Πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων; 6 συμβουλές για άψογα γεύματα!

Το μαγείρεμα και ζέσταμα φαγητού σε φούρνο μικροκυμάτων αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, μια γρήγορη και βολική λύση για την κουζίνα. Αναμφίβολα, με το πέρασμα των χρόνων έχουν ακουστεί πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης του για την υγεία μας. Παρόλα αυτά, όλοι όσοι χρησιμοποιούν το φούρνο μικροκυμάτων χαίρονται μεγαλύτερη άνεση στην κουζίνα τους. Όμως, πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων και τι πρέπει να προσέξεις, για να κάνεις την πιο σωστή χρήση του;

Ο φούρνος μικροκυμάτων λειτουργεί με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα οποία διαχέονται μέσα στη συσκευή, χάρη στο μάγνητρο. Το μάγνητρο είναι ένα εξάρτημα στο εσωτερικό του φούρνου, το οποίο ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για τη σωστή λειτουργία του. Έπειτα, υπάρχει ο περιστρεφόμενος δίσκος, πάνω στον οποίο τοποθετείται το φαγητό και γυρίζει, καθώς ζεσταίνεται και μαγειρεύεται. Χάρη στην περιστροφή αυτή, το φαγητό ζεσταίνεται πιο ομοιόμορφα. Θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για το πώς να χρησιμοποιείς το φούρνο μικροκυμάτων με ασφάλεια;

Πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Κάθε φούρνος μικροκυμάτων διαθέτει τις δικές του οδηγίες χρήσης και εγχειρίδιο οδηγιών από τον κατασκευαστή. Τις οδηγίες αυτές πρέπει να τις ακολουθείς πιστά, έτσι ώστε να χρησιμοποιείς σωστά τη συσκευή σου. Με τη σωστή χρήση, βεβαιώνεσαι για την ασφάλειά σου, αλλά και για τη μακροζωία του φούρνου, χωρίς βλάβες. Επίσης, διαβάζοντας το εγχειρίδιο οδηγιών κάθε μοντέλου, μπορείς να βρεις τον καλύτερο τρόπο, για να αξιοποιήσεις το φούρνο μικροκυμάτων στο έπακρο.

Ωστόσο, όλοι οι φούρνοι μικροκυμάτων λειτουργούν με κάποιες βασικές αρχές. Λοιπόν, ο φούρνος μικροκυμάτων πώς λειτουργεί; Ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα οποία παράγονται από το μάγνητρο στο εσωτερικό του. Επίσης, διαθέτει ένα λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος ανάβει, όταν ανάψεις το φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι, μπορείς να βλέπεις το φαγητό που θερμαίνεται ή μαγειρεύεται. Για ένα απλό ζέσταμα φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων, αρκούν λίγα λεπτά. Τυπικά, όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, ακούγεται ένας ήχος (σαν κουδουνάκι) που σε προειδοποιεί, ότι το φαγητό σου είναι έτοιμο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα μικροκύματα δε σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία, ούτε τις ακτίνες Χ, που έχουν συνδεθεί με το σχηματισμό καρκίνου. Για τα μικροκύματα, οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει με σιγουριά, σχετικά με το αν οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορεί να ευθύνονται για κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία. Το πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων, δε φαίνεται να συνδέεται με κινδύνους για την ασφάλειά μας, αρκεί φυσικά να χρησιμοποιείται με πολλή προσοχή.

Τι πρέπει να προσέξεις στη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων;

Αν θέλεις να μάθεις πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων με το σωστό τρόπο, πρέπει να ξέρεις κάποια πράγματα που χρειάζονται προσοχή. Ακολουθώντας τις συμβουλές που παρουσιάζουμε παρακάτω, θα αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις και θα χαίρεσαι το φούρνο σου για περισσότερα χρόνια. Λοιπόν, ας δούμε τι είναι σημαντικό να προσέξεις με το φούρνο μικροκυμάτων:

1. Διάβασε προσεκτικά το εγχειρίδιο οδηγιών

Ασφαλώς, το να διαβάσεις το εγχειρίδιο οδηγιών είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα, για να χρησιμοποιήσεις σωστά τη συσκευή σου. Κάθε μοντέλο φούρνου μικροκυμάτων έχει τις δικές του οδηγίες από την κατασκευάστρια εταιρεία. Πολλοί αποφεύγουν να διαβάσουν το εγχειρίδιο, θεωρώντας τη χρήση του φούρνου πολύ εύκολη. Ωστόσο, μέσα στις οδηγίες μπορεί να βρεις συμβουλές που δεν είχες φανταστεί και που θα σε βοηθήσουν να μάθεις με κάθε λεπτομέρεια πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων σου.

Διάβασε επίσης: Κάνε το φούρνο μικροκυμάτων να λάμπει με 4 έξυπνους τρόπους!

2. Μη βάζεις μεταλλικά σκεύη στο φούρνο μικροκυμάτων

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων μεταλλικά σκεύη. Το ίδιο ισχύει και για το αλουμινόχαρτο. Τέτοιου είδους αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και έκρηξη στο φούρνο μικροκυμάτων. Λοιπόν, για να αποφύγεις τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις, απόφυγε εντελώς να βάλεις μεταλλικά σκεύη μέσα στη συσκευή. Όσον αφορά τα πλαστικά δοχεία φαγητού, δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας. Κάποια πλαστικά μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά είναι καλό να ρωτάς στο κατάστημα, από όπου αγοράζεις τα δοχεία.

3. Βάλε στο φούρνο μικροκυμάτων γυάλινα & κεραμικά σκεύη

Ο φούρνος μικροκυμάτων λειτουργεί άψογα, σε συνδυασμό με γυάλινα και κεραμικά δοχεία φαγητού. Τα σκεύη αυτά δε φέρουν κίνδυνο αλλοίωσης, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να χαλάσουν το φαγητό σου. Επίσης, δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, όπως έχει αποδειχθεί από πολυετή χρήση φούρνων μικροκυμάτων. Αν θυμάσαι πάντα να χρησιμοποιείς δοχεία φαγητού γυάλινα και κεραμικά, ο φούρνος σου θα αντέξει για πολλά χρόνια, χωρίς να παρουσιάζει βλάβες.

4. Κόψε το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο φούρνος μικροκυμάτων δυσκολεύεται να θερμάνει ομοιόμορφα κάθε μέρος του φαγητού, εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό συμβαίνει, ειδικά αν το φαγητό είναι παχύ και ογκώδες. Για το λόγο αυτό, υπάρχει κάτι πολύ απλό που μπορείς να κάνεις. Αν αναρωτιέσαι πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων, φτιάχνοντας φαγητό γρήγορα και με άριστη ποιότητα, αρκεί να κόβεις τις τροφές σε μικρότερα κομμάτια. Ειδικά σε τρόφιμα με μεγάλο όγκο, αυτό θα σε βοηθήσει πάρα πολύ να έχεις άριστη ποιότητα φαγητού.

5. Μην κλείνεις αεροστεγώς τα δοχεία φαγητού

Τα δοχεία φαγητού πρέπει να είναι ανοιχτά, όταν τα βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν θέλεις να κλείσεις το σκεύος πριν ζεστάνεις το φαγητό, πρέπει να έχει τρύπες για εξαερισμό και διαφυγή ατμών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείνεις αεροστεγώς τα σκεύη τροφίμων, πριν μαγειρέψεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Για την ασφάλειά σου, αλλά και την καλύτερη ποιότητα του φαγητού, πρέπει να θυμάσαι τη συμβουλή αυτή.

6. Καθάριζε συχνά το φούρνο μικροκυμάτων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καθαρίσεις το φούρνο μικροκυμάτων σου, εσωτερικά και εξωτερικά. Για να λειτουργεί σωστά ο φούρνος σου, είναι σημαντικό να καθαρίζεται από τυχόν υπολείμματα τροφών και λίπη. Ένας κλασικός τρόπος για τον καθαρισμό, είναι με καθαρό νερό και σαπούνι πιάτων. Κατά τη διαδικασία, είναι καλό να χρησιμοποιείς ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί, ιδανικά όταν ο λεκές είναι ακόμα νωπός. Πίστεψε μας, ο καθαρισμός έχει σημαντική επίδραση στο πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων σωστά και ποιοτικά.

Ελπίζουμε να έμαθες όσα χρειάζεσαι για το πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων! Αν χρειαστείς εγκατάσταση ή επισκευή φούρνου μικροκυμάτων, για οποιοδήποτε μοντέλο και βλάβη, εμείς είμαστε εδώ. Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε την καλύτερη προσφορά από έμπειρο τεχνικό οικιακών συσκευών στην περιοχή σου, άμεσα και υπεύθυνα!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα