Φύτεμα Γκαζόν: 5 συμβουλές για σίγουρη επιτυχία!

Φύτεμα Γκαζόν

Το φύτεμα γκαζόν είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία στην αρχή. Εφόσον γίνει σωστά θα απολαμβάνεις ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα στο χώρο σου για πολύ καιρό.

Ποιες ερωτήσεις χρειάζεται να κάνεις πριν το φύτεμα γκαζόν;

Το να φυτέψεις γκαζόν είναι μία οικονομική διαδικασία αλλά χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να απολαύσεις τα αποτελέσματα.  Από την άλλη πλευρά αν στρώσεις έτοιμο χλοοτάπητα θα το απολαύσεις σχεδόν άμεσα (μετά από δύο εβδομάδες) αλλά είναι πιο ακριβή σαν επιλογή.

Ποια εποχή είναι ιδανική για φύτεμα γκαζόν;

Οι περίοδοι Σεπτέμβριος- Οκτώβριος και Μάρτιος- Μάιος είναι πιο κατάλληλες για σπορά γκαζόν. Για έτοιμο χλοοτάπητα μπορείς να επεκτείνεις τις παραπάνω περιόδους κατά ένα μήνα.  Σίγουρα, η επιλογή της εποχής εξαρτάται και από τον σπόρο που θα διαλέξεις. Ένα θερμόφιλο είδος γκαζόν απαιτεί θερμό κλίμα για να πιάσει, ενώ ένα ψυχρόφιλο ευνοείται από πιο δροσερές θερμοκρασίες.

φύτεμα γκαζόν

Ποια στοιχεία χρειάζεται να προσέξεις για να επιλέξεις σπόρο;

Για να διαλέξεις τον ιδανικό σπόρο για το γκαζόν σου χρειάζεται να λάβεις υπόψη τα εξής χαρακτηριστικά: Έδαφος: Ζεις σε ορεινή, πεδινή ή νησιωτική περιοχή; Ακόμα και το αλάτι που περιέχεται στο έδαφός σου είναι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή σπόρου γκαζόν. Ηλιοφάνεια: Το έδαφός σου είναι εκτεθειμένο στον ήλιο πολλές ώρες μέσα στην ημέρα; Υγρασία: Χρειάζεται να λάβεις υπόψη το πόσο βρέχει στην περιοχή σου αλλά και την ποσότητα των βροχοπτώσεων.

Πως προετοιμάζεις το έδαφος για το φύτεμα γκαζόν;

  • Αρχικά χρειάζεται να καθαρίσεις το έδαφος από τα αγριόχορτα και τις πέτρες. 
Μάθε: Αγριόχορτα στο Γκαζόν: Ποια Είδη Υπάρχουν & Πώς θα τα Αντιμετωπίσεις;
  • Έπειτα “αφρατεύεις” το χώμα με φρεζάρισμα, λίπασμα, τύρφη και κομπόστ ειδικά για γκαζόν, ώστε το έδαφος να παρέχει όλα όσα χρειάζονται. Τα υλικά αφήνονται λίγες μέρες στο έδαφος ώστε να αφομοιωθούν σωστά.
  •  Το έδαφος ισιώνεται με τσουγκράνα, δημιουργώντας μία μικρή κλίση για να φεύγουν τα νερά. 
  • Τέλος, το έδαφος συμπιέζεται, ποτίζεται και αφήνεται να στεγνώσει πριν τη σπορά του γκαζόν ή την τοποθέτηση του χλοοτάπητα.
  • Ο σπόρος του γκαζόν σπείρεται σε σχήμα σταυρού ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο εύρος επικάλυψεις στον κήπο σου. Έπειτα το έδαφος συμπιέζεται ξανά και ποτίζεται.
  • Το έδαφος χρειάζεται να ποτίζεται καθημερινά 2-3 φορές με χαμηλή ροή νερού, ώστε να αναπτυχθεί ο σπόρος του γκαζόν. Το νερό δεν πρέπει να λιμνάζει στην επιφάνεια του γκαζόν.
Τέλος, η χρήση ειδικού εντομοαπωθητικού είναι απαραίτητη ,μέχρι να φυτρώσει το γκαζόν. Σε περίπου 2 εβδομάδες θα αρχίσεις να βλέπεις και τα πρώτα αποτελέσματα στον καταπράσινο κήπο σου!

φύτεμα γκαζόν

Γιατί κιτρινίζει το γκαζόν;

Πολλές φορές , ακόμα και αν όλα έχουν γίνει σωστά το γκαζόν κιτρινίζει κατα τόπους. Αυτό παρατηρείται σε έλλειψη σιδήρου ή αζώτου και χρειάζεται αναπλήρωσει με ειδικά σκευάσματα. 

Κάθε πότε χρειάζεται κούρεμα το γκαζόν;

Μόλις φτάσει τα 20 εκατοστά σε ύψος, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κουρέψεις το γκαζόν σου!  Επιπλέον η εφαρμογή μυκητοκτόνων προληπτικά είναι απαραίτητη, ώστε το γκαζόν να είναι ανθεκτικό απέναντι σε αντίστοιχες προσβολές.

Ελπίζουμε να σε εφοδιάσαμε με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να προετοιμαστείς κατάλληλα για το φύτεμα του γκαζόν. Σε περίπτωση που τα βρίσκεις σκούρα εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην υπηρεσία μας και άμεσα ένας αξιολογημένος κηπουρός θα είναι στη διάθεσή σου για την εργασία που θέλεις! φύτεμα γκαζόν

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα