7 Φυσικοί Τρόποι να Καταπολεμήσεις τους Ψύλλους χωρίς Χημικά!

Καταπολέμηση ψήλλων

Οι ψύλλοι αποτελούν ένα από τα πιο ενοχλητικά είδη ζωυφίων. Εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι και προσβάλλουν κυρίως τα κατοικίδια ζώα παρασιτώντας πάνω τους. Για να μη γίνουν λοιπόν, τα σκυλάκια και τα γατάκια σου εστίες ψύλλων, υπάρχουν σπιτικές λύσεις για την καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο.

7 Δραστικές Ιδέες για την Καταπολέμηση Ψύλλων με Φυσικό Τρόπο!

Παρακάτω σου έχουμε ετοιμάσει άκρως αποτελεσματικές σπιτικές λύσεις, χωρίς χημικά για να σκοτώσεις τους ψύλλους στο σπίτι, αλλά και να τους απομακρύνεις επιτυχώς από το τρίχωμα των μικρών σου φίλων. 

1. Καταπολέμηση ψύλλων με ξύδι

Το σκυλάκι σου και εσύ έχετε έναν κοινό εχθρό: τους ψύλλους. Η αντιμετώπιση με ξύδι είναι η λύση για να εξαφανίσεις τους ψύλλους από το σπίτι και τα κατοικίδια σου. Οι ψύλλοι μισούν το ξύδι, όπως και το λεμόνι. Αν έχουν κατοικήσει στο τρίχωμα του κατοικίδιου σου, ένα διάλυμα με ξύδι θα τους επιβραδύνει και θα τους αναγκάσει να φύγουν. Η καταπολέμηση ψύλλων με ξύδι, μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.
- Εφόσον έχεις σκύλο:

  • Ανακάτεψε σε ένα μπουκάλι με σπρέι, ένα μέρος νερό και ένα μέρος λευκό ξύδι ή μηλόξυδο. Ψεκάζεις το διάλυμα στο τρίχωμα του φίλου σου μία φορά την ημέρα για πέντε μέρες. Εννοείται πως αποφεύγεις τα μάτια του και τυχόν πληγές ή εκδορές για να μην πονέσει. Συμβουλή: Μπορείς να προτιμήσεις το μηλόξυδο καθώς είναι πιο ελαφρύ σαν γεύση και σαν μυρωδιά για τα κατοικίδια σου, αλλά εξίσου αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των ψύλλων. 
  • Μία άλλη λύση είναι να λούσεις το σκύλο σου και αφού τον ξεβγάλεις να προσθέσεις ξύδι στο τρίχωμά του. Αφήνεις το ξύδι να δράσει για 5 λεπτά και έπειτα το ξεβγάλεις. Τέλος με μία λεπτή χτένα, περνάς το τρίχωμα του σκύλου σου για να πιάσεις τυχόν ψύλλους.
  • Επίσης, μπορείς να βάλεις λίγες σταγόνες ξύδι στο νερό που πίνει ο σκύλος σου. Αυτό θα δώσει μία όξινη νότα στην επιδερμίδα του και οι ψύλλοι θα... μεταναστεύσουν σύντομα. Για τη συγκεκριμένη λύση, είναι απαραίτητη η καθοδήγηση του κτηνίατρου που θα ορίσει την ποσότητα του ξυδιού ανάλογα με το βάρος και τις ανάγκες του σκύλου σου.

dog
- Εφόσον έχεις γάτα:

  • Για τα γατάκια ο ψεκασμός με μηλόξυδο είναι αρκετός. Γέμισε ένα γυάλινο μπουκαλάκι, που να έχει απλικατέρ, με μηλόξυδο και ψέκασε το τρίχωμα της γάτας. Άφησέ το να δράσει για λίγα λεπτά και έπειτα τη χτενίζεις για να απομακρύνεις τους ψύλλους.
  • Εφόσον στη γάτα υπάρχουν ψύλλοι, αντιμετώπιση με ξύδι λευκό, είναι μία εξίσου καλή λύση για την καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο, αλλά η μυρωδιά ίσως τις κάνει να αντιδράσουν.

2. Παγίδα για τους ψύλλους με νερό και υγρό πιάτων

καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο

Εάν έχεις ήδη παρατηρήσει ύποπτες κινήσεις ψύλλων και νομίζεις ότι έχεις προσβληθεί εσύ ή το κατοικίδιό σου, σού έχουμε τη λύση! Φτιάξε παγίδα με δύο μόνο εύκολα υλικά για την αποτελεσματική καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο.
Ρίξε, λοιπόν, περίπου 10 σταγόνες υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα σε ένα μπολ γεμάτο με χλιαρό ή ζεστό νερό. Στη συνέχεια, ανακάτεψε το και τοποθέτησέ το σε ρηχά πιάτα, στα σημεία του σπιτιού που πιστεύεις ότι υπάρχουν ψύλλοι και φρόντισε να υπάρχει κάποιο φως πάνω από το πιάτο.

Ενδείκνυται να βάζεις τις παγίδες αυτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, διότι οι ψύλλοι είναι νυχτόβιοι και δρουν κυρίως βράδυ. Το μείγμα αποτελεί παγίδα για τους ψύλλους, καθώς έλκονται από το χλιαρό νερό και το φως. Πλησιάζοντας τη σαπουνάδα όμως, δεν μπορούν να ξεφύγουν, καθώς γλιστράνε. Τέλος, χρειάζεται να αλλάζεις το μείγμα καθημερινά για να έχεις σίγουρα αποτελέσματα.

Συμβουλή: Αν έχεις κατοικίδια στο σπίτι, καλύτερα να εφαρμόσεις αυτή την πρακτική όταν θα βγαίνουν βόλτα, ώστε να μην πιουν από το υγρό.

Πώς φεύγουν οι ψύλλοι από τον άνθρωπο; 

3. Μαγειρική σόδα ή αλάτι στα χαλιά και τα υφάσματα

Οι ψύλλοι αγαπούν να πηγαίνουν στα χαλιά και στις ξύλινες επιφάνειες. Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις με το που εντοπίσεις ψύλλους στο σπίτι, είναι να σκουπίσεις τακτικά. Για να μεγιστοποιήσεις την αποτελεσματικότητα του σκουπίσματος, ρίξε μαγειρική σόδα στα χαλιά, στα υφάσματα και στο στρώμα. Στη συνέχεια πάρε μια βούρτσα και τρίψε καλά τις επιφάνειες με τη σόδα. Έπειτα, σκούπισε σχολαστικά όλο το χώρο.

καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο

Συμβουλή: Προτίμησε την ηλεκτρική σκούπα, καθώς δημιουργεί δονήσεις που βγάζουν τους ψύλλους από τα κουκούλια τους.

Επιπλέον, μπορείς να αφήσεις τα τιναγμένα χαλιά στο μπαλκόνι, στον ήλιο. Τέλος, πέταξε τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας και σφουγγάρισε προσεκτικά το πάτωμα. Επίσης μπορείς να πλύνεις τα υφάσματα του χώρου στους 60°C, για να εξοντωθούν και οι  τελευταίοι ψύλλοι.

Παρόμοια λειτουργεί και το αλάτι. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να αφυδατώνει τους ενήλικες ψύλλους. Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι αφού ρίξεις αλάτι στα χαλιά σου, τα υφάσματα ή το κρεβατάκι του σκύλου σου, χρειάζεται να το αφήσεις να δράσει για 1-2 μέρες και ύστερα να το καθαρίσεις με την ηλεκτρική σκούπα.

4. Καταπολέμηση ψύλλων με λεμόνι 

καθαρίσμος

Το σπρέι λεμονιού αποτελεί μια ακόμα αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο. Για να το φτιάξεις κόψε ένα λεμόνι σε λεπτές φέτες, τοποθέτησέ το σε μισό λίτρο νερό και βράσε το υγρό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια άφησε το περίπου όλη νύχτα για να κρυώσει. Την επόμενη μέρα, βάλε το κρύο μείγμα σε ένα μπουκάλι με σπρέι και ψέκασε τις μολυσμένες περιοχές του σπιτιού σου. Στα υφάσματα δε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, για να μη μουλιάσουν. 

5. Βάλε σε λειτουργία τον Αφυγραντήρα

Στους ψύλλους αρέσει να ζουν σε χώρους με υγρασία. Βάλε λοιπόν σε λειτουργία τον αφυγραντήρα στο σπίτι, με στόχο τα επίπεδα της υγρασίας να είναι μικρότερα του 50%.
Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο που χρειάζονται τα αυγά των ψύλλων προκειμένου να εκκολαφθούν και να αναπτυχθούν. Συνεπώς, κάνεις το σπίτι σου μη ιδανικό για τους ψύλλους. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν εξοντώνει τους ψύλλους, αλλά τους εμποδίζει να πολλαπλασιαστούν, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με μία από τις υπόλοιπες μεθόδους.

6. Διάλεξε Φυτά που διώχνουν τους ψύλλους

καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο

Οι ψύλλοι συνηθίζουν να κρύβονται σε σκιερά μέρη, όπως ανάμεσα από χόρτα. Φρόντισε το γκαζόν σου να είναι κουρεμένο και καθαρό από τα ξερά χόρτα. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ορισμένα φυτά που έχουν την ιδιότητα να αποτρέπουν τους ψύλλους να πλησιάσουν. Αυτά είναι η μέντα, το φασκόμηλο, το μαγιοβότανο, το μελισσόχορτο, το λεμονόχορτο, ο βασιλικός, το φλισκούνι, το χρυσάνθεμο, η λεβάντα και ο δυόσμος. Τα συγκεκριμένα αρωματικά φυτά έχουν πολλές χρήσεις σε κάθε σπιτικό, οπότε αποτελούν μία καλή επένδυση για το μπαλκόνι και τον κήπο σου. 

Δες επίσης: 9 Πολύ Ενοχλητικά  Έντομα Σπιτιού!

7. Φτιάξε το τέλειο μείγμα ενάντια των ψύλλων

Το μείγμα αυτό έχει πολλά υλικά και θα σε κάνει να νομίζεις ότι φτιάχνεις κάποιο μαγικό φίλτρο. Ωστόσο οι ιδιότητες των υλικών είναι όντως δραστικές και εγγυώνται την καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο. Από τι αποτελείται λοιπόν;

  • Αρχικά βράσε τρία φλιτζάνια νερό.
  • Σε άλλο δοχείο πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο, μια κουταλιά της σούπας βότκα, δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, δύο σταγόνες ευκαλύπτου, και από μία σταγόνα κέδρου, γερανιού, δεντρολίβανου, μαντζουράνας και γλυκολέμονου.
  • Έπειτα ρίξε δύο σταγόνες χυμό λεμονιού, ένα φλιτζάνι αποξηραμένη μέντα, το βρασμένο νερό και ανακάτεψε καλά.
  • Έτοιμο το μείγμα! Μπορείς να το ψεκάσεις άφοβα παντού. Από το τρίχωμα του κατοικίδιου, μέχρι τα υφάσματα και το πάτωμα του σπιτιού σου.

Tip: Αν και είναι αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο, είναι λίγο χρονοβόρα, οπότε μπορείς να φτιάξεις αρκετό και να το αποθηκεύσεις για μελλοντικές χρήσεις.

Πώς θα δεις αν το κατοικίδιό σου έχει ψύλλους; 

Σε περίπτωση που δεις μαύρα ή καφέ στίγματα στο δέρμα της γάτας ή του σκύλου σου, μάζεψε μερικά σε μία νωπή χαρτοπετσέτα. Εφόσον βγάλουν κόκκινο χρώμα πάνω στη βρεγμένη χαρτοπετσέτα, σημαίνει ότι είναι περιττώματα ψύλλων. Το κόκκινο χρώμα οφείλεται στο αίμα από τα τσιμπήματά τους.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να ξεφορτωθείς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Σε περίπτωση που το πρόβλημα με τους ψύλλους είναι πολύ μεγάλο για να αντιμετωπιστεί φυσικά, σου έχουμε τη λύση! Καταχώρησε την εργασία σου στην υπηρεσία μας εντελώς δωρεάν και πάρε προσφορές από αξιολογημένους και έμπειρους επαγγελματίες που με σύγχρονο εξοπλισμό θα καταπολεμήσουν τους ψύλλους μια για πάντα!

καταπολέμηση ψύλλων με φυσικό τρόπο

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα