Γιατί ο Καταψύκτης Δουλεύει Ασταμάτητα και δεν Παγώνει τα Τρόφιμα;

Το ψυγείο και η κατάψυξη είναι από τις πιο αγαπημένες και σημαντικές οικιακές συσκευές. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όπου η ζέστη γίνεται ανυπόφορη, ο καταψύκτης μοιάζει επίγειος παράδεισος. Προσπαθούμε να βολέψουμε όσο περισσότερα τρόφιμα μπορούμε, για να επιβιώσουμε στις υψηλές θερμοκρασίες. Τι γίνεται όμως όταν ανακαλύψουμε ο καταψύκτης δουλεύει ασταμάτητα, αλλά τα τρόφιμα δεν παγώνουν; Δες εδώ όλες τις πιθανές αιτίες καθώς και τι μπορείς να κάνεις για να μη ξεμείνεις ποτέ πια από καταψύκτη!

3 Πιθανές Αιτίες που ο καταψύκτης δουλεύει ασταμάτητα!

#1 Χάλασε ο θερμοστάτης

Ο θερμοστάτης είναι ένας αισθητήρας ο οποίος ελέγχει τη θερμοκρασία σε ένα χώρο. Το συγκεκριμένο εξάρτημα χρησιμοποιείται στον καταψύκτη για να αναγνωρίζει την πραγματική θερμοκρασία. Αν η πραγματική είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από τη ρυθμιζόμενη, δίνει εντολή στο μοτέρ να λειτουργήσει ή όχι. Σε περίπτωση λοιπόν που χαλάσει αυτό το εξάρτημα, ακόμα κι αν η πραγματική θερμοκρασία ταυτίζεται με την επιθυμητή, ο αισθητήρας μπορεί να αναγνωρίζει μεγαλύτερη. Αναμενόμενο είναι λοιπόν να δώσει εντολή να δουλεύει ο καταψύκτης ασταμάτητα, με σκοπό να δείξει την επιθυμητή θερμοκρασία.

#2 Υπάρχει διαρροή στο ψυκτικό υγρό

Μία ακόμη αιτία που ο καταψύκτης δουλεύει συνέχεια είναι να υπάρχει διαρροή στο ψυκτικό υγρό φρέον. Αν υπάρχει κάποια τρυπούλα, η οποία δεν είναι ορατή και χάνει υγρό, ο καταψύκτης δεν μπορεί να ανεβάσει ψύξη. Αυτό συμβαίνει διότι το σύστημα δε μπορεί να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλή τη θερμοκρασία εντός του καταψύκτη.

Το φρέον δεν έχει οσμή ή κάποιο χρώμα για να καταλάβεις ότι υπάρχει διαρροή. Μπορείς όμως να την αναγνωρίσεις με άλλους τρόπους. Ένας τρόπος να καταλάβεις ότι ο καταψύκτης σου δουλεύει ασταμάτητα είναι αν τα τρόφιμα σου, παρόλο που είναι στη κατάψυξη, είναι αλλοιωμένα. Επιπλέον, η θερμοκρασία εντός του καταψύκτη θα είναι κοντά στη θερμοκρασία δωματίου. Μπορείς να βάλεις λοιπόν το χέρι σου, για να ελέγξεις αν ο καταψύκτης είναι κρύος.

Διαρροή στο ψυκτικό υγρό φρέον μπορεί να προκληθεί εξαιτίας μιας απρόσεκτης μεταφοράς της συσκευής ή λάθος μεθόδου καθαρισμού της από τον πάγο. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα για να κάνουν απόψυξη στο ψυγείο και το καταψύκτη τους. Αυτή η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει πολλές σοβαρές ζημιές και πρέπει να αποφεύγεται. Ένας τρίτος λόγος είναι ότι δεν γίνεται σωστή συντήρηση του ψυγείο-καταψύκτη. Οι ειδικοί, προτείνουν αντικατάσταση του ψυκτικού υγρού κάθε 1 με 3 χρόνια.

#3 Χρειάζεται περισσότερη ώρα ο συμπιεστής 

Το καλοκαίρι, όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη, έχουμε τη τάση να βάζουμε ασταμάτητα όλα τα τρόφιμα που θέλουμε να κρυώσουν στη κατάψυξη. Η ζέστη από τα τρόφιμα που βάλαμε μεταφέρεται στα κατεψυγμένα και τα ζεσταίνει. Επιπλέον, λόγω της μεγάλης διαφοράς της εσωτερικής με την εξωτερική θερμοκρασία, το μοτέρ πρέπει να λειτουργήσει περισσότερη ώρα για να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που κάθε λίγη ώρα ανοιγοκλείνει η πόρτα ή έχει χαλάσει κάποιο λαστιχάκι και μένει ανοιχτή, ο καταψύκτης δουλεύει συνέχεια.

Οι παραπάνω αιτίες, είναι οι πιο συνηθισμένες που μπορεί να κάνουν το καταψύκτη να δουλεύει ασταμάτητα. Τις πρώτες δύο καλό θα ήταν να μη προσπαθήσεις να τις διορθώσεις μόνος σου. Κάλεσε κάποιον ειδικό για την επισκευή του ψυγείο-καταψύκτη, ώστε να είσαι σίγουρος για τη σωστή λειτουργία της οικιακής σου συσκευής.  Παρολ’αυτά, αν δε θες ο καταψύκτης να δουλεύει συνέχεια στο μέλλον και θες να δώσεις ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα αυτό, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Υπάρχουν μερικά που πράγματα που κάνουν το μοτέρ να δουλεύει ασταμάτητα έστω και για μικρό χρονικό διάστημα και οφείλονται σε κακή χρήση. 

Do's & Don'ts για να Μη Δουλεύει Ασταμάτητα ο Καταψύκτης!

1. Ρύθμισε σωστά τη θερμοκρασία του καταψύκτη.

Η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να είναι ρυθμισμένη περίπου στους -16 βαθμούς Κελσίου. Αν είναι μεγαλύτερη τα φαγητά σου δεν θα διατηρούνται για πολλές μέρες σε καλή κατάσταση. Αν είναι πολύ μικρότερη, το μοτέρ θα δυσκολεύεται να τα παγώσει γρήγορα και θα λειτουργεί ασταμάτητα.

2. Ρύθμισε σωστά τον θερμοστάτη

Όπως είπαμε και προηγουμένως είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί σωστά αυτός ο αισθητήρας που αντιλαμβάνεται την πραγματική θερμοκρασία. Αυτός δίνει τη κατάλληλη εντολή στο μοτέρ σχετικά με το αν πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει ή όχι.

3. Γέμιζε τον καταψύκτη σου με τρόφιμα 

Ο καταψύκτης λειτουργεί ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο από το ψυγείο. Στο ψυγείο πρέπει να αφήνεις χώρο ενδιάμεσα στα τρόφιμα για να περνάει ο κρύος αέρας. Στο καταψύκτη όμως όσο πιο γεμάτος είναι τόσο πιο εύκολα κι αποδοτικά λειτουργεί. 

4. Μην ξεχνάς την πόρτα του καταψύκτη ανοιχτή.

Όταν η πόρτα μένει ανοιχτή, η εσωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει. Αυτό αναγκάζει να τον καταψύκτη να λειτουργήσει περισσότερο προκειμένου να καταφέρει να πέσει στους -16 βαθμούς Κελσίου.

5. Μην τοποθετείς ζεστό φαγητό στο καταψύκτη.

Όταν τοποθετείς ζεστό φαγητό στο καταψύκτη, η ζέστη από τα τρόφιμα μεταφέρεται στο περιβάλλον και κάνει τη θερμοκρασία να ανεβαίνει. Έτσι το μοτέρ λειτουργεί παραπάνω για την ξαναρίξει.

6. Μην αμελείς τον ετήσιο έλεγχο και συντήρηση του ψυγείο-καταψύκτη σου.

Με τη συντήρηση, εξασφαλίζεις αύξηση του χρόνου ζωής και πρόληψη σοβαρής μελλοντικής βλάβης. Ταυτόχρονα, θα έχεις βελτιωμένη απόδοση λειτουργίας ψύξης και χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

Διάβασε επίσης “Κάνε εύκολα απόψυξη ψυγείου σε 4 μόλις βήματα!”

Ελπίζουμε να βρήκες γιατί ο καταψύκτης δουλεύει ασταμάτητα. Τώρα ήρθε η ώρα για την επιδιόρθωση της βλάβης. Μη διστάσεις να κάνεις κλικ και να πάρεις τη καλύτερη προσφορά από το πιο έμπειρο επαγγελματία.

ο καταψύκτης δουλεύει συνέχεια

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα