Φυτά για φράχτη: 10 μοναδικές ιδέες για να εμπνευστείς!

Φυτά για φράχτη

Τα φυτά για φράχτη είναι μια πρωτότυπη ιδέα για σπίτια με αυλή ή κήπο. Έχουν αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς φράχτες από ξύλο, ή άλλα υλικά και αυτό γιατί έχουν πολλά πλεονεκτήματα να προσφέρουν. Βασικό πλεονέκτημα των φραχτών από φυτά είναι, φυσικά, το γεγονός ότι σου παρέχουν μια φυσική περίφραξη που δίνει χρώμα στο χώρο σου και σε φέρνει σε επαφή με τη φύση. Έπειτα, οι ψηλοί φράχτες σου προσφέρουν ένα μοναδικό καταφύγιο με σκιά στην αυλή σου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, μπορείς να πίνεις τον καφέ σου στην ολάνθιστη αυλή σου, χωρίς να σε ενοχλεί ο ήλιος.

Άλλο ένα πλεονέκτημα που προσφέρουν τα φυτά για φράχτη είναι η προστασία. Πολλά φυτά σχηματίζουν πυκνούς θάμνους, ή έχουν αγκάθια, εμποδίζοντας έτσι τους ανεπιθύμητους επισκέπτες να τα προσπεράσουν. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως τα φυτά αυτά υστερούν σε ομορφιά. Αντιθέτως, με τη σωστή περιποίηση η περίφραξη σου θα είναι αξιοζήλευτη και ο κήπος σου δε θα μοιάζει ποτέ βαρετός. Θέλεις να μάθεις μερικές όμορφες ιδέες για φυτά για φράχτη που θα διακοσμήσουν μοναδικά τον κήπο σου;

10 μοναδικές ιδέες από φυτά για φράχτη για να διακοσμήσεις τον κήπο σου!

#1 Λέιλαντ

Το λέιλαντ είναι είδος κυπαρισσιού και ανήκει στα κωνοφόρα φυτά. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά για φράχτη, γιατί αντέχει όλο το χρόνο και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αν υπάρχει κάτι που έχει ανάγκη το λέιλαντ για να αναπτυχθεί, είναι ήλιος και χώρος. Με άλλα λόγια, είναι καλό για το φυτό αυτό να βλέπει το φως του ήλιου και αν επιθυμείς να φτιάξεις φράχτη με αυτό, τότε θα χρειαστεί να υπολογίσεις τη σωστή απόσταση μεταξύ των φυτών σου. Η σωστή απόσταση μεταξύ 2 λέιλαντ είναι περίπου ένα μέτρο, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν ομαλά. Επίσης, πρέπει να εξετάσεις την απόσταση από το δρόμο, ή το πεζοδρόμιο, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα, εξαιτίας του όγκου των φυτών.
λειλανδι

#2 Φωτίνια

Η φωτίνια είναι αειθαλές φυτό με μεγάλα πράσινα και κόκκινα φύλλα. Η διχρωμία στα φύλλα της γίνεται πιο αισθητή την άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ την άνοιξη βγάζει και μικρά ανθάκια. Έτσι, γίνεται ένας μεγαλοπρεπής και ανθισμένος θάμνος που αναλαμβάνει την περίφραξη του κήπου σου με ομορφιά και χάρη. Αξίζει να συγκαταλέγεται στα ιδανικά φυτά για φράχτη, γιατί έχει αρκετά μεγάλη αντοχή στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, το ύψος της φτάνει ως και τα 5 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι σου προσφέρει όλα τα οφέλη ενός φυτοφράχτη. Για να παραμείνει σε άριστη κατάσταση, η φωτίνια χρειάζεται φυσικό φως, γόνιμο έδαφος και πότισμα 1- 2 φορές την εβδομάδα.
φωτινια

#3 Λιγούστρο

Το λιγούστρο είναι γένος φυτών που ξεκινούν σαν θάμνοι, αλλά μπορεί να καταλήξουν σαν δέντρα και ανήκουν στα ελαιοειδή. Τα φυτά της οικογένειας του λιγούστρου είναι περίπου 45 και το ύψος τους κυμαίνεται γύρω στα 2- 5 μέτρα. Συνεπώς, αν σκέφτεσαι να φυτέψεις λιγούστρα για περίφραξη, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις ακριβώς τι διαστάσεις πρόκειται να αποκτήσει το είδος που επιλέγεις. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφύγεις οποιαδήποτε δυσάρεστη έκπληξη. Η μορφή τους είναι αρκετά συμπαγής και τα φύλλα τους είναι πυκνά και σκουροπράσινα. Κατά την άνοιξη, ή το καλοκαίρι, πολλά είδη λιγούστρου ανθίζουν και μικρά άσπρα ανθάκια κάνουν την εμφάνιση τους. Αν υπάρχει κάτι που αξίζει να προσέξεις κατά την επιλογή είδους για το φράχτη σου, είναι πως τα φυλλοβόλα είδη χάνουν τα φύλλα τους γύρω στις αρχές του χειμώνα.

λιγουστρο 

#4 Πικροδάφνη

Η πικροδάφνη, ή ροδοδάφνη, είναι αειθαλές φυτό που αναπτύσσεται σε σχετικά ψηλούς θάμνους. Το ύψος της φτάνει ως και 4 μέτρα και στη χώρα μας συναντάται πολύ συχνά, λόγω των όμορφων λουλουδιών της. Η πικροδάφνη είναι ιδανική για μια ανθισμένη διακόσμηση κήπου, αλλά χρειάζεται προσοχή, γιατί τα μέρη της είναι τοξικά. Με άλλα λόγια, είναι μόνο καλλωπιστικό φυτό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς. Γιατί να τη διαλέξεις για να περιφράξεις την αυλή σου; Ένας λόγος για να την προτιμήσεις, είναι πως ευδοκιμεί εύκολα σε αρκετά εδάφη, χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Συνεπώς, πρόκειται για ένα θάμνο που δε χρειάζεται πολλή φροντίδα, ενώ ταυτόχρονα ομορφαίνει πολύ την αυλή σου και σε προστατεύει από ανεπιθύμητες επισκέψεις.
πικροδαφνη

#5 Αγγελική

Η αγγελική, ή αγγελικούλα, είναι αειθαλές φυτό που σχηματίζει θάμνους. Το ύψος των θάμνων δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να αποτελέσουν μεσαίους φράχτες που εύκολα μπορεί κανείς να φροντίσει και να κλαδέψει. Για ποιο λόγο η αγγελική ανήκει στις καλύτερες ιδέες για περίφραξη σπιτιού; Για αρχή, αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα και δε σε αφήνει να αδημονείς. Τα φύλλα της είναι πλατιά και καταπράσινα και εύκολα σχηματίζουν φυσικούς φράχτες. Επίσης, η αγγελική ανθίζει προς τα τέλη της άνοιξης με λευκά λουλουδάκια που μυρίζουν πανέμορφα. Τέλος, ευδοκιμεί σε διάφορα εδάφη και έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα.
αγγελικη

#6 Ρυγχόσπερμο

Μη σε τρομάζει το περίεργο όνομα του, στην πραγματικότητα το ρυγχόσπερμο είναι συγγενής του γνωστού σε όλους μας γιασεμιού. Η βασική διαφορά μεταξύ τους βρίσκεται στο σχήμα των φύλλων. Κατά τα άλλα, τα δύο φυτά είναι αειθαλή αναρριχώμενα και βγάζουν πανέμορφα λευκά ανθάκια με χαρακτηριστικό άρωμα. Λοιπόν, πώς θα φτιάξεις έναν όμορφο φράχτη για τον κήπο σου με ρυγχόσπερμο; Για αρχή, είναι καλό να έχεις υπόψιν σου πως τα θαμνώδη φυτά δεν είναι τα μόνα που μπορούν να σχηματίσουν φράχτες. Ένα αναρριχώμενο φυτό μπορεί επίσης να στολίσει τον κήπο σου πανέμορφα, αρκεί να βρει έναν τρόπο να αναρριχηθεί. Με άλλα λόγια, αν συνδυάσεις το φυτό με έναν απλό, ξύλινο, καφασωτό φράχτη, το αποτέλεσμα αποκλείεται να σε απογοητεύσει.
ριχοσπερμα

#7 Πυξάρι

Μήπως δε θέλεις να κρύψεις εντελώς τον κήπο σου, αλλά θέλεις μόνο καλλωπιστικούς θάμνους για λόγους αισθητικής; Το πυξάρι είναι μια επιλογή που μπορεί να σου προσφέρει αυτό το πλεονέκτημα. Είναι θαμνώδες, αειθαλές φυτό, το οποίο δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα σε ύψος. Έχει μικρά, καταπράσινα φύλλα και δε βγάζει λουλούδια που θα προσέξεις, καθώς όλη του η ομορφιά βρίσκεται στην έντονη πρασινάδα του. Το πυξάρι ανήκει στα χαμηλά φυτά για φράχτη, δηλαδή θα δημιουργήσει για σένα μια περίφραξη για αισθητικούς, κυρίως, σκοπούς. Γενικά, δε χρειάζεται πολύ νερό και αργεί αρκετά να αναπτυχθεί. Για το λόγο αυτό, συνηθίζεται να φυτεύουμε πυξάρια κοντά το ένα στο άλλο, δηλαδή με απόσταση περίπου 30 εκατοστών.
πιξάρι

#8 Κερασέα/ Δαφνοκερασιά

Η δαφνοκέρασος είναι θαμνώδες, αειθαλές φυτό, το οποίο κυμαίνεται σε ύψος 3- 4 μέτρων. Το φύλλωμα της είναι πολύ πυκνό και με έντονο πράσινο χρώμα, με αποτέλεσμα να την συγκαταλέγει στην κατηγορία: φυτά για φράχτη. Είναι πολύ ανθεκτική και δύσκολα προσβάλλεται από έντομα και ασθένειες, λόγω του γεγονότος ότι είναι δηλητηριώδης. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως απαγορεύεται να τη χρησιμοποιήσεις σαν καλλωπιστικό φυτό. Σημαίνει απλά ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς τα φύλλα της για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, ή να τα καις. Μάλιστα, επιστήμονες ερευνούν τις πιθανότητες το δηλητήριο της δαφνοκερασιάς να έχει φαρμακευτικές ιδιότητες σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις.
δαφνοκερασιά

#9 Ελαίαγνος

Ο ελαίαγνος είναι θαμνώδες, αειθαλές, πλατύφυλλο φυτό. Το ύψος του δε φτάνει πάνω από 3 μέτρα και είναι καθαρά καλλωπιστικός. Το φύλλωμα του είναι πράσινο με κίτρινες λεπτομέρειες και ανθίζει το φθινόπωρο, σε αντίθεση με τα περισσότερα θαμνώδη φυτά. Το κόστος αγοράς του είναι σχετικά υψηλό, σε σχέση με άλλα. Για το λόγο αυτό, δε συστήνεται η χρήση του, αν χρειάζεσαι πολλά φυτά για να περιφράξεις την αυλή σου. Ο ελαίαγνος ανήκει στα φυτά για φράχτη που δε χρειάζονται πολύ πότισμα και δεν αντέχουν τη συνεχόμενη υγρασία. Αντιθέτως, έχει πολύ μεγάλη αντοχή σε εδάφη με υψηλή αλατότητα, δηλαδή κοντά στη θάλασσα.
ελαιαγνος

#10 Κουμαριά

Η κουμαριά είναι αειθαλές φυτό που γίνεται θάμνος, ή μικρό δέντρο. Το ύψος της φτάνει, περίπου, στα 3 μέτρα. Από την αρχαιότητα, η κουμαριά θεωρούνταν πως έχει κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ μέχρι και σήμερα οι καρποί της χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Από καλλωπιστικής απόψεως, η κουμαριά έχει καταπράσινο φύλλωμα και ανθίζει στα τέλη φθινοπώρου- αρχές χειμώνα. Επίσης, η κουμαριά βγάζει καρπούς, τα κούμαρα, τα οποία μάλιστα μπορούν να φαγωθούν, όταν ωριμάσουν εντελώς. Είναι μια πολύ ξεχωριστή επιλογή, με την οποία δεν είναι απαραίτητο να περιφράξεις την αυλή σου, αφού μπορείς να έχεις και μόνο ένα μεμονωμένο δέντρο, το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό.
κουμαριά

Ελπίζουμε να σε εμπνεύσουμε με τις ιδέες που προτείνουμε για τα φυτά για φράχτη! Για οποιαδήποτε κηπουρική εργασία χρειαστείς, εμείς θα είμαστε δίπλα σου. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε άμεσα προσφορές από τους έμπειρους και αξιολογημένους κηπουρούς της πλατφόρμας μας για να περιποιηθούν τα φυτά σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα