Γιατί πέφτει η ασφάλεια στο Σπίτι μου & Tι πρέπει να κάνω;

Πέφτει η ασφάλεια στο σπίτι

Είναι πλέον δεδομένη πέρα από απαραίτητη η ηλεκτρολογική επένδυση ενός σπιτιού. Βέβαια γνωρίζουμε ότι ο ηλεκτρισμός δεν είναι κάτι για να παίζεις ή να τον θεωρείς ασήμαντο ζήτημα. Χρειάζεται προσοχή και θα είναι καλύτερα να καλείς έναν επαγγελματία για να αναλάβει την όποια πιθανή ηλεκτρολογική βλάβη και να μην επιχειρείς να τη διορθώσεις μόνος/η σου. Παρόλα αυτά εάν αναρωτιέσαι γιατί πέφτει η ασφάλεια του σπιτιού σου παρακάτω θα λυθούν όλες σου οι απορίες.

Είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται αρκετά συχνά στα νοικοκυριά. Κανείς δε θέλει να διακόπτεται η παροχή ρεύματος στην κουζίνα του ενώ μαγειρεύει ή να σβήνουν οι λάμπες του σαλονιού του ξαφνικά, έτσι δεν είναι; Συνήθως ακούγεται ένα ‘τσαφ’ και η ασφάλεια έχει πέσει. Το θέμα είναι πιο σύνηθες να προκαλείται από τις μεγάλες οικιακές συσκευές όπως η κουζίνα, το ψυγείο, το πλυντήριο, το κλιματιστικό, ο θερμοσίφωνας. Πράγμα απολύτως λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ‘τραβάνε’ και περισσότερο ρεύμα για να λειτουργήσουν. Ο συνδυασμός, δε, ταυτόχρονης χρήσης όλων ή μερικών από αυτών, φέρνει σίγουρη αναστάτωση στον ηλεκτρολογικό σου πίνακα.

5 Πιθανοί Λόγοι που Εξηγούν Γιατί Πέφτει η Ασφάλεια

1. Βραχυκυκλώνει η ηλεκτρική γραμμή

Αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία που κάνει μια ασφάλεια να πέφτει. Στα πιο παλιά σπίτια οι ηλεκτρολόγοι συναντούν συχνά το φαινόμενο να υπάρχει στον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα ένας μόνο κεντρικός διακόπτης ασφαλείας για όλο το σπίτι. Ευτυχώς, όμως, στις νεότερες εγκαταστάσεις έχει προνοηθεί το ρεύμα που παρέχεται να μοιράζεται σε διαφορετικές ηλεκτρικές γραμμές με ενδεχομένως διαφορετικής έντασης ρεύματος η κάθε μία. Για παράδειγμα, συνηθίζεται ο χώρος της κουζίνας και του μπάνιου να έχουν τις δικές τους γραμμές με τις αντίστοιχες ασφάλειες. Αυτό εξηγείται πολύ απλά γιατί οικιακές συσκευές όπως η κουζίνα και το πλυντήριο ρούχων απαιτούν μεγαλύτερη ποσότητα ρεύματος για να λειτουργήσουν. Επομένως, ορθά έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετικές γραμμές για να αποφεύγεται η ρίψη της ασφάλειας. Σε αντίθεση με το φωτισμό ενός υπνοδωματίου ή του σαλονιού που εκ των πραγμάτων χρειάζεται συγκριτικά λιγότερη κατανάλωση ρεύματος. Γι’ αυτό το λόγο τοποθετείται και σε ξεχωριστή ηλεκτρική γραμμή.

Ωστόσο, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι βραχυκύκλωμα μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι η ταυτόχρονη χρήση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με αποτέλεσμα να αναρωτιέσαι έκπληκτος/η και με απορία “γιατί πέφτει η ασφάλεια;”. Βέβαια εάν χρησιμοποιούσες κουζίνα, πλυντήριο, θερμοσίφωνα, air condition, πιστολάκι και είχες και μερικά φώτα ανοιχτά, η απορία σου δεν είναι και τόσο εύλογη. Δείξε και λίγη ανεκτικότητα στα ηλεκτρικά συστήματα! Άλλος ένας πιθανός παράγοντας είναι να βράχηκαν κάποια καλώδια, όπως για παράδειγμα στο πίσω μέρος της κουζίνας σου, και να έπεσε η ασφάλεια για προληπτικούς λόγους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περιμένεις λίγη ώρα ώστε να στεγνώσουν και όλα θα είναι όπως πριν.

2. Γίνεται υπέρβαση ηλεκτρικού φορτίου

Είναι γεγονός ότι οι ηλεκτρικές γραμμές αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη ένταση ρεύματος και στην κάθε μία αντιστοιχεί και ένας διακόπτης ασφαλείας. Το γιατί πέφτει η ασφάλεια απαντάται άμεσα, αφού εάν ξεπεραστεί η αναφερόμενη ένταση τότε υπάρχει υπερφόρτωση. Για παράδειγμα, έστω ότι έχεις μία ξεχωριστή ασφάλεια για το χώρο της κουζίνας. Η έντασή της προβλέπεται για καθημερινή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση εάν εσύ χρησιμοποιήσεις τις συνηθισμένες συσκευές και προσθέσεις στις πρίζες μερικές ακόμη όπως έναν ηλεκτρικό βραστήρα ή/και μία ψηστιέρα, να πέσει η ασφάλεια όταν ανάβεις το φούρνο. Αυτό γιατί οι συσκευές αυτές καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα ρεύματος και η ταυτόχρονη χρήση τους θα “βγάλει knock-out” την ασφάλεια της κουζίνας σου. Επομένως, είναι προτιμότερο, να μην κάνεις υπερβολική χρήση ρεύματος ειδικά σε ένα μόνο δωμάτιο και με συσκευές που ‘τραβούν’ πολλή ενέργεια.

3. Υπάρχει διαρροή στην ηλεκτρική γραμμή

Όταν λέμε ότι υπάρχει διαρροή στην ηλεκτρική γραμμή, τότε αναφερόμαστε στην πτώση του ρελέ. Το ρελέ διαρροής ή αλλιώς ο αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης είναι ο πιο σημαντικός διακόπτης στον ηλεκτρολογικό σου πίνακα. Είναι υπεύθυνο να σε ειδοποιεί ότι μια συσκευή έχει πρόβλημα και να προλάβει κάποιο ατύχημα. Αυτό γίνεται πριν καν πέσει η αντίστοιχη ασφάλεια. Η διαρροή, δηλαδή η υπερβάλλουσα μη συνηθισμένη κατανάλωση ρεύματος από μία μόνο συσκευή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες έως και ηλεκτροπληξία. Για το λόγο αυτό είναι εγκληματικό να μην υπάρχει ρελέ στον ηλεκτρολογικό πίνακα ενός νοικοκυριού. Εάν δε διαθέτεις απαιτείται η άμεση εγκατάστασή του.

Στην περίπτωση που έχει πέσει το ρελέ και θέλεις να εντοπίσεις από πού προήλθε η ζημιά, τότε μπορείς να ακολουθήσεις τα εξής βήματα: 1. Κατέβασε όλες τις ασφάλειες του πίνακα. 2. Άνοιξε πρώτα το γενικό διακόπτη. 3. Ανέβασε τη γενική ασφάλεια. 4. Άνοιξε το ρελέ διαρροής. 5. Ανέβαζε μία μία τις ασφάλειες. Εάν παρατηρήσεις πτώση του ρελέ ανεβάζοντας κάποια από αυτές, τότε κατέβασε τη και έλεγξε σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού αντιστοιχεί. Πήγαινε στο συγκεκριμένο δωμάτιο και βγάλε όλες τις συσκευές από την πρίζα. Στη συνέχεια ξανά κάνε τα προηγούμενα βήματα και έχοντας πλέον όλες τις ασφάλειες ανεβασμένες, σύνδεσε μία μία τις συσκευές του χώρου για να εντοπίσεις ποια δημιουργεί το πρόβλημα.

4.Τα καλώδια είναι χαλασμένα

Ενδέχεται πολλές συσκευές του σπιτιού σου να είναι προπολεμικές ή έστω με αρκετά χρόνια στην ‘πλάτη’ τους. Καλό θα είναι να μην αμελείς τη συντήρηση και την επισκευή τους ειδικά αν τις χρησιμοποιείς συχνά. Η καλωδίωσή τους είναι ένα σημαντικό κομμάτι που θέλει προσοχή από τον επαγγελματία, μιας και ορισμένες από αυτές καταναλώνουν και μεγάλη ποσότητα ρεύματος. Παρόλα αυτά, λόγω του χρόνου είναι πιθανόν να φθείρονται, είτε από θερμότητα, είτε από απρόσκλητους επισκέπτες. Επίσης, προσοχή χρειάζονται και στα καλώδια που συνδέονται με τις ασφάλειες. Πολλές φορές δεν τοποθετούνται σωστά ή με την πάροδο του χρόνου έχουν αλλοιωθεί δημιουργώντας σπινθήρες, κάτι που εξηγεί γιατί πέφτει η ασφάλεια.

5. Η ασφάλεια έχει χαλάσει

Πέρα από όλους τους παραπάνω λόγους, υπάρχει και η περίπτωση να μη συμβαίνει κάτι σοβαρό με τις συσκευές σας. Μπορεί η ασφάλεια να πέφτει μόνη της χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Εάν, δε, παρατηρείς ότι συμβαίνει αρκετά συχνά και έχεις εξετάσει όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα, τότε στην περίπτωση αυτή ίσως έχει “κουραστεί” μετά από χρόνια χρήσης και να χρειάζεται άλλαγμα από τον ηλεκτρολόγο. Άλλαγμα επίσης χρειάζεται εάν έχει καεί. Αυτό θα το καταλάβεις στο ενδεχόμενο του να μην έχεις φως σε ένα δωμάτιο αλλά η ασφάλεια να είναι ανεβασμένη. Άλλη ένδειξη ότι έχει καεί είναι όταν ο πίνακας μυρίζει ψαρίλα.

Ελπίζουμε να σε διαφωτίσαμε στο γιατί πέφτει η ασφάλεια του σπιτιού σου. Όποια και αν είναι η αιτία όμως, μην επιχειρήσεις να διορθώσεις το πρόβλημα μόνος σου. Σου είπαμε κάποια πράγματα για να κάνεις ο ίδιος με τα οποία μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση, αλλά δεν είσαι αυτός που θα κρίνει και το τελικό πόρισμα. Σε καμία περίπτωση μην ακουμπήσεις εσωτερικά τον ηλεκτρολογικό πίνακα και τα καλώδιά του, άφησέ τα στους ειδικούς αυτά.

Για τις ηλεκτρολογικές σου βλάβες, καταχώρησε, λοιπόν, την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες γρήγορα και οικονομικά!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα