5 Φυσικοί Τρόποι για να εξαφανίσεις τους Κίτρινους Λεκέδες από τα τραπεζομάντηλα σου!

Κίτρινοi Λεκέδες από τα τραπεζομάντηλα

Κυρίως στις γιορτές μας αρέσει όταν κάνουμε μεγάλα τραπέζια και καλούμε οικογένεια και φίλους, να στρώνουμε τα καλά λευκά τραπεζομάντηλα. Τα περισσότερα νοικοκυριά, συνηθίζουν να τα έχουν για τις επίσημες ή ειδικές περιστάσεις. Ωστόσο, τι γίνεται όταν αντιλαμβάνεσαι ότι το λευκό σου τραπεζομάντηλο δεν είναι και τόσο λευκό τελικά; Εμείς θα σου πούμε μερικά μυστικά προκειμένου οι κίτρινοι λεκέδες σε τραπεζομάντηλα να γίνουν παρελθόν!

Οι κιτρινίλες συνήθως γίνονται είτε επειδή κάποιος παλιός λεκές δεν έφυγε πλήρως, είτε επειδή μένουν για καιρό αχρησιμοποίητα μέσα στα συρτάρια. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα ήταν κομψό να παρουσιάσεις ένα τραπεζομάντηλο με κίτρινους λεκέδες στους καλεσμένους σου. Τα καθαριστικά που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά, για αυτό θα πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου για να τους εξαφανίσεις με τα φυσικά υλικά που θα σου προτείνουμε.

Πώς θα εξαφανίσω τους κίτρινους λεκέδες από τραπεζομάντηλα με φυσικά υλικά;

1. Γάλα

milk

Ένα από τα υλικά που είναι εύκολο να βρει κανείς στο σπίτι του είναι το γάλα. Εάν τα λευκά σου τραπεζομάντηλα έχουν μεμονωμένους λεκέδες και δεν έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά χρώμα, τότε χρησιμοποίησε το γάλα. Ρίξε λίγο γάλα πάνω στον κίτρινο λεκέ και βγάλε το τραπεζομάντηλο στον ήλιο για λίγη ώρα. Το γάλα θα ασπρίσει το λεκέ και με τη βοήθεια του ήλιου θα μονιμοποιηθεί το χρώμα του γάλακτος. Στη συνέχεια, πλύνε το τραπεζομάντηλό σου κανονικά στο πλυντήριο ρούχων.

2. Νερό, χλωρίνη και αμμωνία

Όπως είπαμε και προηγουμένως, συνήθως φυλάμε τα καλά μας λευκά τραπεζομάντηλα στα συρτάρια μέχρι να έρθει μια ειδική περίσταση στην οποία θα έχουν κι αυτά την τιμητική τους. Ωστόσο, εάν περάσει για παράδειγμα ένα διάστημα ενός, δύο χρόνων ή και παραπάνω, θα διαπιστώσεις ότι τα ολόλευκα τραπεζομάντηλά σου έχουν κιτρινίσει. Αυτό συμβαίνει λόγω της υγρασίας και του γεγονότος ότι μένουν αχρησιμοποίητα για αρκετό καιρό. Οι κίτρινοι λεκέδες σε τραπεζομάντηλα θα φύγουν αν τα μουλιάσεις σε ένα λίτρο νερού μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού λευκαντικού με χλωρίνη. Θα πρέπει να προσέξεις να μη ρίξεις χλωρίνη, ακόμα και αν αυτή προορίζεται για λευκά ρούχα. Αυτό διότι περιέχει συνθετικά τα οποία δρουν και δημιουργούν επιπλέον κιτρινίλες στο ρούχο εάν το αφήσεις στον ήλιο. Αφού ξεβγάλεις το τραπεζομάντηλο από το λευκαντικό, ρίξε του λίγη αμμωνία και οι κίτρινοι λεκέδες θα εξαφανιστούν.

3. Μαγειρική σόδα

Οι χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι πάρα πολλές και αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά καθαριστικά για το σπίτι σου. Πρόκειται για ένα υλικό που κάνει πραγματικά θαύματα αφού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όπου και αν την χρησιμοποιήσεις. Ακόμα, λοιπόν, και οι κίτρινοι λεκέδες σε τραπεζομάντηλα εξαφανίζονται με τη σόδα. Δημιούργησε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό και ρίξε την πάνω στο λεκέ. Στη συνέχεια, αφού δημιουργηθεί κρούστα, άφησέ την να δράσει για περίπου μια ώρα και έπειτα πλύνε το τραπεζομάντηλο στο πλυντήριο ρούχων ως συνήθως.

4. Λεμόνι

soda

Ο συγκεκριμένος τρόπος αποτελεί μια παραλλαγή της προηγούμενης μεθόδου. Πιο συγκεκριμένα, εάν διαπιστώσεις ότι οι κιτρινίλες δε φεύγουν με το νερό και τη μαγειρική σόδα, τότε χρησιμοποίησε λεμόνι αντί για νερό. Πασπάλισε με σόδα τους κίτρινους λεκέδες του τραπεζομάντηλου και με ένα κομμένο λεμόνι τρίψε ελαφρώς τον λεκέ μέχρι να φύγει. Στην περίπτωση που επιμένουν οι κιτρινίλες, τότε χρησιμοποίησε ως τελευταία εναλλακτική το οξυζενέ αντί του λεμονιού, ώστε να ασπρίσει ξανά το καλό σου τραπεζομάντηλο.

5. Νερό και αλάτι

Ο τελευταίος τρόπος για να αφαιρεθούν οι κίτρινοι λεκέδες σε τραπεζομάντηλα είναι το αλατόνερο. Φτιάξε ένα μείγμα από ένα λίτρο νερό και 4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Στη συνέχεια πρόσθεσε αυτό το μείγμα στα επίμαχα σημεία και τρίψε τα ελαφρώς έως ότου ασπρίσουν ξανά και επανέλθει το φυσικό χρώμα του υφάσματος.   

Extra Tips για να μην κιτρινίζουν τα ρούχα σας!

Νο1: Όταν βγάζεις τα λευκά σου ρούχα στον ήλιο για να στεγνώσουν μετά την πλύση, φρόντισε να μην τα αφήνεις για πολλή ώρα. Ο ήλιος έχει την τάση να κιτρινίζει τα ρούχα, επομένως φρόντισε να τα έχεις σε ημισκιερό μέρος ώστε να μην εμφανιστούν κίτρινοι λεκέδες σε τραπεζομάντηλα ή άλλα ρούχα.

Νο2: Ένας ακόμα λόγος που κιτρινίζουν τα ρούχα είναι ο τύπος νερού με τον οποίο τα πλένεις. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το σκληρό νερό είναι ικανό να δημιουργεί κίτρινους λεκέδες στα ρούχα σου. Συνεπώς, θα πρέπει να ελέγξεις το νερό με το οποίο πλένεις ώστε να λάβεις τα μέτρα σου.

Ελπίζουμε να έμαθες πλέον πώς αφαιρούνται οι κίτρινοι λεκέδες σε τραπεζομάντηλα. Ωστόσο, εάν χρειάζεσαι βοήθεια με τον καθαρισμό του σπιτιού σου, απευθύνσου στους ειδικούς! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και προγραμμάτισε τον καθαρισμό σου άμεσα και οικονομικά επιλέγοντας την οικιακή βοηθό που σου αρέσει.    

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα