Πώς βγαίνει ο λεκές από αίμα;

Λεκές από αίμα

Ο λεκές από αίμα μαζί με το λεκέ από λάδι είναι από τους δυσκολότερους λεκέδες. Ειδικά όσο αφήνεις το αίμα να “ποτίζει” το ύφασμα και να ξεραίνεται, τόσο περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται για να αφαιρεθεί. Μπορεί να αποτελέσει έναν από τους χειρότερους εφιάλτες μιας νοικοκυράς. Εμείς, όμως, θα σου δείξουμε πώς αφαιρείται ο λεκές από αίμα με φυσικό και εύκολο τρόπο!

Πρόκειται για έναν συνηθισμένο λεκέ, αφού στον οποιοδήποτε μπορεί να συμβεί να λερωθεί με αίμα. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να τον αντιμετωπίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ωστόσο, η κάθε επιφάνεια ενδέχεται να απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, ένας λεκές από αίμα στο στρώμα, το οποίο δεν μπορεί να πλυθεί ίσως να χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Επομένως ακολούθησε τις συμβουλές μας και αφαίρεσε κάθε δύσκολο λεκέ!

8 φυσικοί τρόποι για να αφαιρεθεί ο λεκές από αίμα!

1. Κρύο νερό

Η απλούστερη λύση και αυτό που πρέπει να κάνεις κατευθείαν, ειδικά στο φρέσκο λεκέ, είναι να ρίξεις κρύο νερό στο ύφασμα. Γύρισε το ύφασμα από την ανάποδη μεριά και βρέξε το. Πρόσεξε μόνο να μη χρησιμοποιήσεις σε καμία περίπτωση χλιαρό ή ζεστό νερό σε λεκέ με αίμα. Το ζεστό νερό θα απλώσει τη στάμπα και ο λεκές θα μείνει τελικά πάνω στο ύφασμα. Μπορεί να σου φαίνεται πολύ εύκολο, αλλά δουλεύει! Όσον αφορά για το λεκέ από αίμα σε χαλί ή σε ένα στρώμα, τότε χρησιμοποίησε μια βρεγμένη πετσέτα ή σφουγγάρι για να απορροφήσει την κηλίδα αίματος.

2. Σαπούνι

Όταν ο λεκές από αίμα έχει ξεραθεί, τότε χρησιμοποίησε σαπούνι με νερό. Ακολούθησε ξανά την προηγούμενη διαδικασία με το κρύο νερό για μερικά λεπτά, ώστε να μειωθεί ο λεκές. Στη συνέχεια, γύρισε το ύφασμα από την ορθή μεριά και πρόσθεσε σαπούνι ή υγρό απορρυπαντικό. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πλάκα πράσινου σαπουνιού. Ξεκίνα να τρίβεις το λεκέ κρατώντας το ύφασμα με τα δυο σου χέρια μέχρι να φύγει. Εάν βλέπεις ότι το ύφασμα στεγνώνει, πρόσθεσε νερό και σαπούνι και συνέχισε τη διαδικασία. Επίσης, εάν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, φρόντισε να κάνεις πιο μαλακές κινήσεις αλλά γρήγορες για να μην το καταστρέψεις.

3. Αλατόνερο

λεκές από αίμα

Το αλατόνερο είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις εάν ο λεκές από αίμα έχει μόλις γίνει. Βάλε το λεκέ κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό ώστε να αφαιρεθεί μια ποσότητα αίματος. Στη συνέχεια, φτιάξε μια πάστα από αλάτι και νερό, βάλ’ τη στο λεκέ και τρίψε καλά. Εάν χρειαστεί πρόσθεσε περισσότερο αλάτι και μόλις ο λεκές φύγει ξέπλυνε με άφθονο νερό. 

4. Αμμωνία

Ακόμα άλλος ένας φυσικός τρόπος αφαίρεσης λεκέ από αίμα είναι η αμμωνία. Φτιάξε ένα μείγμα από 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία και μισό ποτήρι κρύο νερό και μούλιασε το λεκέ για ώρα. Στη συνέχεια, ξέπλυνε με άφθονο κρύο νερό και βάλε το ύφασμα κανονικά στο πλυντήριο. Όμως, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αμμωνία σε όλους τους τύπους υφασμάτων. Απόφυγε να τη χρησιμοποιήσεις για τα λινά, τα μεταξωτά και μάλλινα ρούχα σου.

5. Οδοντόκρεμα

Για να αφαιρέσεις έναν ξεραμένο λεκέ από αίμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις οδοντόκρεμα. Εφάρμοσε μια μικρή ποσότητα πάνω στο λεκέ και άφησέ την να ξεραθεί. Στη συνέχεια, βρέξε το ύφασμα με κρύο νερό για να φύγει η οδοντόκρεμα και χρησιμοποίησε λίγο σαπούνι με νερό για να αφαιρεθεί εντελώς. Εάν χρειάζεται επανάλαβε τα ίδια βήματα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά κυρίως υφάσματα που μπορούν να πλυθούν στο χέρι ή στο πλυντήριο. Αυτό συμβαίνει γιατί, σε χαλιά για παράδειγμα, η οσμή της οδοντόκρεμας θα είναι δυσκολότερο να φύγει.

6. Λεμόνι

λεκές από αίμα

Για ένα ξεραμένο λεκέ από αίμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λεμόνι. Αρχικά, θα πρέπει να μουλιάσεις σε κρύο νερό το ύφασμα για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια στράγγιξέ το καλά και βαλ’ το σε μια πλαστική σακούλα που κλείνει με zip. Πρόσθεσε στη σακούλα 2 κούπες από χυμό λεμόνι και μισή κούπα αλάτι. Προσπάθησε να πηγαίνει το μείγμα κυρίως στη λεκιασμένη περιοχή. Άφησέ το να δράσει για 10 λεπτά και έπειτα στράγγιξε τον περίσσιο χυμό λεμονιού. Τέλος, στέγνωσέ το στον ήλιο και όχι σε κάποια συσκευή, όπως καλοριφέρ. Μόλις στεγνώσει και δεις ότι ο λεκές από αίμα έχει εξαφανιστεί, πλύνε το κανονικά στο πλυντήριο. Ωστόσο, εάν πρόκειται για μεταξωτό ύφασμα, απόφυγε αυτή τη μέθοδο καθώς τόσο το λεμόνι όσο και ο ήλιος είναι ικανός να αλλοιώσουν τα ευαίσθητα ρούχα σου.

7. Ξύδι

Μια άλλη εναλλακτική εάν ο λεκές από αίμα είναι ακόμα φρέσκος είναι να χρησιμοποιήσεις λευκό ξύδι. Το ξύδι όπως έχουμε ήδη πει είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φυσικά υλικά για το καθάρισμα του σπιτιού. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, ξέπλυνε το ρούχο με κρύο νερό και στη συνέχεια ρίξε πάνω στο λεκέ ξύδι. Άφησέ το να μουλιάσει περίπου για 5- 10 λεπτά. Έπειτα τρίψε λίγο το λεκέ με το χέρι σου ενώ ξεπλένεις το ύφασμα κάτω από κρύο νερό. Εάν χρειαστεί μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, έχε στο νου σου ότι το ξύδι είναι ένα σχετικά δυνατό υλικό, επομένως μην το ριψοκινδυνέψεις εφαρμόζοντάς το στα ευαίσθητα υφάσματα, διότι μπορεί να αλλοιωθούν.

8. Οξυζενέ

Το οξυζενέ είναι ικανό να αφαιρέσει τόσο τον φρέσκο όσο και τον ξεραμένο λεκέ από αίμα. Παρ’ όλα αυτά, έχε στο νου σου ότι ενδέχεται να ξεθωριάσει κάποια υφάσματα, επομένως θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός/-ή. Για παράδειγμα, εάν ο λεκές από αίμα βρίσκεται σε ευαίσθητο ύφασμα, διάλυσε το οξυζενέ με νερό, εναλλακτικά χρησιμοποίησέ το μόνο του. Μόλις κάνει αφρό, φρόντισε να τον αφαιρείς και να προσθέτεις ξανά οξυζενέ στη λεκιασμένη περιοχή. Όταν παρατηρήσεις ότι ο λεκές φεύγει, τότε ξέπλυνε με κρύο νερό και πλύνε το ρούχο κανονικά με απορρυπαντικό. Ωστόσο, εάν πρόκειται για τον καθαρισμό του στρώματος, τότε φτιάξε ένα μείγμα από ¼ της κούπας οξυζενέ, 1 κουταλάκι υγρό σαπούνι πιάτων και 1 κουταλάκι αλάτι. Άπλωσέ το στο λεκέ, άφησέ το να δράσει και στη συνέχεια σκούπισέ το με ένα πανάκι που θα το χεις βουτήξει σε οξυζενέ.

Με βάση τα παραπάνω ελπίζουμε ο λεκές από αίμα να μη θεωρείται πια δύσκολος για σένα! Ωστόσο, εάν χρειάζεσαι βοήθεια με τον καθαρισμό του σπιτιού σου, εμείς είμαστε εδώ! Προγραμμάτισε τον καθαρισμό σου στην υπηρεσία Douleutaras.gr Cleaning και μια από τις αξιολογημένες οικιακές βοηθούς θα αναλάβει να κάνει το σπίτι σου να αστράφτει!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα