Γιατί δεν ανάβει η κεραμική εστία; 5 Βασικές αιτίες & Πώς να αντιδράσεις!

Δεν ανάβει η κεραμική εστία

Για όσους από εμάς είμαστε υπεύθυνοι για το μαγείρεμα στο σπίτι, η ηλεκτρική κουζίνα είναι ο πιο σημαντικός μας σύμμαχος. Η καλή λειτουργία της μάς βοηθά να ετοιμάζουμε το φαγητό στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και με την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Παρόλα αυτά, η ηλεκτρική κουζίνα είναι μια συσκευή, όπως όλες οι υπόλοιπες. Αυτό σημαίνει, πως χρειάζεται συντήρηση, προσοχή στη χρήση και πως κάποιες φορές μπορεί να παρουσιάζει ζημιές και βλάβες. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσεις πως η κεραμική εστία δεν ανάβει, τότε ξέρεις πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κουζίνα και πως πρέπει να το λύσεις. Κάποιες φορές, η βλάβη είναι αμελητέα και λύνεται χωρίς καθόλου κόπο.

Ωστόσο, οι ηλεκτρικές συσκευές δεν είναι αντικείμενα με τα οποία μπορείς να πειραματίζεσαι. Ο ηλεκτρισμός είναι πολύ επικίνδυνος, ειδικά αν δεν έχεις γνώσεις και εμπειρία στην επισκευή οικιακών συσκευών. Για το λόγο αυτό, πρέπει να προσέχεις πάρα πολύ, όταν έρχεσαι σε επαφή με μια ηλεκτρική συσκευή που υποψιάζεσαι πως έχει βλάβη. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που η κεραμική εστία δεν ανάβει, είναι ελάχιστες οι ενέργειες που συνιστάται να κάνεις μόνος/ -η σου. Αν υποψιάζεσαι πως η βλάβη είναι ηλεκτρολογική, καλύτερα είναι να κατεβάσεις την ασφάλεια από τον πίνακα και να καλέσεις ηλεκτρολόγο. Έτσι, αποφεύγεις κάθε κίνδυνο.

Ωστόσο, ας δούμε μερικές πιθανές αιτίες που κάνουν τις εστίες της κουζίνας σου να μην ανάβουν και τι μπορείς να κάνεις εσύ γι’ αυτό.

Η κεραμική εστία δεν ανάβει; Μάθε το γιατί & τρόπους αντιμετώπισης!

#1 Το κλείδωμα ασφαλείας έχει ενεργοποιηθεί

Πολλά μοντέλα ηλεκτρικών κουζινών έχουν δυνατότητα κλειδώματος ασφαλείας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, θεωρείται αρκετά σημαντική η ύπαρξη του για την ασφάλεια στο σπίτι. Όμως, τι είναι το κλείδωμα ασφαλείας; Το κλείδωμα ασφαλείας είναι ένα κουμπί που βρίσκεται πάνω στην κεραμική εστία της κουζίνας σου. Όταν πατηθεί παρατεταμένα, κλειδώνει και δεν επιτρέπει τη χρήση της κουζίνας. Αναρωτιέσαι σε τι χρησιμεύει αυτό; Μια βασική χρήση του μπορεί να γίνει σε σπίτια, όπου ζουν μικρά παιδιά. Τα μικρά παιδιά, όπως είναι γνωστό, έχουν την έμφυτη περιέργεια και διάθεση να γνωρίσουν όλα τα αντικείμενα γύρω τους.

Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο για εκείνα, ειδικά όταν πλησιάζουν στην κουζίνα και στις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού. Έτσι, ο γονιός μπορεί να βεβαιωθεί ότι το παιδί δεν κινδυνεύει, κλειδώνοντας την ηλεκτρική κουζίνα. Αν δε γνωρίζεις αν υπάρχει κλείδωμα ασφαλείας στη δική σου ηλεκτρική κουζίνα, συμβουλέψου το εγχειρίδιο οδηγιών που υπήρχε στην κουζίνα, όταν την αγόρασες. Ίσως να έχει πατηθεί κατά λάθος το κουμπί της ασφάλειας και για το λόγο αυτό η κεραμική εστία δεν ανάβει. Όταν βρεις το κουμπί αυτό, αρκεί να το πατήσεις παρατεταμένα, ώστε να απασφαλιστεί και να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις την εστία.

#2 Έχει πέσει νερό στην εστία

Ήξερες ότι πολλές ηλεκτρικές κουζίνες σβήνουν αυτόματα, όταν οι εστίες έρθουν σε άμεση επαφή με νερό, ή άλλα υγρά; Όπως το κλείδωμα ασφαλείας, έτσι και αυτή η λειτουργία έχει σαν στόχο να σε προστατέψει από πιθανά ατυχήματα που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό. Πολλές φορές, μπορεί να τύχει να πέσει νερό πάνω στις εστίες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Όσο ακίνδυνο κι αν φαίνεται αυτό, στην πραγματικότητα περιέχει διαφόρους κινδύνους, όπως τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος, για παράδειγμα. Έτσι, πολλά μοντέλα κουζινών έχουν εγκατεστημένη τη λειτουργία που σβήνει τις εστίες αυτόματα, όταν ο αισθητήρας τους συνειδητοποιήσει την παρουσία νερού.

Το εγχειρίδιο οδηγιών της ηλεκτρικής κουζίνας σου θα μπορέσει και σε αυτή την περίπτωση να σε διαφωτίσει. Αν η κουζίνα σου έχει τέτοιου είδους λειτουργία, το εγχειρίδιο θα πρέπει να το αναγράφει. Αν όντως υπάρχει τέτοια λειτουργία στην κουζίνα σου, η λύση είναι αρκετά απλή. Σβήσε εντελώς τις εστίες και το φούρνο και καθάρισε την κουζίνα. Στέγνωσε την πολύ καλά και στη συνέχεια άφησε τη για λίγη ώρα, ώστε να μην απομείνει ούτε υποψία υγρού. Τέλος, άναψε ξανά τις εστίες. Αν αυτό ήταν το πρόβλημα σου, τώρα θα πρέπει να ανάβουν κανονικά.

Διάβασε επίσης: Δεν Λειτουργεί η Κουζίνα σου; Μάθε τις 3 σημαντικότερες αιτίες & τι μπορείς να κάνεις!

#3 Υπάρχουν φθαρμένα καλώδια

Αν η ηλεκτρική κουζίνα σου είναι σχετικά καινούρια, τότε δύσκολα θα ευθύνονται τα φθαρμένα καλώδια για το γεγονός ότι η κεραμική εστία δεν ανάβει. Φθαρμένα καλώδια είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε μια κουζίνα που έχει κάποια χρόνια χρήσης. Συνήθως, μπορείς να το δεις και με γυμνό μάτι, αν τα καλώδια μοιάζουν ταλαιπωρημένα και καταπονημένα. Παρόλα αυτά, μερικές φορές μπορεί η φθορά να μη φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Μια ένδειξη ότι ίσως η βλάβη βρίσκεται στην καλωδίωση, είναι αν ανάβεις τις εστίες και μερικές φορές πέφτει η ασφάλεια στον πίνακα.

Ωστόσο, η ένδειξη αυτή μπορεί να σημαίνει και άλλων ειδών βλάβες. Σε κάθε περίπτωση, αν υποψιάζεσαι πως η καλωδίωση της κουζίνας σου είναι προβληματική, δεν έχεις χρόνο για χάσιμο. Η βλάβη αυτή ανήκει στην κατηγορία των ζημιών που δε μπορείς να επισκευάσεις μόνος/ -η σου, χωρίς να κινδυνεύσεις. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να καλέσεις έναν επαγγελματία το συντομότερο δυνατόν. Χάρη στην εμπειρία και τις γνώσεις του, θα διαγνώσει γρήγορα το πρόβλημα και θα σου προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να έχεις ξανά την κουζίνα σου σε άριστη κατάσταση.

#4 Ο διακόπτης έχει χαλάσει

Αν ένα συγκεκριμένο μάτι στην κεραμική εστία δεν ανάβει, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχει χαλάσει ο διακόπτης που ελέγχει το μάτι, ή να έχει καεί κάποια αντίσταση. Ακόμα και οι διακόπτες μπορούν να πάθουν βλάβη, ή και να χαλάσουν, μετά από κάποια χρόνια χρήσης. Αν έχει χαλάσει ο διακόπτης, με αποτέλεσμα να μην ανάβει, δεν είναι απαραίτητο να ρίξει την ασφάλεια, οπότε θα είναι πιο δύσκολο να καταλάβεις ότι υπάρχει βλάβη στην ηλεκτρική κουζίνα.

Από την άλλη πλευρά, αν καεί αντίσταση, είναι πολύ πιθανό να ρίξει και την ασφάλεια. Για να αντικατασταθεί ο διακόπτης, ή η αντίσταση, θα πρέπει η κουζίνα να ανοιχτεί και να γίνουν εργασίες εσωτερικά. Ωστόσο, αν δεν έχεις επισκευάσει ξανά ηλεκτρικές συσκευές, δε σου προτείνουμε να ξεκινήσεις τα πειράματα τώρα. Αν η κεραμική εστία δεν ανάβει, εξαιτίας ενός καμμένου διακόπτη, ή μιας αντίστασης, χρειάζεσαι τη βοήθεια των ειδικών.

#5 Το μάτι της εστίας έχει χαλάσει

Τέλος, υπάρχει πιθανότητα ολόκληρο το μάτι στην εστία της κουζίνας να έχει χαλάσει και να χρειάζεται αντικατάσταση, ή να χρειάζεσαι επισκευή πλακέτας κουζίνας. Βέβαια, το γεγονός ότι η κεραμική εστία δεν ανάβει δεν είναι απαραίτητο να εμπεριέχει δικό σου φταίξιμο. Μερικές φορές, οι ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να έχουν κάποια εργοστασιακή βλάβη που εκδηλώνεται, αργά ή γρήγορα. Άλλωστε, γι’ αυτό υπάρχει η εγγύηση για κάθε νέα συσκευή. Αυτό ισχύει, αν η ηλεκτρική κουζίνα σου και οι εστίες είναι σχετικά καινούριες.

Αν έχουν αρκετά χρόνια προϋπηρεσία, τότε το ότι η κεραμική εστία δεν ανάβει πιθανώς είναι σημάδι φυσικής φθοράς. Ειδικά αν κάνεις καθημερινή χρήση κάποιου συγκεκριμένου ματιού της κεραμικής εστίας, είναι λογικό να χαλάσει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα. Γενικά, η διαδικασία αλλαγής ματιού της εστίας δεν είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Φυσικά, προαπαιτούμενο είναι να έχεις λίγη εμπειρία στην αποσύνδεση και επανασύνδεση καλωδίων με το σωστό τρόπο και τη σωστή σειρά. Αν αυτό σου λείπει, τότε μην κάνεις άσκοπα πειράματα και κάλεσε έναν ειδικό να διορθώσει τη βλάβη.

Tip:

Το ρελέ διαρροής, ή διαφυγής, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα του ηλεκτρολογικού πίνακα ενός σπιτιού. Δουλειά του είναι να εντοπίζει πότε υπάρχει διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος από κάποια συσκευή και τότε να πέφτει. Έτσι, σε προειδοποιεί πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις συσκευές σου, προτού πέσει κάποια ασφάλεια, ή συμβεί κάποιο ατύχημα. Με άλλα λόγια, το ρελέ είναι ένα απλό εξάρτημα, το οποίο μπορεί να σε γλυτώσει ακόμα και από ηλεκτροπληξία! Για το λόγο αυτό, αν δεν υπάρχει ήδη εγκατεστημένο στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού σου, σου προτείνουμε να το εγκαταστήσεις άμεσα.

Αν η κεραμική εστία δεν ανάβει στην κουζίνα σου, η πιο ασφαλής και σίγουρη λύση είναι να στραφείς προς τους ειδικούς. Για κάθε επισκευή της κουζίνας και του φούρνου σου και άλλες επισκευές ηλεκτρικών συσκευών, καταχώρησε την εργασία σου και πάρε άμεσα προσφορές από τους έμπειρους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας, για να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τα καλύτερα γεύματα, με πλήρη ασφάλεια!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα