Ενεργειακό Τζάκι - Πώς λειτουργεί & Τι πρέπει να ξέρεις;

Ενεργειακό Τζάκι

Τι καλύτερο από το να βρίσκεσαι το χειμώνα σε ένα σαλόνι με καλή παρέα και τη συντροφιά ενός τζακιού; Το να παρακολουθείς απλά τη φλόγα να αλλάζει μορφές σε ηρεμεί και σου δίνει την αίσθηση της ζεστασιάς και της θαλπωρής. Παρόλα αυτά, αναρωτιέσαι εάν το ενεργειακό τζάκι είναι καλύτερο από το παραδοσιακό; Ανακάλυψε στη συνέχεια πώς λειτουργεί το ενεργειακό τζάκι για να λυθούν όλες σου οι απορίες.

Όταν μιλάμε για ενεργειακό τζάκι αναφερόμαστε στις μαντεμένιες κλειστές εστίες. Τα στυλ, αλλά και τα υλικά που μπορείς να επιλέξεις για την εξωτερική διακόσμηση του τζακιού σου είναι πάρα πολλά. Συνδύασέ το σύμφωνα με το υπόλοιπο σπίτι επιλέγοντας ρουστίκ, κλασικό ή μοντέρνο στυλ. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και μπορείς να κάνεις τη δική σου ειδική παραγγελία σχεδίου παρά να διαλέξεις ένα έτοιμο. Έτσι θα δώσεις τη δική σου προσωπική πινελιά! Ωστόσο, το τζάκι από μόνο του είναι ένα επιβλητικό στοιχείο σε ένα χώρο το οποίο δεν αλλάζει εύκολα για αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Το ενεργειακό τζάκι αποτελείται από πολλά ξεχωριστά και αναπόσπαστα μέρη που συνδέονται μεταξύ τους και λειτουργούν αρμονικά. Παρακάτω θα αναλυθεί το κάθε ένα ξεχωριστά, ελπίζοντας να σε βοηθήσουμε να ξεδιαλύνεις λίγο το θολό τοπίο.

Ενεργειακό Τζάκι - Πώς λειτουργεί; 

1. Πώς γίνεται η καύση στο ενεργειακό τζάκι; 

Πρόκειται για την πρακτική διαδικασία που γίνεται σε ένα τζάκι για την παραγωγή θερμότητας. Εξηγεί ουσιαστικά πώς λειτουργεί το ενεργειακό τζάκι. Στη διαδικασία αυτή ο άνθρακας του ξύλου ενώνεται με το οξυγόνο ενός χώρου και παράγονται μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα αλλά και θερμική ενέργεια. Είναι γεγονός, όμως, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία σε ένα χώρο, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα μονοξειδίου απελευθερώνεται και συνεπώς έχουμε υψηλότερη απόδοση.

Με λίγα λόγια, η καύση που γίνεται στα ενεργειακά τζάκια με κλειστή εστία έχουν μεγαλύτερη απόδοση (έως 70-80%) από τα παραδοσιακά λόγω της αποθήκευσης υψηλότερης θερμοκρασίας. Ταυτόχρονα μειώνεται σημαντικά και η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα λόγω της καύσης των ξύλων.

2. Πώς τοποθετείται η καμινάδα στο ενεργειακό τζάκι; 

Πρώτα από όλα θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να τοποθετηθεί μία καμινάδα. Συνηθίζεται να χτίζεται στους εξωτερικούς τοίχους ενός σπιτιού, αλλά οι πιο μοντέρνες εκδοχές θέλουν το τζάκι στο κέντρο ενός χώρου. Πέρα από καλαισθησία αυτή η εκδοχή χαρίζει και πρακτικότητα, μιας και η θερμότητα διαχέεται ομοιόμορφα και όχι μόνο προς μία κατεύθυνση. Ωστόσο, η καμινάδα αποτελεί τον αγωγό εισαγωγής και εξαγωγής αερίων.

Οι θερμές μάζες, ως πιο ελαφριές, τείνουν να ανεβαίνουν προς τα πάνω, ενώ οι ψυχρές έλκονται προς την εστία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην κατασκευή της. Απαιτείται συγκεκριμένη διατομή, ύψος, υλικά, κυκλικό σχήμα με λείες επιφάνειες στο εσωτερικό καθώς και μόνωση, ειδικά εάν τοποθετείται σε εξωτερικό τοίχο. Να θυμάσαι, βέβαια, ότι χρειάζεται μηχανικό καθαρισμό τζακιού τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο με ειδικό εξοπλισμό.

πώς λειτουργεί το ενεργειακό τζάκι

3. Τι πρέπει να γνωρίζεις για την εστία του ενεργειακού τζακιού; 

Είναι ο πρωταγωνιστής και το σημαντικότερο στοιχείο ενός τζακιού. Όπως είναι προφανές, εκεί γίνεται η καύση των ξύλων, τα οποία παράγουν τη θερμότητα. Η κατασκευή μιας κλειστής μαντεμένιας εστίας γίνεται με ειδικά υλικά αυστηρών προδιαγραφών ασφαλείας, ώστε να αποδίδει στο μέγιστο. Η πόρτα των συγκεκριμένων εστιών κατασκευάζεται από υαλοκεραμικό κρύσταλλο προσφέροντας μεγάλη στεγανότητα.

Προτείνεται κατά τη διάρκεια της καύσης να μην την ανοίγεις απότομα αλλά σιγά-σιγά, διότι θα εξέλθει συσσωρευμένος καπνός από τις περσίδες. Ενώ για τον καθαρισμό της δε χρησιμοποιούμε αιχμηρά αντικείμενα, όπως σύρμα, αλλά απλό χαρτί. Ο καθαρισμός, όμως, του δοχείου συλλογής της στάχτης στο κέντρο της εστίας πρέπει να γίνεται σε τακτικά διαστήματα. Εξαρτάται, βέβαια, και από τη συχνότητα χρήσης που κάνεις στο τζάκι σου.

4. Πώς συνδέεται το ενεργειακό τζάκι με την κεντρική θέρμανση; 

Υπάρχει η δυνατότητα να διοχετεύσεις την ενέργεια του τζακιού σου ώστε να θερμάνεις το υπόλοιπο σπίτι. Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται υδραυλικό ενεργειακό τζάκι. Απαιτείται σύνδεση με την κεντρική θέρμανση πετρελαίου ή φυσικού αερίου και στη συνέχεια μεταφέρεται ζεστό νερό σε όλα τα σώματα. Με τον τρόπο αυτό έχεις ζέστη σε όλο το σπίτι ομοιόμορφα και όπου εσύ επιλέξεις. Η λύση αυτή συμφέρει, μιας και εξοικονομείται έως και 50% της δαπάνης των χρημάτων σε πετρέλαιο. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι μπορεί να καλύψει τις επιφάνειες ενός σπιτιού έως 200 τ.μ.

πώς λειτουργεί το ενεργειακό τζάκι

5. Με ποιους τρόπους θερμαίνεται ο αέρας; 

Η εναλλακτική του προηγούμενου είναι το αερόθερμο ενεργειακό τζάκι. Είναι ένας δεύτερος τρόπος που μας δείχνει πώς λειτουργεί το ενεργειακό τζάκι. Πρόκειται για τη διοχέτευση υψηλής θερμοκρασίας στον αέρα, ώστε να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα. Εδώ υπάρχουν δύο εναλλακτικές, αυτή της φυσικής διάχυσης και αυτή της βεβιασμένης κυκλοφορίας του αέρα. Η πρώτη επιτρέπει την επανάκαυση των αερίων εξοικονομώντας ξύλα, αλλά η δεύτερη είναι αποδοτικότερη.

Η τελευταία επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός ανεμιστήρα (βεντιλατέρ) που ενδέχεται να είναι ήδη τοποθετημένος σε κάποια τζάκια. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ζεστάνουμε όλα τα δωμάτια ενός σπιτιού έκτασης έως 150 τ.μ., τοποθετώντας ειδικές περσίδες από τις οποίες θα διοχετεύεται η ζέστη σε κάθε δωμάτιο. Το μόνο, δηλαδή, που πρέπει να συνδεθεί είναι η εστία με τις συγκεκριμένες εξόδους αέρα.

https://www.youtube.com/watch?v=rs0syQCwtFA

Ελπίζουμε να λύσαμε τις απορίες σου και να κατάλαβες πώς λειτουργεί το ενεργειακό τζάκι. Εάν αναζητάς κάποιον για την τοποθέτηση ενεργειακού τζακιού ή τη μετατροπή του παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε προσφορές από την πλατφόρμα μας, επιλέγοντας έναν έμπειρο και αξιολογημένο επαγγελματία. Δημιούργησε το σπίτι των ονείρων σου άμεσα και οικονομικά!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα