Ξύλινο Πάτωμα: Top 5 Είδη & Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις!

Το ξύλινο πάτωμα είναι αναμφίβολα μία πολύ δημοφιλής επιλογή, ειδικά για εκείνους που προτιμούν το ρουστίκ αλλά και το παραδοσιακό στυλ διακόσμησης. Ακόμα, όμως, και αν προτιμάς το μοντέρνο, το ξύλινο πάτωμα σου προσφέρει αμέτρητες επιλογές για να το ενσωματώσεις αρμονικά στο χώρο σου.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο υλικό. Στην αγορά θα βρεις εναλλακτικές λύσεις και είδη που καλύπτουν όλα τα γούστα αλλά και τα οικονομικά βαλάντια. Από laminate που είναι ένα είδος έτοιμου παρκέ πατώματος με όψη ξύλου μέχρι και το εντυπωσιακό δρύινο μασίφ πάτωμα, υπάρχει πάντα η ιδανική λύση για κάθε σπίτι. Προτού διαλέξεις θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου κάποιες βασικές παραμέτρους. Εκείνες είναι που θα κρίνουν και την καταλληλότητα κάθε επιλογής για τις ανάγκες του χώρου σου.

Εμείς συγκεντρώσαμε μία λίστα με τις κορυφαίες προτάσεις για το ξύλινο πάτωμα και σου τις παρουσιάζουμε μαζί με τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Τι πρέπει να γνωρίζεις για κάθε είδος και πώς θα αποφασίσεις ποιο είναι το καλύτερο για το χώρο σου;

Τι πρέπει να σκεφτείς πριν επιλέξεις ξύλινο πάτωμα;

Φυσικά η εμφάνιση παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιλογή ξύλινου πατώματος. Εκτός αυτού, όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για την επιλογή του κατάλληλου για το χώρο σου. Ένας από αυτούς σίγουρα είναι η τιμή, αλλά πιθανότατα δεν είναι ο σημαντικότερος. Ας δούμε τους βασικότερους:   1. Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. 2. Ποσοστό Υγρασίας στο εσωτερικό του Σπιτιού και διακυμάνσεις της. 3. Προϊόντα Καθαρισμού και έκθεση του ξύλου σε χημικές ουσίες 4. Συχνότητα και τύπος συντήρησης - "Πώς θα συντηρήσεις το ξύλο στην εντέλεια;" 5. Επιρροή της συντήρησης στην εμφάνιση του ξύλου σε βάθος χρόνου 6. Μετακίνηση Τροχοφόρων Επίπλων στο χώρο όπου θα τοποθετηθεί το ξύλινο πάτωμα

5 Δημοφιλή Είδη Ξύλινου Πατώματος για το Σπίτι σου!

Ο βασικός διαχωρισμός των ξύλινων δαπέδων γίνεται με βάση την ξυλεία που χρησιμοποιείται, η οποία είναι είτε μαλακή είτε σκληρή. Τα ξύλα που προέρχονται από πλατύφυλλα δέντρα ανήκουν στην κατηγορία της σκληρής ενώ όσα προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα συγκαταλέγονται στη μαλακή ξυλεία. Αυτός ο διαχωρισμός δεν σχετίζεται με την αντοχή του πατώματος στο χρόνο ή με τη διάρκεια ζωής του ξύλου. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πιο δημοφιλή κάθε κατηγορίας.

Ξύλινο Πάτωμα Ευρωπαϊκής Δρυός

Το δρύινο ξύλινο πάτωμα βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές όσων αγαπούν το ξύλο, εδώ και πολλούς αιώνες. Διακρίνεται για την υψηλή αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου αλλά για την ικανοποιητική σταθερότητα που προσφέρει. Τα πατώματα από ξύλο δρυός ξεχωρίζουν από το απαλό καφέ τους χρώμα με τα έντονα νερά που σχηματίζονται στην επιφάνεια τους.

Πρόκειται για μία κατασκευή ασυναγώνιστης αισθητικής, ικανής να ανταποκριθεί ακόμη και στις δυσκολότερες τεχνικές απαιτήσεις. Το δρύινο πάτωμα διατίθεται σε ένα ευρύ φάσμα διαστάσεων και ποιοτήτων, επιτρέποντας σου να διαλέξεις εκείνο που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σου. Εκτός από τις διαφορετικές ποικιλίες ξύλου, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις το χρώμα του πατώματος σου, αφού μπορείς να βάψεις το ξύλινο πάτωμα από δρυ στην απόχρωση της αρεσκείας σου. Όσο για την τιμή, αυτή θα καθοριστεί από την ποιότητα και τον τύπο που θα διαλέξεις.

Ιρόκο

Το ιρόκο είναι το πιο διαδεδομένο είδος τροπικής ξυλείας στην Ελλάδα. Η υψηλή αντοχή και το επίπεδο σκληρότητας του καθιστά το ιρόκο κατάλληλο τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση. Εκτός από την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων χρησιμοποιείται ευρέως στη ναυπηγική, την κατασκευή κουφωμάτων αλλά και σε πέργκολες.

ιρόκο ξύλινο πάτωμα

Ανάλογα με τον τύπο και την περιοχή, από την οποία προέρχεται το ξύλο, οι αποχρώσεις του αλλάζουν. Ξεκινώντας από ένα έντονο σταχτοκίτρινο το ιρόκο διατίθεται ακόμα και σε καφέ- κόκκινες αποχρώσεις. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξεις είναι ότι λόγω της αυξημένης του φωτοευαισθησίας, μπορεί πολύ γρήγορα και εύκολα να αλλάξει χρώμα, ειδικά όταν βρίσκεται εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία ή τοποθετείται σε εξωτερικούς χώρους.

Αν θέλεις να το τοποθετήσεις στο μπάνιο, την κουζίνα ή να το συνδυάσεις με ενδοδαπέδια θέρμανση, πρέπει να γνωρίζεις ότι πρόκειται για μια άριστη επιλογή. Εφόσον έχεις αποφασίσεις να προχωρήσεις παράλληλα σε εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης, δεν σε περιορίζει τίποτα. Αφού ολοκληρωθεί η υδραυλική εγκατάσταση, επενδύεται με τσιμεντοκονία. Το σύστημα θα πρέπει να λειτουργήσει για μερικές ημέρες και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί το ξύλινο πάτωμα.

Ντουσιέ (Doussie)

Όπως το ιρόκο, έτσι και το ντουσιέ ανήκει στην οικογένεια της τροπικής ξυλείας. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα είδη για το ξύλινο πάτωμα. Το doussie ξεχωρίσει για το πλούσιο σταχτοκόκκινο χρώμα του, το οποίο βαθαίνει περισσότερο όσο πιο πολύ εκτίθεται στις ακτίνες του ηλίου.

ντουσιέ ξύλινο πάτωμαΟι εξαιρετικά υψηλές μηχανικές του αντοχές σε συνδυασμό με τη σταθερότητα που παρουσιάζει το τοποθετούν ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές για βαριές κατασκευές. Εκτός από το ξύλινο πάτωμα χρησιμοποιείται για την κατασκευή κουφωμάτων, πλαισίων, επίπλων αλλά και δεξαμενών. Επίσης, τοποθετείται συχνά σε αποβάθρες και λιμάνια.

Αν η διάρκεια στο χρόνο παίζει σημαντικό ρόλο για την απόφαση σου, το ντουσιέ συνιστά μία πολύ καλή επιλογή. Ιδιαίτερα το εγκάρδιο ξύλο έχει πολύ μεγάλη φυσική διάρκεια ενώ παράλληλα είναι αρκετά ανθεκτικό σε προσβολές από έντομα και μύκητες.

Καρυδιά

Αν θέλεις να κάνεις αισθητή την παρουσία του ξύλου μέσα στο χώρο, τότε η καρυδιά είναι μία ιδανική επιλογή για να το επιτύχεις. Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη και ζεστή λύση. Οι αποχρώσεις του ξύλου καρυδιάς ξεκινούν από το σκούρο καφέ και φτάνουν μέχρι και το ανοιχτό μαύρο. Με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση στον ήλιο, το χρώμα της ανοίγει γι’ αυτό συνήθως βάφεται, προτού βερνικωθεί.

καρυδιά ξύλινο πάτωμα

Η απαράμιλλη αισθητική της καρυδιάς σε συνδυασμό με την ευκολία που προσφέρει στην κατεργασία, την τοποθετούν ανάμεσα στα αγαπημένα ξύλα για την κατασκευή επίπλων και κορνίζων. Ο λόγος που δεν την συναντάμε πλέον τόσο συχνά στα ξύλινα πατώματα δεν σχετίζεται ούτε με την αντοχή ούτε με την ποιότητα της, η οποία είναι εξαιρετική. Το βασικό μειονέκτημα της είναι η τιμή, μιας και πρόκειται για μία αρκετά ακριβή εναλλακτική επιλογή. Αν ερωτεύτηκες το χρώμα της και την εικόνα που δίνει στο χώρο, μπορείς να αναζητήσεις προσφορές που θα κάνουν το κόστος της πιο προσιτό.

Σφένδαμος

Σε αντίθεση με την καρυδιά που έχει επιβλητικό σκούρο καφέ χρώμα, η κρεμώδης απόχρωση του σφένδαμου βρίσκεται πολύ κοντά στο λευκό. Επίσης, δεν είναι καθόλου ευαίσθητος στην ηλιακή ακτινοβολία, διατηρώντας σχεδόν ίδιο χρώμα με την πάροδο του χρόνου.

σφένδαμος ξύλινο πάτωμα

Ο σφένδαμος προτείνεται για χώρους μικρού μεγέθους αλλά και σκοτεινά δωμάτια που θέλεις να μεγαλώσεις οπτικά. Είναι γεγονός ότι η ανοιχτή του απόχρωση αφήνει το φως να ταξιδέψει στο χώρο και σίγουρα θα τον κάνει να λάμψει. Ας δούμε, όμως, και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σφενδάμου. Παρουσιάζει πολύ μεγάλη σκληρότητα αλλά μέτρια αντίδραση στη συστολή - διαστολή του ξύλου. Αυτό τον καθιστά ακατάλληλο για χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας, όπως είναι το μπάνιο και η κουζίνα, αλλά και για την τοποθέτηση ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Θα ήθελες να τοποθετήσεις ξύλινο πάτωμα στο Σπίτι σου αλλά δεν έχεις αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη επιλογή για το χώρο και τις ανάγκες σου; Ζήτα τη συμβουλή των αξιολογημένων επαγγελματιών της πλατφόρμας μας & διάλεξε την καλύτερη προσφορά για να τοποθετήσεις το πάτωμα που ονειρευόσουν!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα