σου!

10 φυτά ανθεκτικά στη ζέστη για ονειρεμένα καλοκαιρινά μπαλκόνια!

#1 Γλαδιόλα

Οι γλαδιόλες είναι βολβώδη καλοκαιρινά φυτά και είναι ιδανικά για φύτευση σε γλάστρες στο μπαλκόνι, αλλά και για παρτέρια και ζαρντινιέρες. Οι γλαδιόλες έχουν μυτερά, καταπράσινα φύλλα και λουλούδια σε ποικιλία χρωμάτων, όπως ροζ, λευκό και κόκκινο. Λόγω του ότι ανθοφορούν κυρίως το καλοκαίρι, οι γλαδιόλες θεωρούνται ως φυτά ανθεκτικά στη ζέστη. Όμως, τι φροντίδα χρειάζονται; Το πότισμα και η λίπανση της γλαδιόλας έχουν μια ιδιαιτερότητα. Αυτή είναι πως πρέπει να ξεκινήσεις να ποτίζεις και να λιπαίνεις το φυτό σου, αφού αρχίσει να εμφανίζει φύλλα. Όταν εμφανιστούν λίγα φυλλαράκια στο φυτό σου, ξεκίνα να το ποτίζεις μια φορά την εβδομάδα. Πρόσφερε του και λίγο λίπασμα 1 φορά το μήνα για καλύτερη ανθοφορία. Το καλοκαίρι, πότισε το 2- 3 φορές την εβδομάδα.

φυτά ανθεκτικά στη ζέστη

#2 Γεράνι

Το γεράνι, ή αλλιώς μολόχα, είναι πολύ ανθεκτικό στη ζέστη, αλλά δεν ανθίζει μόνο το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και σταματά το χειμώνα, λόγω του κρύου. Είναι ένα υπέροχο μικρό φυτό για τις γλάστρες στο μπαλκόνι σου, το οποίο δεν έχει πολλές ανάγκες. Τα άνθη του είναι ροζ, κόκκινα και σε διάφορες αποχρώσεις των χρωμάτων αυτών. Το γεράνι είναι οικονομική επιλογή, τόσο στην αγορά, όσο και στη συντήρηση. Πολλαπλασιάζεται με τη μεταφύτευση βλαστών από την πρώτη ρίζα. Χρειάζεται ελάχιστο πότισμα, 1- 2 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι. Ωστόσο, χρειάζεται μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι σου. Έτσι, θεωρείται πως ανήκει στα κατεξοχήν λουλούδια για μπαλκόνι με ήλιο.

φυτά ανθεκτικά στη ζέστη

#3 Ηλίανθος

Ο ηλίανθος, όπως το λέει και το χαρακτηριστικό όνομα του, είναι ένα φυτό που αγαπά τον ήλιο. Ανθίζει το καλοκαίρι και ανήκει στα φυτά ανθεκτικά στη ζέστη. Τα λουλούδια του είναι μεγάλα και κίτρινα και είναι γνωστά σε όλους μας. Αν θέλεις να φυτέψεις ηλίανθους σε μικρές γλάστρες, υπάρχουν νάνες ποικιλίες που θα σου δώσουν αυτό που ζητάς. Για ζαρντινιέρες και παρτέρια μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μεγάλους ηλιάνθους που ξεπερνούν το ένα μέτρο. Όμως, πώς θα φροντίσεις τα φυτά αυτά; Ο ηλίανθος δε χρειάζεται συχνό πότισμα, αφού 2- 3 φορές την εβδομάδα αρκούν. Χρειάζεται, όμως, ελαφρύ χώμα με καλή αποστράγγιση και λίπανση μια φορά το μήνα, έτσι ώστε η ανθοφορία να είναι πλούσια.

φυτά ανθεκτικά στη ζέστη

#4 Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι αειθαλές φυτό που αγαπά πολύ τα ηλιόλουστα μέρη. Από τη φύση του είναι θαμνώδης και ανθίζει βγάζοντας μεγάλα λουλούδια σε ποικιλία χρωμάτων. Μπορείς να βρεις λουλούδια ιβίσκου σε χρώματα κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, φούξια και άλλα. Πρόκειται για ένα όμορφο φυτό για ζαρντινιέρες, αλλά και για γλάστρες, το οποίο δε χρειάζεται συγκεκριμένο τύπο χώματος. Ανήκει στα φυτά ανθεκτικά στη ζέστη, αλλά όχι και στο κρύο. Τι είδους φροντίδα χρειάζεται ο ιβίσκος στο μπαλκόνι σου; Αρχικά, χρειάζεται συχνό πότισμα, ειδικά το καλοκαίρι. Ιδανικά, κάθε δεύτερη μέρα πρέπει να ποτίζεται, ώστε να είναι απολύτως υγιής. Αν θέλεις να ενισχύσεις την ανθοφορία, βάλε λίγο λίπασμα μια φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

φυτά ανθεκτικά στη ζέστη

#5 Λεβάντα

Η λεβάντα είναι κλασική και πάντα αγαπημένη επιλογή στα ελληνικά μπαλκόνια. Ανήκει στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι, αλλά και στα φυτά ανθεκτικά στη ζέστη. Ανθοφορεί από την άνοιξη και μπορεί να βγάζει λουλούδια ως το φθινόπωρο. Τα άνθη λεβάντας έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και από αυτά φτιάχνονται μοναδικά αιθέρια έλαια. Η λεβάντα φυτεύεται σε γλάστρες, ζαρντινιέρες και παρτέρια χωρίς πρόβλημα και αναπτύσσεται σε πολλών ειδών εδάφη. Αλλά και η φροντίδα της είναι απλή υπόθεση. Το καλοκαίρι, πρέπει να ποτίζεται 2- 3 φορές την εβδομάδα και τον υπόλοιπο χρόνο λίγο πιο αραιά. Επίσης, χρειάζεται λίγο λίπασμα 2 φορές το χρόνο, για να ενδυναμωθεί και να έχει καλύτερη ανθοφορία.

φυτά ανθεκτικά στη ζέστη

#6 Πετούνια

Οι πετούνιες είναι από τα ωραιότερα καλλωπιστικά φυτά που ανθίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα λουλούδια τους μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα, από λευκό και κίτρινο, έως μοβ και κόκκινο. Είναι από τα καλύτερα φυτά για κρεμαστές γλάστρες, σε περίπτωση που θέλεις να στολίσεις τον εναέριο χώρο του μπαλκονιού σου. Επίσης, είναι από τα κατεξοχήν φυτά ανθεκτικά στη ζέστη. Η φροντίδα τους είναι πολύ απλή υπόθεση, ακόμα και για αρχαρίους στην κηπουρική. Χρειάζονται πότισμα 1- 2 φορές την εβδομάδα, αλλά με προσοχή για να μη βραχούν τα άνθη και τα φύλλα του φυτού. Το κλάδεμα και η λίπανση δε θεωρούνται απαραίτητα, αλλά είναι εντελώς προαιρετικά.

φυτά ανθεκτικά στη ζέστη

#7 Τριανταφυλλιά

Τα τριαντάφυλλα είναι τα λουλούδια του ρομαντισμού. Λατρεύουμε τα χρώματα τους, το άρωμα τους και την υφή των λουλουδιών. Μπορείς να έχεις στο μπαλκόνι σου τη δική σου τριανταφυλλιά, άρα και τα δικά σου τριαντάφυλλα. Υπάρχουν τριανταφυλλιές αναρριχώμενες, νάνες, αλλά και θαμνώδεις για να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει. Η τριανταφυλλιά ανήκει στα φυτά ανθεκτικά στη ζέστη, αλλά έχει και κάποιες απαιτήσεις για να αναπτυχθεί σωστά. Αρχικά, χρειάζεται φυτόχωμα πολύ καλής ποιότητας, ή χώμα εμπλουτισμένο σε οργανική ουσία. Έπειτα, χρειάζεται σχετικά συχνά ποτίσματα, 2- 3 φορές την εβδομάδα και λίπανση τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Τέλος, χρειάζεται μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι και κλάδεμα στο τέλος του χειμώνα.

φυτά ανθεκτικά στη ζέστη

#8 Κάκτος

Οι κάκτοι είναι τα κατεξοχήν φυτά ανθεκτικά στη ζέστη που σπάνια χρειάζονται νερό. Είναι ιδανική επιλογή για σένα, αν δεν έχεις χρόνο για κηπουρική, ή σε κουράζουν οι πολλές φροντίδες για τα φυτά. Πολλοί κάκτοι δεν ανθίζουν, αλλά υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες που βγάζουν λουλούδια. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι, πως συνήθως καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο, με αποτέλεσμα να χωράνε και στα πιο μικρά μπαλκόνια. Οι κάκτοι χρειάζονται ειδικό χώμα, χονδρόκκοκο και αμμώδες. Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν πρέπει το χώμα τους να συγκρατεί υγρασία. Χρειάζονται πότισμα μια φορά τη βδομάδα και λίπανση την άνοιξη και το καλοκαίρι, δυο φορές το μήνα.

φυτά ανθεκτικά στη ζέστη

#9 Μαργαρίτα

Άλλη μια δημοφιλής επιλογή για ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά μπαλκόνια και κήπους, οι μαργαρίτες ανήκουν στα φυτά ανθεκτικά στη ζέστη. Η περίοδος ανθοφορίας τους ξεκινά από την άνοιξη και φτάνει ως το φθινόπωρο. Η μαργαρίτα αγαπά πολύ τα ηλιόλουστα σημεία και είναι κατάλληλη για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες και παρτέρια. Το μικρό τους μέγεθος βολεύει πολύ, ακόμα και για μικρά μπαλκόνια. Όσο για τη φροντίδα αυτού του φυτού, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το μόνο πράγμα που αναζητά η μαργαρίτα είναι πότισμα 3- 4 φορές την εβδομάδα για το καλοκαίρι. Τον υπόλοιπο καιρό μπορείς να αραιώνεις λίγο τα ποτίσματα, χωρίς να είναι πρόβλημα.

φυτά ανθεκτικά στη ζέστη

#10 Μπουκαμβίλια

Η μπουκαμβίλια είναι κλασική επιλογή για όμορφες και ανθισμένες γλάστρες σε μπαλκόνια και κήπους. Η περίοδος ανθοφορίας της ξεκινά την άνοιξη και συνεχίζεται το καλοκαίρι. Τα λουλούδια της μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα. Η μπουκαμβίλια αγαπά πολύ το φως του ήλιου, αλλά δεν έχει μεγάλες ανάγκες για φροντίδα. Το καλοκαίρι χρειάζεται πότισμα 2- 3 φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες εποχές λιγότερο. Επίσης, την άνοιξη είναι καλό να της προσφέρεις λίγο λίπασμα μια φορά το μήνα. Ωστόσο, αυτό ισχύει για τη μπουκαμβίλια σε γλάστρα. Η μπουκαμβίλια σε παρτέρι μπορεί να αντέξει και χωρίς λίπασμα, αν βλέπεις πως δεν το χρειάζεται.

φυτά ανθεκτικά στη ζέστη

Με ποια φυτά ανθεκτικά στη ζέστη θα στολίσεις τον κήπο σου; Όποια κι αν διαλέξεις, μην αμελείς τη φροντίδα τους για να σε ανταμείψουν. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε προσφορές από επαγγελματίες κηπουρούς της πλατφόρμας μας για να περιποιηθούν τα φυτά σου χωρίς κόπο και χωρίς να χάνεις χρόνο!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα