Οι πιο συχνές βλάβες τηλεόρασης & πώς να τις αντιμετωπίσεις!

Βλάβες τηλεόρασης

Καλοκαιριάζει και είναι πλέον γεγονός! Ονειρεύεσαι νύχτες με παρέα στο μπαλκόνι και μεγάλες αθλητικές στιγμές στην τηλεόραση. Όλοι συμφωνούμε μαζί σου, όμως τι γίνεται, όταν η τηλεόραση δε συνεργάζεται μαζί σου, ή η τηλεόραση σβήνει μόνη της; Υπάρχουν διαφόρων ειδών συχνές βλάβες τηλεόρασης που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Κάποιες από αυτές διορθώνονται εύκολα, κάποιες άλλες όχι και τόσο και απαιτούν τη βοήθεια επαγγελματία τεχνικού.

Αν η τηλεόραση σβήνει μόνη της, αναβοσβήνει, ή δεν ανοίγει, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις, προτού καλέσεις τεχνικό. Ειδικά αν η συσκευή σου είναι αρκετά ακριβή, καλό είναι να περιορίσεις τα πειράματα πάνω της, για να μην έχεις αντίθετα αποτελέσματα. Λοιπόν, για να χαρείς το θέαμα και να μη γίνει το όνειρο εφιάλτης, δες ποιες είναι οι πιο συχνές βλάβες τηλεόρασης και πώς να τις αντιμετωπίσεις.

Ποιες είναι οι πιο συχνές βλάβες τηλεόρασης;

Η τηλεόραση σβήνει μόνη της.

Πρόκειται για μια περίπτωση που δεν αντιμετωπίζεται συχνά, αλλά δεν είναι και απίθανη. Αν η τηλεόραση σβήνει μόνη της, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα, πως η συσκευή έχει βλάβη. Αρχικά, θα πρέπει να μπεις στις ρυθμίσεις της τηλεόρασης και να ελέγξεις, αν κατά λάθος έχει ενεργοποιηθεί χρονοδιακόπτης. Ο χρονοδιακόπτης είναι μια απλή λειτουργία, χάρη στην οποία η τηλεόραση σβήνει, όταν το προγραμματίζεις. Για παράδειγμα, αν φοβάσαι ότι θα σε πάρει ο ύπνος βλέποντας τηλεόραση, ο χρονοδιακόπτης θα σου φανεί πολύ χρήσιμος. Αν τελικά δεν είναι αυτό το πρόβλημα, τότε είναι πιθανό να υπάρχει βλάβη στο τροφοδοτικό της συσκευής. Είναι και αυτή μια από τις συχνές βλάβες τηλεόρασης που μπορούν να παρουσιαστούν. Αν η τηλεόραση σβήνει μόνη της, ή σβήνει και μετά ανάβει ξανά, χωρίς λόγο, ίσως θα ήταν καλό να καλέσεις έναν τεχνικό για να αναλάβει την επισκευή της τηλεόρασης σου.

Βγαίνουν κάθετες ή οριζόντιες μαύρες γραμμές στην οθόνη.

Αν οι γραμμές μετακινούνται σε συνεχή ροή, πιθανότατα δεν πρόκειται για μια από τις συχνές βλάβες τηλεόρασης, αλλά οφείλονται σε ασθενές σήμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακαλύψεις τι πρόβλημα υπάρχει με την κεραία της τηλεόρασης. Ειδάλλως, μπορεί να οφείλονται σε χαλαρότητα των καλωδίων στο εσωτερικό της συσκευής. Θα το καταλάβεις, αν αφήσεις την τηλεόραση να κρυώσει για λίγο, ή τη μετακινήσεις και τα προβλήματα διορθωθούν στιγμιαία. Αν οι γραμμές είναι στατικές, τότε μάλλον έχουν καεί κάποια από τα pixel της οθόνης. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται αλλαγή του πάνελ της συσκευής.

Δεν έχω καθόλου ήχο από τα ηχεία, ή από κάποιο μεμονωμένο.

Ακόμα και το ηχείο της τηλεόρασης μπορεί να εμφανίσει βλάβη. Αυτό μπορεί, αρχικά, να οφείλεται στο ότι έχει αποσυνδεθεί το καλώδιο που δίνει ήχο, ή το καλώδιο scart, ανάλογα με το είδος καλωδίου που χρησιμοποιείς, οπότε έλεγξε αν βρίσκεται στη θέση του. Έπειτα, δοκίμασε να μετακινήσεις λίγο την τηλεόραση. Αν συνεχίζεις να μην έχεις ήχο, τότε πρέπει να ελεγχθούν τα καλώδια εσωτερικά, που μπορεί να έχουν χαλαρώσει. Το χειρότερο σενάριο είναι, να έχουν καεί τα ηχεία της, κάτι που ξεφεύγει από τις συχνές βλάβες τηλεόρασης. Αν υπήρξε πρόσφατα διακοπή ρεύματος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν χαλάσει τα ηχεία της. Οι διακοπές ρεύματος πάντα δημιουργούν προβλήματα στις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού. Ωστόσο, δεν πρέπει να βιαστείς να συμπεράνεις το χειρότερο, πριν πάρεις τη γνώμη ενός ειδικού.

Δεν ανοίγει η τηλεόραση.

Αν δεν ανοίγει η τηλεόραση, πρέπει πρώτα να αποκλείσεις τα πιο αθώα σενάρια. Βεβαιώσου πως η τηλεόραση είναι στην πρίζα. Αν την έχεις σε πολύμπριζο, βεβαιώσουν πως και αυτός είναι αναμμένος και λειτουργεί κανονικά. Ίσως κάποιο μέλος της οικογένειας να έχει πειράξει τις πρίζες και να έχει ξεχάσει να ξαναβάλει τα πάντα όπως ήταν. Άλλος ένας απλός έλεγχος που μπορείς να κάνεις όταν δεν ανοίγει η τηλεόραση, ή όταν η τηλεόραση σβήνει μόνη της, είναι στο τηλεχειριστήριο. Δοκίμασε να ανοίξεις την τηλεόραση από το κουμπί της συσκευής. Αν ανάψει, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στο χειριστήριο. Αν όχι, τότε πρέπει να ανακαλύψεις, με τη βοήθεια ενός τεχνικού, ποια από τις συχνές βλάβες τηλεόρασης έχει προσβάλει τη συσκευή σου.

Έχω ήχο, αλλά καθόλου εικόνα.

Αν η τηλεόραση σου δεν έχει εικόνα, πρέπει πρωτίστως να βεβαιωθείς, ότι δεν έχει πειραχτεί η ρύθμιση για τη φωτεινότητα και την αντίθεση της συσκευής. Αν μπεις στις ρυθμίσεις με το τηλεχειριστήριο σου και δεν ευθύνεται η φωτεινότητα και η αντίθεση για το ότι δεν έχεις εικόνα, τότε πρέπει να αναζητήσεις αλλού το πρόβλημα. Μην ανησυχείς αν δε γνωρίζεις πως λειτουργεί η τηλεόραση, θα σε ενημερώσουμε εμείς! Έλεγξε τη σύνδεση της συσκευής με εξωτερικές πηγές - όπως ο ψηφιακός δέκτης - και σιγούρεψε ότι όλα τα καλώδια διασυνδέσεων είναι στη θέση τους. Πολλές φορές, χαλαρώνει η σύνδεση με το καλώδιο HDMI, ή άλλο καλώδιο παροχής εικόνας και αυτό φέρνει σαν αποτέλεσμα προβλήματα στη μετάδοση εικόνας, αλλά και ήχου. Και αυτό το περιστατικό ανήκει στις πιο συχνές βλάβες τηλεόρασης, που όμως λύνονται εύκολα.

Δεν ανταποκρίνεται το τηλεκοντρόλ.

Αν η τηλεόραση δουλεύει κανονικά από τα κουμπιά της ίδιας της συσκευής (π.χ. αυξομείωση ήχου, on/off), αλλά όχι από το τηλεχειριστήριο, τότε έλεγξε πρώτα από όλα τις μπαταρίες. Κάποιες φορές, πάνω στον πανικό μας τείνουμε να ξεχνάμε τα βασικά πράγματα που χρειάζεται ο εξοπλισμός μας. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να αλλάξεις μπαταρίες και να βεβαιωθείς ότι έχουν τοποθετηθεί σωστά. Αν και πάλι δεν ανταποκρίνεται, αλλά ανάβει το led λαμπάκι στο τηλεχειριστήριο, τότε δοκίμασε να καθαρίσεις το ίδιο το λαμπάκι με ένα καθαρό πανί. Μπορεί να έχει πιάσει σκόνη και έτσι να μη λειτουργεί ο αισθητήρας του. Αν μετά από αυτό πάλι δε δουλεύει το τηλεχειριστήριο, τότε μάλλον χρειάζεται αντικατάσταση. Στο κατάστημα με ηλεκτρικά είδη θα πρέπει να βρεις αυτό που χρειάζεσαι, για να χειρίζεσαι την τηλεόραση σου.

Ελπίζουμε να νιώθεις πιο ενημερωμένος/ -η για τις πιθανές βλάβες τηλεόρασης! Αν παρόλα αυτά, ακόμα η τηλεόραση σβήνει μόνη της, ή κάποιο άλλο πρόβλημα επιμένει και έχεις αγώνα μπροστά σου, είναι προτιμότερο να το αφήσεις στα χέρια ενός έμπειρου επαγγελματία. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε άμεσα προσφορές από αξιολογημένους ηλεκτρονικούς, για να σου λύσει το πρόβλημά χωρίς άγχος!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα