LPG: Υπέρ και Κατά για θέρμανση με Υγραέριο!

Θέρμανση με Υγραέριο

Η επιλογή του κατάλληλου δικτύου θέρμανσης αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις σε ένα νοικοκυριό. Οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να μπουν στην εξίσωση της απόφασης, αφορούν το κόστος της εγκατάστασης και την σχέση τιμής- απόδοσης. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνοδος στην τιμή του πετρελαίου, η οποία θα αναμένεται να συνεχιστεί. Η άνοδος αυτή, σε συνδυασμό με την ανάγκη των νοικοκυριών να μειώνουν τα έξοδα, έχει οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης.

Το υγραέριο είναι μια μορφή ενέργειας, η οποία παράγεται από τη διύλιση του πετρελαίου, ενώ η μορφή του είναι πάντοτε υγρή. Με την έξοδό του από το δοχείο αποθήκευσης μετατρέπεται σε αέριο, για αυτό και η ονομασία του. Η θέρμανση με υγραέριο μπορεί να λάβει δύο μορφές: την κεντρική θέρμανση με υγραέριο και την θέρμανση μέσω φορητής θερμάστρας (σόμπας) υγραερίου. Η χρήση φορητής θερμάστρας ήταν ανέκαθεν διαδεδομένη στην Ελλάδα, κυρίως στην επαρχία, πριν ακόμα δημιουργηθεί το κεντρικό δίκτυο. Αυτό συμβαίνει, καθώς η χρήση του υγραερίου θέρμανσης θεωρείται μια πιο οικονομική λύση. Ποιά είναι όμως τα υπέρ και κατά για θέρμανση με υγραέριο;

Μάθε τα Υπέρ και Κατά για θέρμανση με Υγραέριο!

Υπέρ για Θέρμανση με Υγραέριο

Οικονομική Λύση

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η επιλογή θέρμανσης με υγραέριο αποτελεί μια οικονομική λύση. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει καταστήσει αρκετά ακριβή την θέρμανση του νοικοκυριού, δημιουργώντας “πονοκέφαλο” στις ελληνικές οικογένειες. Το μέσο κόστος υγραερίου για την χρονιά 2017-2018 (Οκτώβριος- Απρίλιος) ανήλθε στο 0,58 - 0,60 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι, έχει υπάρξει μια μεγάλη στροφή των νοικοκυριών προς την αξιοποίηση του υγραερίου, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό ποσό εξόδων.

Μείωση κινδύνου

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με λάθη κατά την χρήση της θερμάστρας υγραερίου δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως. Όμως, οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει στην σημαντική μείωσή του αντιλαμβανόμενου κινδύνου. Τα καινούργια μοντέλα έχουν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας και οι κατασκευαστές δίνουν σαφείς οδηγίες για την χρήση τους. Συνεπώς, καθίσταται εύκολος ο χειρισμός τους, απαιτώντας φυσικά την δέουσα προσοχή. Στην περίπτωση της κεντρικής θέρμανσης τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς ο κίνδυνος είναι ίδιος, όπως εκείνος σε όλες τις εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Οικολογία

Η κεντρική θέρμανση υγραερίου παράγει σημαντικά λιγότερους ρύπους συγκριτικά με την κεντρική θέρμανση του πετρελαίου. Το υγραέριο είναι καθαρότερο και προκαλεί λιγότερες οσμές κατά την καύση του. Αυτό το καθιστά περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον.

Συντήρηση

Οι βασικές εκπομπές που πραγματοποιεί η καύση με υγραέριο είναι νερό και διοξείδιο του άνθρακα, σε ποσοστό 30% λιγότερο από το πετρέλαιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην απαιτείται τακτική συντήρηση στις εγκαταστάσεις του υγραερίου.

Απόδοση και Εγκατάσταση

Η επιλογή του υγραερίου μπορεί να επιφέρει πιο αποδοτικά αποτελέσματα στην θέρμανση του σπιτιού, συγκριτικά με τα υπόλοιπα καύσιμα, πετρέλαιο ή ρεύμα. Σύμφωνα με μελέτες, τα τελευταία μοντέλα λεβήτων υγραερίου προσφέρουν υψηλή απόδοση. Συγκεκριμένα από 98% έως 106% των καυσίμων. Φυσικά, άλλο ένα πλεονέκτημα είναι πως η κεντρική εγκατάσταση του υγραερίου μπορεί με μια μικρή ρύθμιση να λειτουργήσει και με φυσικό αέριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς το φυσικό αέριο σιγά σιγά εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε κάποια τμήματά της το δίκτυο είναι ήδη διαθέσιμο προς χρήση.

Όσον αφορά τις θερμάστρες υγραερίου, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο που είναι ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες. Οι σόμπες του εμπορίου είναι κυρίως επιδαπέδιες, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός δωματίου και κοστίζουν από 50 ευρώ έως 160 ευρώ.

Tip: κατά την επιλογή μια σόμπας υγραερίου θα πρέπει να θυμάσαι πως η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου είναι διπλάσια από εκείνη του πετρελαίου.

Άλλα πλεονεκτήματα

Το υγραέριο έχει πολλά ακόμη πλεονεκτήματα. Αρχικά, είναι ένα φορητό καύσιμο. Αυτό σημαίνει πως δίνει την δυνατότητα να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται, οικονομικά και με ασφάλεια. Επίσης, είναι εύκολο στην χρήση του, χωρίς πολλές απαιτήσεις. Δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι ένα καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες λειτουργίες του σπιτιού, πέραν της θέρμανσης. Τα νοικοκυριά το χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν νερό, καθώς επίσης και στο μαγείρεμα. Αποτελεί μια σχετικά αθόρυβη επιλογή θέρμανσης. Τέλος, υπάρχουν αρκετά αποθέματα ύλης, κάτι που θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί για αρκετά χρόνια ακόμα.

Κατά για Θέρμανση με Υγραέριο

Έλεγχος και δημιουργία αποθεμάτων

Κάτι που αποτελεί μειονέκτημα στην συγκεκριμένη επιλογή αποθεμάτων αποτελεί ο έλεγχος των αποθεμάτων. Η φιάλη του υγραερίου μετά από κάποια επίπεδα χρήση θα τελειώσει. Πρέπει να έχεις ήδη μια έτοιμη φιάλη για χρήση, ώστε να μην “ξεμείνεις” χωρίς θέρμανση κάποια κρύα μέρα του χειμώνα.

Χρήση

Η συνεχής χρήση του υγραερίου θα επιφέρει πιο σύντομα το άδειασμα της φιάλης υγραερίου. Κάπως έτσι, το κόστος που είχες υπολογίσει, μπορεί να ανέβει ανεξέλεγκτα. Για αυτό, θα ήταν προτιμότερο να αξιοποιήσεις την θερμογόνο δύναμη του υγραερίου με τέτοιο τρόπο ώστε να να το χρησιμοποιείς συγκεκριμένες ώρες μέσα στην μέρα. Έτσι, θα κάνεις οικονομία διατηρώντας το απόθεμά σου για περισσότερο καιρό.

Χώρος εγκατάστασης

Ο χώρος που μπορείς να εγκαταστήσεις την κεντρική θέρμανση του υγραερίου έχει αρκετούς περιορισμούς. Για την εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου στο σπίτι χρειάζεται ελεύθερος χώρος τουλάχιστον 3 μέτρα, γύρω από την δεξαμενή. Είναι πολύ σημαντικό, για λόγους ασφαλείας, ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι μακριά από τις εστίες ανάφλεξης και να έχει καλό εξαερισμό. Αντίθετα με άλλου είδους καυσίμων θέρμανσης, για το υγραέριο ο χώρος του υπογείου δεν ενδείκνυται. Συνεπώς, θα πρέπει να πληροί κάποιος από τους χώρους σου τις παραπάνω προϋποθέσεις αν θές να επιλέξεις το συγκεκριμένο καύσιμο για κεντρική θέρμανση.

Άλλα μειονεκτήματα

Κάποια επιπλέον μειονεκτήματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση υγραερίου είναι τα εξής. Μπορεί να προκύψουν δαπάνες γραφειοκρατίας σύνδεσης, καθώς επίσης και κάποια έμμεσα κόστη που αφορούν μελέτες, άδειες κλπ.  Επίσης θα πρέπει να προσέχεις αρκετά τις πιθανές διαρροές. Τέλος, υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντικής μόλυνσης λόγω διαρροών αερίων που σε μεγάλη κλίμακα μπορούν να διαταράξουν το οικοσύστημα (όπως σε όλα τα καύσιμα).

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα