6 Τεχνοτροπίες ξύλου για να πας τα έπιπλα σε άλλο επίπεδο!

Κοιτάς εκείνο το παλιό τραπεζάκι που υπάρχει σκονισμένο στο χωλ και δεν ξέρεις τι να το κάνεις; Μήπως έχεις όλα εκείνα τα κλασικά κάδρα και τις κορνίζες που θες ανανεώσεις, αλλά δεν ξέρεις πώς; Δες εύκολες τεχνοτροπίες ξύλου που θα φέρουν τα παλιά σου έπιπλα πάλι στο φως!

Βάψιμο ξύλου: 6 Τεχνοτροπίες Ξύλου που θα σε κερδίσουν! 

Σε άλλο άρθρο μας, έχουμε αναλύσει τα πάντα για το βάψιμο ξύλου με κιμωλία και έχουμε μάθει πώς να κάνουμε ντεκουπάζ σε έπιπλα. Τώρα, έχουμε για σένα ακόμα περισσότερες τεχνοτροπίες ξύλου, που θα μεταμορφώσουν τα παλιά έπιπλά σου! 

#1. Κρακελέ

Ίσως η πιο χαρακτηριστική από όλες  τις τεχνοτροπίες ξύλου, το κρακελέ δημιουργεί την όψη της ραγισμένης επιφάνειας, κάνοντας το έπιπλο σου να μοιάζει φυσικά φθαρμένο από το χρόνο. Το κρακελέ είναι από τις πιο εύκολες για το βάψιμο ξύλου τεχνοτροπίες και όχι μόνο. Η τεχνοτροπία τοίχου κρακελέ είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής στο βάψιμο τοίχου. Πως γίνεται όμως το κρακελέ; Τα μόνα υλικά που χρειάζονται είναι: ειδικό γαλάκτωμα, που δημιουργεί ρωγμές στην επιφάνεια του ξύλου και δύο χρώματα.

  • Για αρχή, τρίβεις και σκουπίζεις καλά την ξύλινη επιφάνεια για να φύγει το παλιό βερνίκι. 
  • Εφαρμόζεις τη βάση που καλύτερα να είναι ένα ανοιχτό και ουδέτερο χρώμα όπως λευκό ή μπεζ. 
  • Βάφεις μία παχιά στρώση με το ειδικό γαλάκτωμα για το εφέ του κρακελέ. Οι κινήσεις που θα κάνεις χρειάζεται να είναι προς μία κατεύθυνση. Μετά από το βάψιμο, αφήνεις το χρώμα να στεγνώσει καλά. 
  • Τέλος, εφαρμόζεις το δεύτερο χρώμα που έχεις αραιώσει σε νερό. Οι κινήσεις του πινέλου χρειάζεται να είναι αντίθετες από αυτές του γαλακτώματος.
  • Όσο στεγνώνει το γαλάκτωμα, δημιουργεί ρωγμές στην επιφάνεια του ξύλου αποκαλύπτοντας το χρώμα της βάσης. 
Δες επίσης: 4 Είδη Χρωμάτων για Ξύλο για να Βάψεις τα Έπιπλα σου σαν Επαγγελματίας!

#2. Πατίνα

Η πατίνα είναι από εκείνες τις τεχνοτροπίες ξύλου που πετυχαίνουν την τεχνητή παλαίωση του. Πως γίνεται αυτό; Με χρώμα που μιμείται την οξείδωση του ξύλου. Υπάρχουν δύο είδη πατίνας:

  • Η κλασική πατίνα που γίνεται με τη χρήση πινέλου ή βούρτσας και επιλέγεται για τα κλασικά έπιπλα. Μπορεί να δώσει πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς ανάλογα με το τι θες να πετύχεις. Από διχρωμία μέχρι παλαίωση επίπλου, βάλε φαντασία και πιάσε τη μπογιά. 
  • Η γαλλική πατίνα που ξύνεις την επιφάνεια του ξύλου σε διαφορετικά σημεία ώστε να πάρει τη χαρακτηριστική ακανόνιστη μορφή των παλιών επίπλων και τους δίνει μία ρουστίκ εμφάνιση. 

#3. Παλαίωση ξύλου με φωτιά

Αν επιλέξεις αυτή την τεχνική, χρειάζεται να προσέξεις πολύ, όσο χρησιμοποιείς ειδικό φλόγιστρο για να την πετύχεις. Μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλα τα ξύλινα αντικείμενα και να δημιουργήσει μία απομίμηση ξύλου που είναι φθαρμένο από το χρόνο. Πώς γίνεται αυτό όμως; 

  • Καίγοντας προσεκτικά το ξύλο με το φλόγιστρο, το σκουραίνεις και δημιουργείς διχρωμία. 
  • Επίσης αναδεικνύονται καλύτερα τα νερά του ξύλου και ξεχωρίζουν πάνω στο έπιπλο. 
  • Αυτή η τεχνική χρειάζεται εμπειρία γιατί πρέπει να ξέρεις σε ποια σημεία θα χρησιμοποιήσεις το φλόγιστρο και σε τι απόσταση. 
  • Αν γίνει σωστά, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό. Το ξύλο θα έχει μία όμορφη παλαίωση και θα δώσει μία γουστόζικη πινελιά στο χώρο. 
Δες: 10 εκπληκτικές ιδέες για να μεταμορφώσεις τα παλιά σου έπιπλα!

#4. Ντεκαπέ

Το ντεκαπέ είναι μία από τις τεχνικές επεξεργασίας ξύλου, στην οποία το ξύλο βάφεται με δύο διαφορετικές στρώσεις χρώματος και στη συνέχεια τρίβεται. Αν θες να δώσεις παραδοσιακή όψη στα ξύλινα έπιπλα σου, τότε οι τεχνοτροπίες ξύλου που είναι βασισμένες στο ντεκαπέ, είναι για σένα! 

Η συγκεκριμένη μέθοδος για αναπαλαίωση ξύλου, αναδεικνύει τα φυσικά νερά του ξύλου, δίνοντας του μία country εμφάνιση. Επίσης αν το έπιπλο σου είναι όντως παλιό, τότε τρίψε το παλιό βερνίκι και πέρνα το με ειδική βαφή ντεκαπέ για αυτό το αποτέλεσμα. 

  • Χαρακτηριστικές τεχνοτροπίες ξύλου ντεκαπέ είναι αυτές που το πάνω μέρος του επίπλου έχει το χρώμα του ξύλου και το κάτω είναι βαμμένο με λευκή πατίνα. Τα έπιπλα που είναι ιδανική παλέτα για την ντεκαπέ τεχνοτροπία είναι τα πιο κλασικά. 
  • Συνδυάζονται ιδανικά σε κάθε χώρο και χρωματική παλέτα γιατί δεν περιέχουν έντονα χρώματα. Το στυλ τους δίνει μία ζεστασιά και κάνει το χώρο να θυμίζει το σπίτι στο χωριό. 
Διάβασε επίσης: Βάψιμο Επίπλων από Ξύλο: Οδηγός για Αρχάριους σε 6 Βήματα!

#5. Χρύσωμα επίπλου

Αυτή είναι μία από τις τεχνοτροπίες ξύλου που θα δώσουν ιδιαίτερη λάμψη στο χώρο σου. Δεν ταιριάζει σε κάθε σπίτι και θέλει προσοχή με τι χρώματα θα τη συνδυάσεις. Αν την κάνεις σωστά όμως, θα εντυπωσιάσεις φίλους και γνωστούς με την  όψη που θα λάβει το έπιπλο σου.  

  • Η συγκεκριμένη τεχνική βασίζεται στην τοποθέτηση φύλλων χρυσού πάνω στα ανάγλυφα σημεία του επίπλου και είναι μία αρκετά λεπτομερής και ακριβή τεχνική. Για να πετύχει χρειάζεται να έχεις προσοχή στη λεπτομέρεια και υπομονή. 

#6. Σφυρήλατο 

Αρκετά όμως με τα κλασικά και πολυτελή έπιπλα. Αν θες να δώσεις industrial εμφάνιση στο παλιό σου τραπέζι τότε οι ειδικές στο βάψιμο ξύλου τεχνοτροπίες, οδηγούν στο στο σφυρήλατο χρώμα. 

  • Η τεχνική είναι απλή: ακολουθείς όλα τα βήματα για το βάψιμο επίπλων και μετά το περνάς μία ή δύο στρώσεις με το προστατευτικό σφυρήλατο χρώμα. Αυτό θα κάνει το τραπέζι σου αν μοιάζει με μεταλλικό και θα του αλλάξει τελείως το ύφος.
τεχνοτροπίες ξύλου

Image credits_ Pinterest_justthewoods.com

Μάθε επίσης: Πως γίνεται το βάψιμο ξύλου με σφουγγάρι

Τώρα που είδες τις ειδικές για το βάψιμο ξύλου τεχνοτροπίες, διάλεξε εκείνη που θέλεις να εφαρμόσεις και καταχώρησε δωρεάν την εργασία σου στην υπηρεσία μας. Οι επαγγελματίες ξυλουργοί της πλατφόρμας μας, είναι ένα κλικ μακριά από το να σε εξυπηρετήσουν με τις καλύτερες τιμές της αγοράς! τεχνοτροπίες ξύλου

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα