Τι αντλία θερμότητας χρειάζομαι για το σπίτι μου;

Τι αντλία θερμότητας χρειάζομαι για το σπίτι μου

Η αντλία θερμότητας είναι μια πρωτοποριακή ιδέα για τη θέρμανση κατοικιών, η οποία βασίζεται σε κοινή τεχνολογία με αυτή των κλιματιστικών. Καθήκον της είναι να τροφοδοτείται από τη θερμότητα του περιβάλλοντος και το ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι ώστε να δημιουργεί ιδανικές συνθήκες στο σπίτι. Θεωρείται πως πρόκειται για μια πολύ συμφέρουσα επένδυση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας της επιτυγχάνεται μέσω της άντλησης θερμότητας από το περιβάλλον. Έτσι, δεν επιβαρύνει σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού. Ωστόσο, η ύπαρξη διαφόρων ειδών αντλιών θερμότητας και η διαφορετική ισχύς καθενός, μπορεί να σε κάνουν να αναρωτηθείς: Τι αντλία θερμότητας χρειάζομαι για το σπίτι μου;

Οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκείνες που είτε δροσίζουν, είτε θερμαίνουν το χώρο, είτε και τα δύο. Έπειτα, χωρίζονται σε αέρος- νερού και γεωθερμικές, ανάλογα με το μέσο που χρησιμοποιούν για να μας δώσουν ενέργεια για το σπίτι. Τέλος, είναι καλό να γνωρίζεις πως υπάρχουν αντλίες θερμότητας που λειτουργούν με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Όπως καταλαβαίνεις, έχεις αρκετές επιλογές. Το ζήτημα είναι να βρεις αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι, ώστε να καλυφθείς μια και καλή. Θα ήθελες να μάθεις κάποια στοιχεία που θα βοηθήσουν να απαντήσεις στο ερώτημα: Τι αντλία θερμότητας χρειάζομαι για το σπίτι μου;

Ερωτήσεις & Απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν στην επιλογή της σωστής αντλίας θερμότητας!

Πώς λειτουργεί η αντλία θερμότητας;

Προτού φτάσουμε στο συμπέρασμα της ερώτησης: “ Τι αντλία θερμότητας χρειάζομαι; ”, είναι καλό να ανακαλύψεις βασικά στοιχεία για τη λειτουργίας της αντλίας. Η αντλία θερμότητας μπορεί να σταθεροποιεί τη θερμοκρασία του χώρου σου κάθε εποχή του χρόνου, ώστε να απολαμβάνεις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Επίσης, παρέχει ζεστό νερό στο σπίτι, έτσι ώστε να έχεις αυτονομία. Η λειτουργίας της αντλίας θερμότητας βασίζεται στη λογική ότι μέσω ενός συμπιεστή, μπορεί να μεταφέρει θερμό αέρα από το περιβάλλον από ένα χαμηλό επίπεδο θερμοκρασίας σε ένα υψηλότερο. Έτσι, το καλοκαίρι η αντλία απορροφά τις υψηλές θερμοκρασίες από το εσωτερικό του σπιτιού και τις αποβάλλει, ενώ το χειμώνα κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Ποια είναι τα είδη αντλιών θερμότητας;

1. Αντλίες χαμηλών- μεσαίων- υψηλών θερμοκρασιών

Ο διαχωρισμός αυτός είναι απαραίτητος, γιατί δε μπορούν όλες οι αντλίες θερμότητας να δημιουργήσουν ιδανικό κλίμα για κάθε εποχή του χρόνου. Τι εννοούμε με αυτό; Στο εμπόριο μπορείς να βρεις αντλίες θερμότητας που θερμαίνουν το νερό, άρα και τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού. Φυσικά, αυτές είναι χρήσιμες για τις εποχές που κάνει κρύο, δηλαδή το φθινόπωρο, το χειμώνα και το καλοκαίρι. Έπειτα, μπορείς να βρεις αντλίες που ψύχουν το νερό, άρα προσφέρουν και χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι, κάτι απαραίτητο για το καλοκαίρι. Υπάρχουν και αντλίες που επιτελούν και τις δύο εργασίες. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι για το συγκεκριμένο διαχωρισμό αντλιών είναι κάτι πολύ απλό. Οι αντλίες μεσαίων και υψηλών θερμοκρασιών δεν ψύχουν το νερό. Συνεπώς, είναι κατάλληλες μόνο για το χειμώνα.

2. Αντλίες αέρος- νερού & γεωθερμικές

Η κατηγοριοποίηση αυτή είναι, επίσης, αρκετά σημαντικό να ληφθεί υπόψιν, πριν καταλήξεις σε απάντηση για το ερώτημα: Τι αντλία θερμότητας χρειάζομαι για το σπίτι μου; Οι αντλίες αέρος- νερού, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αξιοποιούν τη θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος, ώστε να φέρουν ιδανικές θερμοκρασίες στο σπίτι. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούν ένα συμπιεστή που υποβοηθάται από ηλεκτρικό ρεύμα, ή φυσικό αέριο, ώστε να λειτουργούν με το σωστό τρόπο, θερμαίνοντας το νερό στα σώματα του σπιτιού. Από την άλλη πλευρά, οι γεωθερμικές αντλίες βασίζονται στη χρήση νερού, αντί για αέρα. Αξιοποιούν νερό από το υπέδαφος, γιατί αυτό έχει σταθερές θερμοκρασίες κάθε εποχή, άσχετα με τις καιρικές μεταβολές. Έτσι, έχουν ένα εγγυημένα λειτουργικό αποτέλεσμα.

3. Αντλίες ηλεκτρικές & φυσικού αερίου

Σε περίπτωση που έχεις λέβητα φυσικού αερίου για τη θέρμανση του σπιτιού σου, ίσως πρέπει να αξιολογήσεις αν είναι καλό για σένα να συνδέσεις την αντλία θερμότητας σου με αυτόν. Έτσι, δε θα επιβαρυνθεί ούτε ένας λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού σου. Από την άλλη πλευρά, αν δεν έχεις ήδη λέβητα φυσικού αερίου, ίσως να σε συνέφερε περισσότερο να επενδύσεις σε μια ηλεκτρική αντλία θερμότητας. Η ιδέα αυτή ανήκει στην κατηγορία: Οικονομική θέρμανση με ρεύμα, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν κάποιοι αρκετά συμφέροντες τρόποι να θερμάνεις το χώρο σου, χωρίς την ύπαρξη καύσιμης ύλης.

Τέλος, πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι υπάρχουν αντλίες μονοφασικές και τριφασικές, ανάλογα με την τάση του ρεύματος του σπιτιού σου. Επίσης, υπάρχουν αντλίες με συμπιεστή τεχνολογίας Inverter και σταθερής ισχύος, αλλά και αντλίες που τα εξαρτήματα του βρίσκονται σε μια ενιαία συσκευή, ή σε δύο διαφορετικές. Για να κρίνεις ποια είναι η κατάλληλη αντλία θερμότητας, ανάμεσα σε αυτές τις κατηγοριοποιήσεις, σου προτείνουμε να απευθυνθείς σε έναν έμπειρο επαγγελματία για να λάβεις προσωποποιημένες συμβουλές.
air condition unit

Πώς μπορώ να υπολογίσω τι αντλία θερμότητας χρειάζομαι;

A. Βασικοί παράγοντες επηρεασμού:

Όπως, πιθανώς, γνωρίζεις, υπάρχουν αντλίες θερμότητας διαφόρων επιπέδων ισχύος. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το σπίτι σου, τόσο μεγαλύτερης ισχύος αντλία χρειάζεσαι για να ζεσταθεί αποτελεσματικά. Επίσης, μεγάλη σημασία για την επιλογή αντλίας έχει η ποιότητα της μόνωσης του σπιτιού. Αν η μόνωση του σπιτιού σου είναι πολύ καλή, τότε οι ανάγκες ισχύος της αντλίας θερμότητας μειώνονται, οπότε το κόστος μειώνεται.

Ακόμα ένας παράγοντας που επηρεάζει τις ανάγκες ισχύος της αντλίας είναι η κλιματική ζώνη της χώρας, στην οποία ανήκει το σπίτι. Για παράδειγμα, η Αττική κατατάσσεται στη δεύτερη κλιματική ζώνη, ενώ η Θεσσαλονίκη στην τρίτη. Σαν αποτέλεσμα, οι ανάγκες των σπιτιών στις δύο αυτές περιοχές διαφέρουν αρκετά. Ο ακριβής υπολογισμός που θα οδηγήσει στην απάντηση σου για το ερώτημα: “ Τι αντλία θερμότητας χρειάζομαι για το σπίτι μου; ”, μπορεί να γίνει μόνο από έναν έμπειρο επαγγελματία.

B. Ενδεικτικός τρόπος υπολογισμού:

Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε κάποιες ενδεικτικές προβλέψεις. Οι συνήθεις ανάγκες ενός σπιτιού μέχρι 80 τετραγωνικών μέτρων, καλύπτοναι από μια αντλία 8kW. Για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, είναι πιθανό να χρειαστεί αντλία με ισχύ 11kW. Για να θερμανθεί ένα σπίτι 130 τετραγωνικών, μπορεί να χρειαστεί αντλία 14kW. Για ακόμα μεγαλύτερα σπίτια, η απαιτούμενη ισχύς της αντλίας φτάνει από 16kW και άνω. Για να κάνεις σωστή εκτίμηση του τι ισχύος αντλία χρειάζεσαι, πρέπει επίσης να λάβεις υπόψιν την κατάσταση της κατοικίας.

Για παράδειγμα, αν το σπίτι είναι σχετικά καινούριο, με αρκετά καλή μόνωση, θα χρειαστείς αντλία μικρότερης ισχύος. Το αντίθετο ισχύει για ένα σπίτι αρκετά παλιό, ή χωρίς καλή μόνωση. Επίσης, οι ανάγκες ισχύος της αντλίας μειώνονται αρκετά με την ύπαρξη ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Ωστόσο, η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι κάτι που σπάνια συναντάται σε σπίτια της χώρας μας. Για το λόγο αυτό, ίσως αυτό να μην επηρεάζει την επιλογή σου.

Ποια είναι τα βασικά οφέλη από την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας;

Πέρα από το να απαντήσεις στην ερώτηση: “ Τι αντλία θερμότητας χρειάζομαι για το σπίτι μου; ”, είναι σημαντικό να απαντήσεις και στην ερώτηση: “Γιατί να επενδύσω σε μια αντλία θερμότητας;”. Είναι αλήθεια, πως το αρχικό κόστος εγκατάστασης της αντλίας μπορεί να είναι αρκετά υψηλό. Παρόλα αυτά, θεωρείται ότι η επένδυση αυτή αξίζει, καθώς σου επιτρέπει να εξοικονομήσεις χρήματα από άλλες πλευρές. Η διάρκεια ζωής της αντλίας είναι πολύ μεγάλη και για δεκαετίες δε θα χρειαστεί καμία συντήρηση. Επίσης, θα σου εξοικονομήσει χρήματα από την αγορά καύσιμης ύλης, όπως πετρελαίου, το οποίο δε θα χρειάζεσαι καθόλου.

Ταυτόχρονα, οι ανάγκες της αντλίας σε ηλεκτρική ενέργεια είναι αρκετά μικρές, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει πολύ τους λογαριασμούς σου. Χρειάζεσαι κι άλλους λόγους για να την επιλέξεις; Η αντλία θερμότητας είναι αθόρυβη και δε διαταράσσει την ηρεμία του σπιτιού σου. Αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της είναι οικολογικός, δίνοντας σου τη δυνατότητα να ζεστάνεις το σπίτι σου με σεβασμό στο περιβάλλον. Τέλος, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες διαβίωσης για το σπίτι. Αυτό συμβαίνει, γιατί λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή στους 20-21 βαθμούς Κελσίου κάθε εποχή του χρόνου.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να βρεις απάντηση στο ερώτημα: “ Τι αντλία θερμότητας χρειάζομαι για το σπίτι μου; ”. Για τη σωστή εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, θα είμαστε δίπλα σου. Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε προσφορές από έμπειρους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας για να ζεστάνεις το σπίτι σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα