10 Super Ιδέες για να φτιάξεις τον Κήπο σου Οικονομικά!

Super Ιδέες για να φτιάξεις τον Κήπο σου Οικονομικά

Ένας όμορφος κήπος δίνει χάρη στην εξωτερική όψη του σπιτιού και προσφέρει στιγμές ξεγνοιασιάς σε εκείνους που τον ζουν. Αλήθεια, ποιος από εμάς δε θα ήθελε να χαλαρώνει στον κήπο του σπιτιού του τις ηλιόλουστες μέρες; Το πρόβλημα ξεκινά στο γεγονός ότι ο κήπος έχει και απαιτήσεις για να είναι όμορφος και περιποιημένος. Πρέπει να διαλέξεις τα κατάλληλα φυτά και να μάθεις να τα φροντίζεις. Επίσης, πρέπει να φροντίσεις για την περίφραξη, τα έπιπλα κήπου και άλλους σημαντικούς παράγοντες. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν και σε χρηματικά ποσά που αντέχει η τσέπη σου, οπότε αναδεικνύεται η ερώτηση: Πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά;

Το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε έναν κήπο είναι τα φυτά. Αυτά είναι η αρχή και το τέλος στη διακόσμηση του κήπου του σπιτιού σου. Συνεπώς, το πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά επηρεάζεται άμεσα από το τι είδους φυτά έχω φυτέψει. Οικονομία δε σημαίνει μόνο να έχεις αγοράσει φθηνά τα φυτά. Σημαίνει και ότι πρέπει να έχουν υψηλές αντοχές στα καιρικά φαινόμενα και να αντέχουν για πολύ καιρό. Ακόμα, σημαίνει να μην έχουν μεγάλες ανάγκες σε λίπανση, κλάδεμα και λοιπές εργασίες, γιατί τότε σου κοστίζουν σε χρόνο. Έτσι, εμείς συγκεντρώσαμε για σένα τα αγαπημένα μας φυτά εξωτερικού χώρου που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις έναν ονειρεμένο κήπο, όσο πιο οικονομικά γίνεται.

Πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά; 10 φυτά που θα σου λύσουν τα χέρια!

#1 Βιολέτα

Οι βιολέτες είναι από τα ομορφότερα λουλούδια της άνοιξης για να στολίσεις με χρώμα τον κήπο σου. Τα άνθη τους συνηθίζεται να είναι μοβ, αλλά μπορείς να βρεις και σε κόκκινο, ροζ, φούξια και άλλα χρώματα, ανάλογα με την ποικιλία. Οι βιολέτες φυτεύονται με σπόρους, τους οποίους μπορείς να αγοράσεις πολύ οικονομικά, ακόμα και από το διαδίκτυο.

πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά

Σαν φυτά, θεωρούνται διετή, δηλαδή είναι πολύ πιθανό να αντέξουν 2 χρόνια σε μια γλάστρα, ή μια ζαρντινιέρα. Χρειάζονται λίπασμα μόνο μια φορά το χρόνο, κατά την έναρξη της ανθοφορίας τους και το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο. Όσο για το πότισμα, 2, έως 3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι είναι αρκετές για να κρατήσεις τις βιολέτες του κήπου σου σε καλή κατάσταση.

Διάβασε επίσης: 8 Εντυπωσιακές Ιδέες για να διακοσμήσεις τον κήπο σου οικονομικά!

#2 Αζαλέα

Οι αζαλέες είναι ανθεκτικά πολυετή φυτά, τα οποία αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι. Ο αρκετά μεγάλος χρόνος ζωής τους τις κάνει να απαντούν στην ερώτηση του πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά. Ανθίζουν το χειμώνα και την άνοιξη, με αποτέλεσμα να σου προσφέρουν έναν όμορφο κήπο, ακόμα και όταν τα περισσότερα φυτά “ξεκουράζονται”.

πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά

Όμως, τι πρέπει να προσφέρεις εσύ στις αζαλέες; Σαν φυτά που γίνονται θάμνοι, χρειάζονται αρκετό χώρο για να απλώσουν τις ρίζες τους, όπως σε ένα παρτέρι. Χρειάζονται πότισμα 2- 3 φορές την εβδομάδα και μπορείς να τις κλαδεύεις όπως επιθυμείς, για να διατηρούν το σχήμα τους. Αξίζει να γνωρίζεις, πως η λίπανση δεν είναι απαραίτητη στις αζαλέες.

#3 Καλλιστήμονας

Ο καλλιστήμονας είναι ένα αειθαλές φυτό, το οποίο παίρνει αρκετό ύψος, μέχρι και 5 μέτρα. Μοιάζει με θάμνο και τα άνθη του είναι κατακόκκινα και θυμίζουν βούρτσες. Είναι πολύ όμορφο και ιδιαίτερο καλλωπιστικό φυτό, το οποίο μπορεί να καταλάβει αρκετό χώρο στο παρτέρι σου. Έτσι, δεν είναι απαραίτητο να το πλαισιώσεις με πολλά ακόμα φυτά, τα οποία θα σου κόστιζαν παραπάνω.

πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά

Ταυτόχρονα, ο καλλιστήμονας μπορεί να φυτευτεί και σε μια μεγάλη γλάστρα του κήπου σου, χωρίς πρόβλημα. Όμως, τι χρειάζεται από σένα; Χρειάζεται μια ηλιόλουστη θέση και μπόλικο νερό το καλοκαίρι. 3- 4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να βοηθήσεις την ανάπτυξη του. Επίσης, είναι καλό να του προσφέρεις λίγο λίπασμα κατά την περίοδο ανθοφορίας του.

#4 Ασφόδελος

Ο ασφόδελος είναι ένα από τα καλύτερα οικονομικά λουλούδια για μπαλκόνι, λόγω του ότι έχει μικρό μέγεθος και χωράει σε μικρές γλάστρες. Ωστόσο, απαντά και στην ερώτηση του πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά, καθώς μπορείς να βάλεις μερικούς ασφόδελους δίπλα δίπλα στο παρτέρι σου. Τα φυτά αυτά συναντώνται και ελεύθερα στη φύση την άνοιξη, καθώς έχουν ελάχιστες ανάγκες.

πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά

Τα άνθη του ασφόδελου συνηθίζεται να είναι κίτρινα, αλλά μπορεί να βρεις και πορτοκαλί, ή λευκά. Η περίοδος ανθοφορίας είναι από τα τέλη του χειμώνα και μέχρι το καλοκαίρι. Για να συντηρήσεις ένα τέτοιο φυτό στον κήπο σου, αρκεί να του προσφέρεις μια ηλιόλουστη θέση και πότισμα 1- 2 φορές την εβδομάδα. Το λίπασμα δεν είναι απαραίτητο.

#5 Βουκαμβίλια

Άλλο ένα φανταστικό φυτό που αντέχει όλο το χρόνο, η βουκαμβίλια δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Πρόκειται για φυτό αναρριχητικό, το οποίο σκαρφαλώνει σε κάγκελα, καλάμια, ή ό,τι άλλο έχει δίπλα του. Ανθίζει την άνοιξη και βγάζει άνθη μοβ, ροζ, κόκκινα και λευκά. Πρόκειται για ένα φυτό, του οποίου η συντήρηση κοστίζει ελάχιστα και γι’ αυτό θεωρούμε πως απαντά στο πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά.

πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά

Είναι καλό να έχει μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο σου, είτε σε γλάστρα, είτε σε παρτέρι. Δε χρειάζεται συχνό πότισμα, 1- 2 φορές την εβδομάδα αρκούν. Είναι πολύ καλό για την ανάπτυξη της βουκαμβίλιας, αν της βάλεις λίγο λίπασμα την άνοιξη και την κλαδέψεις την ίδια εποχή, για να πάρει το σχήμα που θέλεις.

Διάβασε επίσης: 4 Υπέροχες Ιδέες για να βάλεις χαλίκι στον Κήπο σου!

#6 Ντάλια

Οι ντάλιες είναι από τα πιο όμορφα πολυετή ανοιξιάτικα λουλούδια για τον κήπο. Η μεγάλη διάρκεια ζωής τους τις κάνει μια πολύ καλή απάντηση στο πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά. Η ανθοφορία τους ξεκινά την άνοιξη και φτάνει ως το φθινόπωρο, με την κατάλληλη φροντίδα. Τα άνθη τους μπορεί να έχουν πάρα πολλά χρώματα, όπως λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και φούξια.

πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά

Για να συντηρήσεις μια ντάλια, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι μια ηλιόλουστη θέση. Έπειτα, χρειάζεται το ανάλογο πότισμα, περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Το μόνο πράγμα που δε θεωρείται οικονομικό στις ντάλιες είναι η λίπανση, αφού συστήνεται να τους βάζεις λίγο λίπασμα μια φορά το μήνα, αφού αρχίσουν να αναπτύσσονται.

#7 Ορτανσία

Ακόμη ένα θαμνώδες φυτό που αξίζει την προσοχή σου, η ορτανσία είναι πολύ δημοφιλής επιλογή στη χώρα μας. Έχει πλατιά και γυαλιστερά φύλλα και ροζ, ή γαλάζια άνθη, ανάλογα με το αν τη φυτεύεις σε αλκαλικό, ή όξινο χώμα. Ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά το καλοκαίρι χρειάζεται πιο τακτικό πότισμα.

πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά

Την άνοιξη, 2- 3 φορές την εβδομάδα αρκούν, ενώ το καλοκαίρι χρειάζεται 4- 5 φορές την εβδομάδα. Κατά τα άλλα, η ορτανσία είναι ένα πολύ οικονομικό φυτό. Αντέχει για πολλά χρόνια και δεν είναι απαραίτητο να της βάλεις λίπασμα. Αυτό που αγαπά πολύ είναι τα ημισκιερά μέρη του κήπου, είτε σε παρτέρι, είτε σε γλάστρα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν αναπτύσσεται στον ήλιο.

#8 Πανσές

Μια κλασική και πάντα αγαπημένη επιλογή για μπαλκόνια και κήπους, οι πανσέδες είναι από τα πιο πολύχρωμα στολίδια μας. Τα άνθη τους συνηθίζεται να έχουν 2, ή και 3 χρώματα ταυτόχρονα και έχουν πολύ μικρή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να μπορείς να χωρέσεις πολλούς πανσέδες στο ίδιο παρτέρι. Φυσικά, αναπτύσσονται υπέροχα και σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.

πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά

Οι πανσέδες είναι πολύ οικονομικοί στην αγορά, αλλά και η συντήρηση τους δεν κοστίζει πολύ. Τους ευνοούν οι ηλιόλουστες θέσεις και ανθίζουν από τα τέλη του χειμώνα, ως τα τέλη της άνοιξης. Μερικές φορές, μπορεί να ανθίσουν και το φθινόπωρο. Χρειάζονται πότισμα 2- 3 φορές την εβδομάδα και αφαίρεση των μαραμένων ανθών, έτσι ώστε οι καινούριο να είναι πιο υγιείς.

#9 Ρυγχόσπερμο

Το ρυγχόσπερμο είναι αναρριχητικό φυτό που θυμίζει γιασεμί, αλλά τείνει να είναι πιο οικονομικό από αυτό. Βγάζει λευκά αρωματικά άνθη και η περίοδος ανθοφορίας του είναι από την άνοιξη ως το καλοκαίρι. Έχει αρκετά μεγάλη ανθεκτικότητα και μικρές απαιτήσεις, γι’ αυτό και θεωρούμε πως λύνει το πρόβλημα του πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά.

πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά

Χρειάζεται πότισμα 3- 4 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και λιγότερο τον υπόλοιπο χρόνο. Επίσης, χρειάζεται το φως του ήλιου και σχετικό κλάδεμα μια φορά το χρόνο, μετά την ανθοφορία. Όσο για τη λίπανση, 2 φορές το χρόνο αρκούν για να βοηθήσεις το ρυγχόσπερμο να αναπτυχθεί στον κήπο σου.

#10 Σερφίνια

Η σερφίνια είναι μια ποικιλία πετούνιας, η οποία είναι ιδανική για εδαφοκάλυψη. Αυτό σημαίνει, πως μπορείς να τη φυτέψεις σε παρτέρι για να του δώσεις πλούσιο χρώμα. Όπως και οι γνωστές σε όλους μας πετούνιες, τα άνθη τους μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και η ανάπτυξη τους είναι χαμηλή.

πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά

Επίσης, ακριβώς όπως οι πετούνιες, έτσι και οι σερφίνιες χρειάζονται ηλιόλουστα σημεία και ανθίζουν από την άνοιξη, ως το φθινόπωρο. Δεν έχουν φοβερές απαιτήσεις για πότισμα, 1- 2 φορές την εβδομάδα αρκεί για τις σερφίνιες στο παρτέρι του κήπου σου. Ωστόσο, είναι καλό να θυμάσαι να αφαιρείς τα μαραμένα άνθη τους για καλύτερη ανάπτυξη των καινούριων λουλουδιών.

Ελπίζουμε να σου απαντήσουμε στην ερώτηση: “ Πώς να φτιάξω τον κήπο μου οικονομικά με λουλούδια; “. Για τη φροντίδα των φυτών στον κήπο σου, εμείς είμαστε εδώ. Καταχώρησε δωρεάν την εργασία σου και πάρε προσφορές από επαγγελματίες κηπουρούς της πλατφόρμας μας για να δημιουργήσουν για το σπίτι σου τον πιο πολύχρωμο κήπο!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα