Αφαίρεσε την Κόλλα Στιγμής από το Ξύλο με 3 Απλούς Τρόπους!

Αφαίρεσε την Κόλλα Στιγμής από το Ξύλο

Όταν κάνουμε χειροτεχνίες και κατασκευές, προσπαθούμε πάντα να καλύπτουμε με άχρηστα πανιά και παλιές εφημερίδες το χώρο γύρω μας. Σίγουρα, δε θέλουμε να λερώσουμε κανένα έπιπλο, ούτε και το πάτωμα. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα μας κι έτσι συνηθίζεται να φοράμε πρόχειρα ρούχα για τέτοιους σκοπούς. Παρόλα τα μέτρα προστασίας που παίρνουμε, όμως, τα ατυχήματα δε μπορούν πάντα να λείψουν. Ένα ατύχημα που μπορεί να συμβεί είναι να πέσει κόλλα πάνω στο τραπέζι, ή στο πάτωμα και να πρέπει να το καθαρίσεις. Όμως, πώς βγαίνει η κόλλα στιγμής από το ξύλο;

Η κόλλα στιγμής έχει την τάση να στεγνώνει πολύ γρήγορα, κάτι που μπορεί να κάνει τη ζωή σου δύσκολη. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει πάντα να προστατεύεις πολύ τα ξύλινα έπιπλα και τα πατώματα, όταν ασχολείσαι με χειροτεχνίες. Η κόλλα είναι, κατά γενική ομολογία, ένας δύσκολος λεκές που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζεις ότι το πώς βγαίνει η κόλλα στιγμής από το ξύλο δεν είναι το δύσκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι να διατηρήσεις το χρώμα και τη γυαλάδα του ξύλου αναλλοίωτα. Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να σώσεις τις ξύλινες επιφάνειες του σπιτιού σου από την κόλλα!

Πώς βγαίνει η κόλλα στιγμής από το ξύλο, χωρίς αυτό να φθαρεί;

Υπάρχουν 2 ενδεικτικοί τρόποι που μπορείς να δοκιμάσεις, για να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις την κόλλα στιγμής. Και οι δύο φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικοί, αλλά έχουν ένα βασικό μειονέκτημα. Το μειονέκτημα τους είναι, πως μπορούν να φθείρουν τη γυαλάδα και το χρώμα του ξύλου. Έτσι, μετά την αφαίρεση της κόλλας, ίσως χρειαστεί να ανανεώσεις το βερνίκι στο ξύλινο έπιπλο σου, ή στο πάτωμα. Αν η ζημιά είναι σε σημείο που δε φαίνεται, τότε ίσως θα ήταν καλό να μην παρέμβεις, παρά μόνο για να μαζέψεις το μεγαλύτερο μέρος της κόλλας στιγμής.

Είναι δύσκολο να κάνεις μια τόσο λεπτομερή εργασία, αν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία σε ξυλουργικά μερεμέτια. Επίσης, αν η ξύλινη επιφάνεια που λερώθηκε με κόλλα είναι αντίκα μεγάλης αξίας, καλό θα ήταν να μην προσπαθήσεις τίποτα στο σπίτι. Ζήτα τη συμβουλή ενός επαγγελματία ξυλουργού, έτσι ώστε να μάθεις τι πρέπει να γίνει ακριβώς. Τα πειράματα δεν είναι η καλύτερη επιλογή, όταν η αξία του επίπλου είναι μεγάλη. Έχοντας διευκρινίσει όλα αυτά, ας πάμε να απαντήσουμε στο πώς βγαίνει η κόλλα στιγμής από το ξύλο.

Αν η κόλλα είναι ακόμα υγρή:

Η κόλλα στιγμής παίρνει το όνομα της από την ιδιότητα που έχει να στεγνώνει πολύ γρήγορα. Είναι δύσκολο να προλάβεις να την καθαρίσεις προτού στεγνώσει, αλλά όχι και ακατόρθωτο. Αν βιαστείς αρκετά, μπορείς να περιορίσεις πάρα πολύ τη ζημιά στο ξύλινο έπιπλο σου. Πώς βγαίνει η κόλλα στιγμής από το ξύλο, ενώ είναι ακόμα υγρή; Θα χρειαστείς ένα δοχείο με χλιαρό νερό και λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Επίσης, χρειάζεσαι ένα καθαρό, μαλακό πανί. Ανάμειξε το νερό με το απορρυπαντικό πιάτων και ανακάτεψε τα για να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.

Χωρίς να χάσεις χρόνο, βούτηξε το πανί σου στο μείγμα και τρίψε το πάνω στην κόλλα στιγμής. Προσπάθησε να το κάνεις πολύ τοπικά, χωρίς να αλπώνεις τις κινήσεις σου στο ξύλινο έπιπλο. Αν έχεις προλάβει τη ζημιά αρκετά γρήγορα, η κόλλα θα υποχωρήσει άμεσα. Έπειτα, μπορείς να πάρεις ένα στεγνό πανί και να σκουπίσεις το ξύλο για να στεγνώσει πιο γρήγορα. Ωστόσο, τι γίνεται αν στο μεταξύ η κόλλα στιγμής έχει στεγνώσει; Αν συμβεί αυτό, ίσως είναι καλό να δοκιμάσεις μια από τις μεθόδους που σου προτείνουμε παρακάτω.

Αν η κόλλα έχει στεγνώσει:

1ος τρόπος: Αραιωμένο ασετόν

Το ασετόν είναι ένα πολύ κοινό υλικό, το οποίο μπορείς να ζητήσεις από το φαρμακείο σε υγρή μορφή. Είναι ιδανικό για τον καθαρισμό κόλλας στιγμής, αλλά υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει το χρώμα του ξύλου, αν έρθει σε επαφή με αυτό. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε να προσέχεις πολύ όταν το χρησιμοποιείς. Η πρώτη λύση που συστήνεται, είναι να βάλεις λίγες σταγόνες ασετόν πάνω στην κόλλα για να μαλακώσει. Αφού μαλακώσει, θα μπορείς να την αφαιρέσεις εύκολα με ένα πανί. Μια λύση λίγο πιο φιλική για το ξύλο είναι να αραιώσεις το ασετόν με λίγες σταγόνες χλιαρό νερό μέσα σε ένα σκεύος.

πώς βγαίνει η κόλλα στιγμής από το ξύλο

Έτσι, το ασετόν γίνεται λιγότερο ισχυρό. Όμως, πώς βγαίνει η κόλλα στιγμής από το ξύλο με ασετόν; Πάρε λίγο βαμβάκι, ή μια μπατονέτα και βύθισε τη στο αραιωμένο ασετόν. Έπειτα, τρίψε το πάνω στην κόλλα, προσέχοντας να μην λεκιαστεί το ξύλινο έπιπλο. Περίμενε 1- 2 λεπτά να μαλακώσει η κόλλα στιγμής. Τέλος, καθάρισε την περιοχή με ένα καθαρό πανί, κάνοντας απαλές κινήσεις. Αν η κόλλα δε βγει εντελώς, επανάλαβε τη διαδικασία άλλη μια φορά, μέχρι να εξαφανιστεί. Θυμήσου να κάνεις πολύ απαλές και προσεκτικές κινήσεις, προσπαθώντας να μη φτάσει το ασετόν στο ξύλο.

2ος τρόπος: Τρίψιμο με γυαλόχαρτο

Και αυτός ο τρόπος απαντά αποτελεσματικά στο πώς βγαίνει η κόλλα στιγμής από το ξύλο, αλλά εμπεριέχει κινδύνους για την επιφάνεια. Για τη μέθοδο αυτή θα χρειαστείς γυαλόχαρτο νούμερο 600, γυαλόχαρτο νούμερο 1200, αλλά και προστατευτική ταινία για να μην ξεφεύγεις από τα επιθυμητά όρια. Όλα αυτά θα τα προμηθευτείς από ένα κατάστημα με είδη βαψίματος, εργαλεία και λοιπά σύνεργα για επισκευές. Φυσικά, μπορείς να τα βρεις και στο διαδίκτυο σε πολύ οικονομικές τιμές. Η διαδικασία είναι απλή. Πρώτα, παίρνεις την προστατευτική ταινία και κολλάς γύρω από το λεκέ της κόλλας στιγμής.

πώς βγαίνει η κόλλα από το ξύλο

Έπειτα, παίρνεις το γυαλόχαρτο νούμερο 600 και τρίβεις το ξύλο πολύ προσεκτικά. Καλό είναι να μην ξεφύγεις από τα όρια της προστατευτικής ταινίας. Επίσης, προσπάθησε να τρίψεις το λεκέ από κόλλα πολύ απαλά, χωρίς να φτάσεις ως την επιφάνεια του ξύλου. Απομάκρυνε τα υπολείμματα με ένα καθαρό πανί και στη συνέχεια τρίψε με το πιο ψιλό γυαλόχαρτο νούμερο 1200. Αυτό θα σε βοηθήσει να τελειοποιήσεις το αποτέλεσμα με πιο λεπτούς χειρισμούς. Τέλος, καθάρισε ξανά την επιφάνεια με καθαρό πανί και αφαίρεσε την προστατευτική ταινία.

Περιποίηση ξύλινης επιφάνειας:

Αφού απαντήσαμε στο πώς βγαίνει η κόλλα στιγμής από το ξύλο, καλό είναι να δούμε και τι μπορείς να κάνεις, αν έχει φθαρεί το χρώμα του ξύλου. Αν, κατά λάθος, αλλοιώθηκε το χρώμα, ή η γυαλάδα από το ξύλινο έπιπλο σου, θα πρέπει να βάψεις ξανά την επιφάνεια. Σε περίπτωση που θυμάσαι ακριβώς ποια απόχρωση βερνικοχρώματος έχει το έπιπλο σου, μπορείς απλά να βάψεις αυτό το μικρό σημείο στην ίδια απόχρωση και να το αφήσεις ως έχει. Αν, πάλι, δε θυμάσαι ποια απόχρωση έχεις χρησιμοποιήσει, ίσως χρειαστεί να βάψεις το έπιπλο από την αρχή. Μάθε πώς, διαβάζοντας το άρθρο που ετοιμάσαμε με τίτλο “ Βάψιμο Επίπλων από Ξύλο: Οδηγός για Αρχάριους σε 6 Βήματα! “. Επίσης, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο με τίτλο “ Πώς θα βάψεις έπιπλα από μελαμίνη σε 4 απλά βήματα; “, αν σε απασχολεί το βάψιμο ξύλινων επίπλων από μελαμίνη.

Ελπίζουμε να βοηθήσουμε με τις συμβουλές για το πώς βγαίνει η κόλλα στιγμής από το ξύλο! Μην ξεχνάς, πως ένας επαγγελματίας μπορεί να κάνει τη δουλειά για σένα πιο γρήγορα, αλλά και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε προσφορές από έμπειρους ξυλουργούς της πλατφόρμας μας για να περιποιηθεί τα ξύλινα έπιπλα σου και να τα κάνει σαν καινούρια!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα