Τι είναι Laminate; 5+1 Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις!

λαμινατε

Πήρες τη μεγάλη απόφαση να αλλάξεις το δάπεδο του σπιτιού σου ή ενός επαγγελματικού χώρου και τώρα δεν ξέρεις τι να διαλέξεις; Υπάρχει μια τεράστια γκάμα επιλογών από μωσαϊκό και πλακάκια έως πολυτελές μάρμαρο, laminate και ξύλο. Σίγουρα θα έχεις ακούσει για το υλικό laminate, αλλά πιθανότατα δεν ξέρεις ακριβώς τι είναι laminate δάπεδο. Εμείς θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις λίγο καλύτερα, ώστε να μπορείς να το επιλέξεις συνειδητά και όχι επειδή το άκουσες κάπου.

Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται και προτιμάται τόσο από επαγγελματίες τεχνίτες τοποθέτησης δαπέδων, όσο και από λιγότερο γνώστες του αντικειμένου. Πρόκειται για ένα υλικό κατασκευασμένο από αληθινό ανακυκλωμένο ξύλο σε μορφή πεπιεσμένης μοριοσανίδας.
Μπορεί να έχει διάφορες όψεις, όπως ξύλο, μάρμαρο, γρανίτη σε οποιαδήποτε απόχρωση θέλεις, ανάλογα με το στυλ που προσδοκάς. Η συνηθέστερη έκδοση βέβαια είναι αυτή του ξύλου. Προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα από άποψη χρόνου, κόστους, αντοχής και αισθητικής. Για αυτούς τους λόγους άλλωστε προτιμάται σε μεγάλο βαθμό.

5+1 απαραίτητα στοιχεία για το laminate που πρέπει να μάθεις πριν το επιλέξεις!

λαμινατε πατωμα

1. Από τι αποτελείται;

Για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι laminate θα σου εξηγήσουμε τη σύστασή του. Αναρωτιέσαι εσύ τώρα αφού είναι από ξύλο, τότε τι διαφορές μπορεί να έχει; Κι όμως! Το laminate δάπεδο, λοιπόν, ή κοινώς στα ελληνικά δάπεδο αντικολλητής ξυλείας, φτιάχνεται από 4 στρώσεις.
Συγκεκριμένα, το πρώτο και κατώτερο είναι μια διάφανη βάση ρητίνης μελαμίνης που προσφέρει δομική σταθερότητα και την ιδιότητα της αντοχής στην υγρασία. Το δεύτερο και κυριότερο είναι ο πυρήνας υψηλής πυκνότητας (HDF) που δημιουργεί αντοχή σε κρούση και σταθερότητα. Το ίδιο στρώμα περιλαμβάνει ουσιαστικά όλη την ποσότητα αληθινού ξύλου.
Το τρίτο κατά σειρά στρώμα είναι το διακοσμητικό, αυτό που απεικονίζει και προσομοιώνει με λεπτομέρεια το επιλεγόμενο υλικό. Αυτό μπορεί να είναι ξύλο, μάρμαρο ή πέτρα και προσδίδει την αισθητική που θέλουμε να έχει ο χώρος. Είναι το παραπλανητικό στοιχείο, άλλωστε, που κάνει το laminate να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πατώματα. Τέλος, η ανώτερη στρώση είναι διάφανη και προστατευτική ενάντια σε κατοικίδια και χτυπήματα, όπως από τακούνια και καρέκλες.

2. Πώς θα ξέρω ποια κατηγορία είναι κατάλληλη για το πάτωμά μου;

Αρχικά να πούμε, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, ότι τα υλικά ταξινομούνται σε κατηγορίες χρήσεως σύμφωνα με την ανθεκτικότητα και την αντοχή τους στην κρούση. Η ταξινόμηση αυτή γίνεται με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα για την απόδοσή τους.
Οι κλάσεις αυτές κατά κύριο λόγο καθοδηγούν κατασκευαστές, επαγγελματίες τεχνίτες και καταναλωτές ώστε να μπορούν να επιλέξουν το καταλληλότερο δάπεδο για τη χρήση που θέλουν να κάνουν.
Για παράδειγμα, εάν θέλεις να τοποθετήσεις το πάτωμα στο υπνοδωμάτιό θα σου προτείναμε κλάση 21, η οποία είναι για μέτρια χρήση. Αν το θέλεις για κανονική χρήση, όπως αυτή που γίνεται σε ένα σαλόνι, τότε θα πρέπει να επιλέξεις κλάση 22. Από την άλλη, στην περίπτωση που θέλεις να τοποθετήσεις δάπεδο σε έναν επαγγελματικό χώρο, όπως μια αίθουσα χορού ή μια καφετέρια, τότε κλάσεις 31 έως 33 είναι οι ιδανικότερες.

3. Ποιες οι προϋποθέσεις για να τοποθετήσεις λάμινειτ δάπεδο;

Η επιλογή του laminate δαπέδου, αλλά και γενικότερα οποιουδήποτε άλλου δαπέδου,  δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιοι κρίσιμοι παράγοντες που ενδεχομένως θα καθορίσουν και την επιλογή ή όχι του συγκεκριμένου υλικού.
Πρώτα από όλα, ανεξαρτήτως του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί, θα πρέπει να διαλέξεις δάπεδα πιστοποιημένα για την ασφάλεια και την υγεία σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. Δώσε βάση, επίσης, στην διαβεβαίωση ότι το υλικό δεν προέρχεται από παράνομη υλοτόμηση, αλλά είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Όσο για τον χώρο τοποθέτησης τώρα, αυτός θα πρέπει να έχει θερμοκρασία πάνω από 18 βαθμούς και σχετική υγρασία περίπου 50 - 60%. Καλό θα ήταν να μην αερίζεται ο χώρος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης, ώστε να μην εισχωρήσει επιπλέον υγρασία.
Αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση είναι το λείο, επίπεδο και στεγνό χωρίς ανωμαλίες έδαφος πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί το laminate δάπεδο.
Θα σου προτείναμε καλύτερα να μην το επιλέξεις για περιοχές ή για χώρο με πολλή υγρασία, όπως είναι το μπάνιο. Αυτό γιατί αν και έχει κάποια επίπεδα απορρόφησης υγρασίας, η μεγάλη ποσότητα αυτής θα του δημιουργήσει ζημιά.

Διάβασε, Επίσης: "Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Laminate Πατωμάτων!"

4. Πώς τοποθετείται το πάτωμα laminate;

Πριν την εγκατάσταση, το laminate δάπεδο θα πρέπει να εγκλιματιστεί για 2 έως 7 ημέρες, αναλόγως τα επίπεδα υγρασίας της περιοχής. Αυτό γίνεται εντός του κλειστού χώρου για λόγους ασφαλείας και προσαρμοστικότητας του υλικού. Η εφαρμογή του laminate είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία που μπορεί να γίνει και από κάποιον μη ειδικό εάν έχει κάποιες βασικές γνώσεις. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι που το κάνει τόσο δημοφιλές. Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα σου προτείναμε να εμπιστευτείς έναν ειδικό και να μην κάνεις πειράματα που έχουν πιθανότητες να αποτύχουν.

Οι τρόποι τοποθέτησης είναι δύο. Ο πρώτος αφορά στη χρήση ειδικής κόλλας και ο δεύτερος στην επιπλέουσα τοποθέτηση, δηλαδή απλώς κουμπώνοντας τα κομμάτια του υλικού μεταξύ τους με ειδικές γλώσσες σύνδεσης.
Στη δεύτερη επιλογή δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης κάποιου κομματιού σε περίπτωση που χαλάσει ή/και η μεταφορά ολόκληρου του πάνελ σε μια πιθανή μετακόμιση. Ωστόσο, μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός, ότι το laminate τοποθετείται εύκολα, ακόμα και πάνω από ήδη υπάρχοντα πατώματα.
Για παράδειγμα, συνηθίζεται η τοποθέτηση laminate πάνω σε πλακάκι, το οποίο είναι παλιό και έχει ξεθωριάσει.

5. Ποια είναι τα στάδια Τοποθέτησης πατώματος laminate;

Και στους 2 τρόπους η εφαρμογή του laminate δαπέδου αποτελείται από 4 στάδια.

1ο Στάδιο: Αποξήλωση του παλαιότερου δαπέδου, εάν υπήρχε.

2ο Στάδιο: Η εξομάλυνση του δαπέδου για καλύτερη εφαρμογή.

3ο Στάδιο: Η τοποθέτηση υποστρώματος που απορροφά το θόρυβο από περπάτημα και ρίψη αντικειμένων, καθώς εμποδίζει τους υδρατμούς.

4ο Στάδιο: Εγκατάσταση δαπέδου laminate. Εδώ πρέπει να προβλεφθούν αρμοί διαστολής 8-12mm περιμετρικά των τοίχων, γύρω από κάθε σταθερό σημείο και σε ενώσεις με άλλα σταθερά δάπεδα.

Στην περίπτωση που δεν επιθυμείς να αφαιρέσεις το παλιό σου πάτωμα, μπορείς να τοποθετήσεις το laminate από πάνω. Μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν σε κάθε δάπεδο, όπως τσιμέντο, μωσαϊκό, πλακάκι, ξύλο, μάρμαρο, πλαστικό.
Εκεί που πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή είναι τα κουφωμένα κεραμικά πλακίδια και ασφαλώς η ομαλότητα του δαπέδου. Πάντως όποιον τρόπο τοποθέτησης και να επιλέξεις το laminate θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο!

6. Πώς καθαρίζεται ένα πάτωμα laminate;

Τώρα που είδαμε τι είναι laminate και πώς τοποθετείται, ας δούμε και πώς καθαρίζεται. Γιατί η καθαριότητα του πατώματος και η προσοχή που θα θέλει, παίζει σίγουρα ρόλο και στην τελική σου επιλογή. Η καθημερινή φροντίδα του laminate πατώματος είναι αρκετά εύκολη, οπότε μπορείς να αποκλείσεις αυτό το άγχος.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε μια απλή είτε μια ηλεκτρική σκούπα για τη σκόνη και θα υπερκαλυφθείς. Όσο για την πιο έντονη βρωμιά, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ήπιο καθαριστικό και όχι καυστικό, όπως χλωρίνη, ή παρκετίνη. Δε θα πρέπει, επίσης, να περιέχουν λάδι ή κερί, μιας και αυτά δεν διαπερνούν την επιφάνεια του πατώματος, ενώ αφήνουν λεκέδες και ένα λιπαρό στρώμα.
Μην ξεχνάς επίσης να στύβεις καλά τη σφουγγαρίστρα, αφού τα περιττά νερά θα είναι επιζήμια για το laminate δάπεδο. Οι πιο απλοί λεκέδες, όπως πατημασιές, αφαιρούνται πανεύκολα με ένα νωπό πανάκι. Εν αντιθέσει με τους δύσκολους, όπως χρώμα, κόλλα, λάδι, μελάνι, κάνε χρήση ασετόν ή οινοπνεύματος για καλύτερα αποτελέσματα.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να κατανοήσεις το τι είναι laminate πάτωμα και να κάναμε την επιλογή σου λίγο πιο εύκολη. Για την τοποθέτηση και την αποξήλωση δαπέδου απευθύνσου στους ειδικούς! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από επαγγελματίες τεχνίτες για να σε βοηθήσουν να μεταμορφώσεις το χώρο σου!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα