8 φυτά εξωτερικού χώρου για έναν όμορφο κήπο όλο το χρόνο!

Φυτά εξωτερικού χώρου

Λατρεύεις την εικόνα του όμορφου, πολύχρωμου κήπου σου κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών μηνών; Αν θέλεις να βλέπεις αυτό το υπέροχο θέαμα καθ όλη τη διάρκεια του έτους, θα πρέπει να επιλέξεις λουλούδια και φυτά εξωτερικού χώρου που θα αντέχουν στο κρύο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Πριν ζητήσεις τη βοήθεια ενός έμπειρου κηπουρού για τον καλλωπισμό της βεράντας και του κήπου σου, σίγουρα θα θέλεις να αποκτήσεις μία εικόνα για τα φυτά εξωτερικού χώρου που πρόκειται να σου προτείνει. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, μία λίστα με υπέροχες επιλογές που θα σε κάνουν να νιώθεις ότι είναι καλοκαίρι όλο το χρόνο!

8 Λουλούδια & Φυτά Εξωτερικού Χώρου για όλες τις εποχές του χρόνου!

Παχύφυτα

Αν μπορούμε να πούμε ότι ένα φυτό είναι “στη μόδα”, τότε σίγουρα τα παχύφυτα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Πρόκειται για μία πολύ δημοφιλή επιλογή, τόσο για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων όσο και για τον στολισμό των εξωτερικών. Η οικογένεια των παχύφυτων είναι πολύ μεγάλη και περιλαμβάνει μία τεράστια γκάμα καλλωπιστικών φυτών για όλα το σπίτι. Ορισμένα είδη ανθίζουν, αφήνοντας να αποκαλυφθούν υπέροχα άνθη. Εκείνο που πρέπει να προσέξεις είναι ότι ενώ αγαπούν πολύ τον ήλιο, δεν αντέχουν πάντα στην υπερβολική ζέστη. Για το λόγο αυτό συνήθως φυτεύονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και των χειμερινών μηνών.

Εκτός από την αντοχή τους στο κρύο, έχουν και ελάχιστες ανάγκες φροντίδας και περιποίησης. Χρειάζονται ελάχιστο πότισμα, αφού το χώμα τους διατηρείς αρκετή υγρασία για να αντέξουν αρκετές ημέρες, χωρίς νερό.

Λεβάντα

λεβάντα φυτά εξωτερικού χώρου

Ακόμα και αν δεν θυμάσαι πώς ακριβώς μοιάζει εξωτερικά, σίγουρα αναγνωρίζεις την απίθανη μυρωδιά της στα ρούχα σου. Η λεβάντα καλλιεργείται σε πολλές Μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα. Τα λουλούδια της έχουν όμορφο μοβ χρώμα που ξεχωρίζει και το ύψος της δεν αυξάνεται ιδιαίτερα, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για το μπαλκόνι σου. Αντέχει στο κρύο και τη ζέστη και έτσι θα ομορφαίνει τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου, όλο το χρόνο! Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι το σημείο τοποθέτησης της. Η λεβάντα είναι ευαίσθητη στον άνεμο και έτσι θα πρέπει να είναι προστατευμένη για να μην τη “χτυπά” ο αέρας.

Tip: Εσύ το ήξερες ότι οι λεβάντα ανήκει στα φυτά που διώχνουν τα κουνούπια; Αν θέλεις να τα εξαφανίσεις με φυσικό τρόπο, μόλις βρήκες μία έξυπνη λύση!

Λέιλαντ

Το λέιλαντ είναι ένα υπέροχο κωνοφόρο δέντρο, η όψη του οποίου θυμίζει αρκετά εκείνη του κυπαρισσιού. Φυτεύοντας λέιλαντ μπορείς να διαμορφώσεις έναν από τους ομορφότερους φυσικούς φράχτες για τον κήπο σου, μιας και αυτό το φυτό ξεχωρίζει για το καταπράσινο χρώμα του και τα ανοιχτά κλαδιά του. Οι αντοχές του στις ακραίες καιρικές συνθήκες είναι πολύ μεγάλες για το λόγο αυτό και αποτελεί μία τόσο δημοφιλή επιλογή για τη διαμόρφωση κήπου και το σχεδιασμό φταχτών. Αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τη ζέστη και τον άνεμο αλλά χρειάζεται αρκετό ήλιο για να επιβιώσει. Στα αρνητικά του θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε την ταχύτατη ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην ανάγκη για συχνή περιποίηση και κλάδεμα/

Αν ένας μεγάλος κήπος έχει “must” φυτά εξωτερικού χώρου, τότε μόλις βρήκαμε ένα από αυτά!

Κυπαρίσσι Gold Crest - Λεμονοκυπάρισσο

κυπαρίσσι φυτά εξωτερικού χώρου

Το κυπαρίσσι ανήκει, επίσης, στην μεγάλη οικογένεια των κωνοφόρων. Το είδος αυτό είναι γνωστό στην Ελλάδα ως λεμονοκυπάρισσο αφού αναδύει μία πολύ ευχάριστη μυρωδιά φρέσκου λεμονιού, όταν το τρίψουμε στα χέρια μας. Όπως και το λέιλαντ βρίσκεται ανάμεσα στα φυτά εξωτερικού χώρου που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη δημιουργία εντυπωσιακών καταπράσινων φραχτών. Τα φύλλα του λεμονοκυπάρισσου έχουν χρυσοπράσινο χρώμα χαρίζοντας αμέσως ζωντάνια στον κήπο. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξεις πολύ είναι η απόσταση που θα αφήσεις τόσο από τη μάντρα, όσο και ανάμεσα στα κυπαρίσσια διότι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται γόνιμο χρώμα και αρκετό και συχνό πότισμα. Όσο για τη ζέστη, το καλοκαίρι δεν είναι η αγαπημένη του περίοδος μιας και είναι φυτό του βουνού, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα θα αντέξει όλο το χρόνο!  

Τι πρέπει να προσέξεις με το λεμονοκυπάρισσο; Δεν πρέπει να ποτίζεται ποτέ στα φύλλα του, αλλά στο χώμα.

Βερονίκη

Η βερονίκη είναι ένα υπέροχος αειθαλής θάμνος που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να φτάσει ακόμα και το ένα μέτρο. Μπορείς να βρεις διαφορετικές ποικιλίες, με πράσινα ή δίχρωμα φύλλα που συνδυάζουν το βαθύ πράσινο με κίτρινο ή λευκό φινίρισμα. Η περίοδος ανθοφορίας της βερονίκης κρατά για αρκετούς μήνες, ξεκινώντας από τις αρχές της άνοιξης και μπορεί να φτάσει μέχρι και το φθινόπωρο. Τα άνθη, όπως και τα φύλλα της, είναι μικρά και έχουν ποικίλα χρώματα όπως μπλε, μοβ, λευκό ή ακόμα και ροζ. Ο λόγος που αγαπάται πολύ είναι γιατί αντέχει στο πέρασμα του χρόνου και δείχνει υπέροχη, ακόμα και την περίοδο που δεν ανθοφορεί.

Τοποθέτησε τη βερονίκη σε ένα σημείο, όπου θα μπορεί να τη “βλέπει” για αρκετές ώρες ο ήλιος. Κάτι που θα πρέπει να προσέξεις, αν θέλεις το φυτό σου να μείνει αγέρωχο είναι η προστασία από τον πάγο. Οι αντοχές της σε αυτή την περίπτωση είναι μέτριες εως και χαμηλές.

Γκότζι Μπέρι

Το γκότζι μπέρι, το επονομαζόμενο “μούρο της ευτυχίας”, είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Εκείνο που ίσως δεν ήξερες είναι ότι ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών φυτών, όπως είναι η πατάτα και η ντομάτα και μπορείς να το φυτέψεις στον κήπο σου. Ο θάμνος αυτός έχει ξυλώδη κορμό, ιδιαίτερο φύλλωμα, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 μέτρα. Το κόκκινο χρώμα θα δώσει αμέσως ζωντάνια και ένταση στον κήπο σου. Πρόκειται για ένα από τα φυτά εξωτερικού χώρου με τις μεγαλύτερες αντοχές στις ακραίες θερμοκρασίες, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Εσύ το ήξερες ότι το γκότζι μπέρι είναι ο πρώτος σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών καρπός στον κόσμο; Στην Κίνα είναι γνωστά και ως Κόκκινα Διαμάντια.

Πανσές

Οι πανσέδες βρίσκονται ανάμεσα στα αγαπημένα φυτά εξωτερικού χώρου, δίνοντας χρώμα στο μπαλκόνι και τον κήπο σου όλο το χειμώνα! Η περίοδος ανθοφορίας του πανσέ ξεκινά κατά τη φθινοπωρινή περίοδο και μπορεί να γεμίζει με χρώμα τον κήπο σου μέχρι και τον Ιούνιο. Μπορείς να φυτέψεις τον πανσέ σε γλάστρες, παρτέρια ή ζαρντινιέρες και να διαλέξεις ανάμεσα σε μία τεράστια ποικιλία χρωμάτων και αποχρώσεων για να “δένουν” απόλυτα με το περιβάλλον του σπιτιού σου. Η καλλιέργεια του είναι μία πολύ απλή υπόθεση ακόμα και αν δεν έχεις ουδεμία σχέση με την κηπουρική. Το μόνο που χρειάζεται τακτικά είναι νερό, λίγο πριν στεγνώσει το χώμα.

Ακόμα και αν δεν ψηλώνει πολύ - συνήθως δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά - απλώνεται δεξιά και αριστερά με νέα φύλλα και άνθη. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να φυτέψεις τους πανσέδες σε πολύ κοντινή απόσταση.

Ορτανσία

Η ορτανσία δεν καλλιεργείται σε πολλά μέρη της χώρας μας. Παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό να την έχεις συναντήσει αμέτρητες φορές στις αυλές των ελληνικών σπιτιών. Ανήκει στα θαμνώδη φυτά εξωτερικού χώρου με ύψος που ξεκινά από τα 40 εκατοστά και μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα. Η μεγάλη αντοχή της ορτανσίας στο κρύο και τη ζέστη την καθιστά μία πολύ όμορφη επιλογή αν θέλεις το μπαλκόνι και ο κήπος σου να δείχνουν υπέροχα 365 ημέρες το χρόνο! Τοποθέτησε την σε κάποιο σκιερό μέρος, αποφεύγοντας την άμεση έκθεση της στον ήλιο. Τα φύλλα της κοσμούνται από εντυπωσιακά άνθη σε αποχρώσεις του ροζ και του μπλε.

Εσύ το ήξερες; Το χρώμα των άνθεων της ορτανσία καθορίζεται από την οξύτητα του εδάφους. Αν θέλεις, λοιπόν, να αλλάξεις το χρώμα και από ροζ ή λευκό να το μετατρέψεις σε έντονο μπλε θα πρέπει να αυξήσεις την οξύτητα του εδάφους.

  Θέλεις να διατηρείς έναν υπέροχο κήπο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου; Εμπιστεύσου έναν αξιολογημένο κηπουρό της πλατφόρμας μας και δες τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου να γεμίζουν με χρώμα ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα! φυτά εξωτερικού χώρου

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα