Οδηγός για να επιλέξεις το κατάλληλο κλιματιστικό για το χώρο σου!

Είναι η πρώτη φορά που θέλεις να ψάξεις για καινούργιο κλιματιστικό, χάλασε το προηγούμενο ή μήπως δεν είσαι ικανοποιημένος/-η από την απόδοση του; Όποιο από τα παραπάνω και αν ισχύει, το Douleutaras.gr είναι εδώ για να σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο για τις ανάγκες και το χώρο σου. Συγκεντρώσαμε σε μία λίστα βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για την αγορά κλιματιστικού και σου τις παρουσιάζουμε σε έναν οδηγό που θα λύσειι όλες σου τις απορίες.

Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο κλιματιστικό για το χώρο σου;

1. Τι κλιματιστικό να πάρω για τα τετραγωνικά του χώρου μου;  

Ο πιο βασικός παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν από την αγορά ενός κλιματιστικού είναι τα τετραγωνικά του χώρου όπου θα τοποθετηθεί και που θέλεις να “καλύψεις”. Πώς θα καταλάβεις ποιο κλιματιστικό ταιριάζει στις ανάγκες του χώρου σου; H ισχύς κάθε μηχανήματος αποτυπώνεται στην ένδειξη BTU/h ή KW/h. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος σου τόσο υψηλότερη πρέπει να είναι και η απόδοση του κλιματιστικού που θα διαλέξεις.

Ακόμη και αν επιλέξεις το καλύτερο μηχάνημα της αγοράς, αν δεν επαρκεί για τα τετραγωνικά του δωματίου σου, η απόδοση του δεν θα σε ικανοποιεί. Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις ποια πρέπει να είναι η ισχύς του κλιματιστικού σου βάσει του εμβαδού του χώρου σου.

Εμβαδόν χώρου Ισχύς ( σε BTU/h  )
10 - 20 τ.μ 9.000
20 - 30 τ.μ 12.000
30 - 40 τ.μ 18.000
40 - 50 τ.μ 24.000

Εκτός από το εμβαδόν του χώρου υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση ενός κλιματιστικού. Ενδεικτικά οφείλουμε να αναφέρουμε το υψόμετρο της κατοικίας, την ύπαρξη μόνωσης αλλά και τον προσανατολισμό του δωματίου όπου θα τοποθετηθεί το κλιματιστικό. Αν θέλεις να είσαι 100% σίγουρος/-η για την αγορά σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν πιστοποιημένο ψυκτικό του Douleutaras.gr για να σε συμβουλεύσει.

2. Τι δείχνει η ενεργειακή κλάση ενός κλιματιστικού;

Η ενεργειακή κλάση φανερώνει πόσο ενεργοβόρα είναι μία συσκευή, δηλαδή πόσο ρεύμα καταναλώνει. Κατόπιν οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ηλεκτρικές συσκευές υποχρεούνται να φέρουν ενεργειακή ετικέτα επί της οποίας αναγράφεται η κλάση στην οποία ανήκουν. Μπορείς να ενημερωθείς για την ενεργειακή κλάση του κλιματιστικού που σε ενδιαφέρει κοιτώντας τους συντελεστές SEER -για την ψύξη- (Seasonal energy effiency ratio) και SCOP - για τη θέρμανση - (Seasonal coefficient of performance) στα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Βάσει των παραπάνω συντελεστών οι ηλεκτρικές συσκευές κατατάσσονται σε κλάσεις από το A+++ εως το G. Κατά γενική ομολογία όσο πιο υψηλή είναι η ενεργειακή κλάση μίας συσκευής, τόσο πιο ακριβή είναι. Από την άλλη, όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός απόδοσης μιας συσκευής και συνεπώς η κλάση της, τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αγοράζοντας μία συσκευή μεγαλύτερης κλάσης θα μειώσεις τα έξοδα του σπιτιού σου για θέρμανση και ψύξη. Μπορεί, λοιπόν, η τιμή των κλιματιστικών κλάσης Α+++ να είναι αρκετά υψηλότερη από εκείνη των κλιματιστικών κλάσης D, μακροπρόθεσμα, όμως, σίγουρα δεν θα μετανιώσεις για την επιλογή σου.

3. Ποιο κλιματιστικό είναι πιο αθόρυβο;

Είσαι πιστός λάτρης της δροσιάς του κλιματιστικού; Αν απάντησες θετικά τότε σίγουρα θυμάσαι τον θόρυβο που έκαναν οι παλιές συμβατικές εσωτερικές μονάδες. Τα σύγχρονα κλιματιστικά τεχνολογίας Inverter φυσικά δεν παρουσιάζουν τέτοιου είδους προβλήματα, τουλάχιστον όχι σε αυτό το επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν η απόλυτη ησυχία είναι για εσένα πολύτιμη θα πρέπει να εξετάσεις οπωσδήποτε αυτή την παράμετρο.

Ο δείκτης θορύβου (Db) σε ενημερώνει ακριβώς για αυτόν τον παράγοντα. Όλοι οι κατασκευαστές αναγράφουν τα Decibel του κλιματιστικού τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική μονάδα. Όσο μικρότερη είναι η αναγραφόμενη τιμή τόσο πιο αθόρυβο είναι το κλιματιστικό. Θέλεις να εξασφαλίσεις απόλυτη ηρεμία στο χώρο όπου θα τοποθετήσεις το νέο σου air condition; Προτίμησε κλιματιστικά με δείκτη θορύβου ίσο ή μικρότερο από 21 db.

4. Γιατί να διαλέξεις κλιματιστικό με πιστοποίηση Eurovent;

Η Eurovent είναι ένας ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός φορέας, ο οποίος αναλαμβάνει την πιστοποίηση των αποδόσεων αλλά και των τεχνικών χαρακτηριστικών των κλιματιστικών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις στην απόδοση και κατ΄ επέκταση δεν θα καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια απ’ ότι είχες υπολογίσει. Αν, λοιπόν, θέλεις να είσαι βέβαιος ότι το κλιματιστικό σου θα λειτουργεί βάσει των προδιαγραφών σχεδιασμού, φρόντισε να ελέγξεις αν διαθέτει πιστοποίηση Eurovent.

5+1 Facts που πρέπει να γνωρίζεις για τη λειτουργία των κλιματιστικών!

  1. Για τα συμβατικά κλιματιστικά, ο υπολογισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος είναι αρκετά απλός. Πώς θα την υπολογίσεις; Πολλαπλασίασε την απορροφούμενη ισχύ του κλιματιστικού (W) επί τις ώρες λειτουργίας του επί τη χρέωση ανά κιλοβατώρα (KWh) από τη ΔΕΗ.  
  2. Η κατανάλωση ενός κλιματιστικού Inverter είναι δυσκολότερο να υπολογιστεί αφού ο συμπιεστής δεν λειτουργεί συνεχόμενα. Εκείνο που μπορείς να γνωρίζεις με σιγουριά, όμως, είναι ότι συνδέεται άμεσα με τις ώρες λειτουργίας του.  
  3. Μην βιαστείς να επιλέξεις συσκευή προτού κάνεις έρευνα αγοράς για να συγκρίνεις παραμέτρους, όπως είναι η κατανάλωση ρεύματος. Οι διαφορές μεταξύ κατασκευαστών ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλες.
  4. Σημαντικό ρόλο στην απόδοση του κλιματιστικού και την εξοικονόμηση ενέργειας παίζει η μόνωση του χώρου.
  5. Το κλιματιστικό ως μέσο θέρμανσης, κατά γενική ομολογία, προκαλεί ξηρότητα στο χώρο. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται η ενεργοποίηση της λειτουργίας αφύγρανσης, εφόσον υπάρχει ή η αγορά ενός αφυγραντήρα.
  6. Η συχνότητα για τη συντήρηση κλιματιστικού εξαρτάται από τη χρήση του κλιματιστικού. Ωστόσο, μία φορά το χρόνο συνίσταται απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του, ειδικά αν παρατηρήσεις ασυνήθιστους θορύβους ή μειωμένη απόδοση.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις το κλιματιστικό που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες του χώρου σου! Όσο για την εγκατάσταση, μη διστάσεις να απευθυνθείς στους αξιολογημένους ψυκτικούς της υπηρεσίας μας.

καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα