7 μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι σου!

Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά για εσωτερικούς χώρους είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ολοκληρώσεις τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Σαν γενική αρχή, τα ζωντανά φυτά και λουλούδια ενισχύουν τη θετική αύρα του χώρου, όπως και την ισορροπία και την αρμονία. Τις ιδιότητες αυτές δεν τις κατέχουν τα ψεύτικα φυτά, τα οποία δεν έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης στο σπίτι. Φυσικά, κάποιοι στρέφονται προς τα ψεύτικα φυτά, διότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για τη φροντίδα των αληθινών. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν μικρά και μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα. Ακόμη και ο πιο πολυάσχολος άνθρωπος μπορεί να φροντίσει τέτοιου είδους φυτά, αρκεί να ξέρει πώς να το κάνει!

Έτσι λοιπόν, αναδεικνύεται η ανάγκη να γνωρίσεις κάποια φυτά για εσωτερικούς χώρους, τα οποία θα ομορφύνουν το σπίτι σου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντέχουν χωρίς να χρειάζονται πολλή φροντίδα. Τι είδους φυτά είναι αυτά; Πολλά ανθεκτικά φυτά θα βρεις στην οικογένεια των παχύφυτων, όπου ανήκουν και οι κάκτοι. Εκτός από αυτά, υπάρχουν και άλλα αξιόλογα φυτά για να στολίσεις το σπίτι σου. Αν σκέφτεσαι να καλύψεις αρκετό χώρο με τα φυτά σου, τότε τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου θα σου λύσουν τα χέρια. Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε για σένα τα 7 αγαπημένα μας μεγάλα φυτά και λουλούδια για εσωτερικούς χώρους για να εμπνευστείς.

7 μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για να στολίσεις το σπίτι σου όλο το χρόνο!

#1 Κρότωνας

Ο κρότωνας είναι ένα εξωτικό φυτό που προέρχεται από τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Πρόκειται για θαμνώδες φυτό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να τον τοποθετήσεις σε μεγάλη γλάστρα για να αναπτυχθεί όπως πρέπει. Ανήκει στα κατεξοχήν μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, αφού μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 1,5 μέτρο. Ο κρότωνας δεν είναι κατάλληλος σαν φυτό εξωτερικού χώρου, όπως κήπου, ή μπαλκονιού. Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν έχει αντοχή στις έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας.
κροτωνας

 Αντιθέτως, για να αναπτυχθεί και να χαρίσει ομορφιά στο χώρο, χρειάζεται σχετικά σταθερή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή περίπου 20- 25 βαθμοί κελσίου, είναι ιδανική για το φυτό αυτό. Δε χρειάζεται συχνή λίπανση και κλάδεμα, αλλά έχει ανάγκη από υγρασία. Σου προτείνουμε να ποτίζεις τη γλάστρα του με μικρές ποσότητες νερού, αλλά πολύ συχνά, 3- 4 φορές την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να μην ποτίζεις με τεράστιες ποσότητες νερού, γιατί αν δημιουργηθεί λίμνη στο πιατάκι του, μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες.

#2 Στρελίτσια Βασιλίσσης

Η στρελίτσια βασιλίσσης, ή αλλιώς πουλί του παραδείσου, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο καλλωπιστικό φυτό που προέρχεται από τη νότια Αφρική. Έχει πάρει το όνομα “πουλί του παραδείσου”, λόγω των ανθών που βγάζει, τα οποία μοιάζουν με ράμφη πουλιών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου, φτάνοντας έως και τα 2 μέτρα σε ύψος. Η στρελίτσια μπορεί να φυτευτεί και στον κήπο, ή να τοποθετηθεί σε μια μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι. Παρ' όλα αυτά, ευδοκιμεί περισσότερο σε σημεία, όπου δεν έχει πολλή υγρασία και δυνατό αέρα.
sterlizia

Αυτοί είναι και μερικοί λόγοι για να την προφυλάξεις μέσα στο σπίτι. Τα άνθη της είναι πραγματικά ξεχωριστά και παίρνουν αποχρώσεις του πορτοκαλί και του μοβ. Τα φύλλα της είναι σκουροπράσινα και μοιάζουν σαν παχύφυτου, αν και δεν είναι. Για να διατηρήσεις τη στρελίτσια σε καλή κατάσταση, πρόσφερε της χώμα με καλή αποστράγγιση. Επίσης, μπορείς να την τοποθετήσεις σε μια θέση, από όπου να βλέπει το φως της ημέρας για λίγη ώρα κάθε μέρα. Η έκθεση στο φως θα βοηθήσει στην ανθοφορία της, κάτι που πραγματικά αξίζει να δεις στο σπίτι σου.

#3 Δράκαινα

Η δράκαινα είναι ένα τροπικό φυτό που έρχεται σε μας από τη Μαδαγασκάρη. Παρόλα αυτά, το όνομα της είναι ελληνικό και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου. Η δράκαινα είναι κατάλληλη να στολίσει το σπίτι, το γραφείο, ή και κάποιο άλλο χώρο. Είναι πολύ διακριτική και δεν απαιτεί κάποια ειδική διακόσμηση για να ταιριάζει στο περιβάλλον της. Το φυτό αυτό έχει πάνω από 40 είδη και κάποια από αυτά μπορούν να φτάσουν σε ύψος ως και 1 μέτρο.
drakaina

Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα και μυτερά στις άκρες, ενώ δε βγάζουν λουλούδια. Παρόλο που δεν ανθίζουν, προαιρετικά μπορείς να φυτέψεις σε μια γλάστρα μια δράκαινα, μαζί με ένα φυτό που ανθίζει. Βασική προϋπόθεση είναι το λουλούδι που θα διαλέξεις να είναι κάπως πιο μικρό και να υπάρχει αρκετός χώρος στη γλάστρα και για τα δύο. Η δράκαινα είναι ένα από τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου που δε χρειάζονται πολλή περιποίηση. Χρειάζεται χώμα με καλή αποστράγγιση, θερμοκρασία δωματίου και συχνό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού. Έτσι, διατηρείται για χρόνια ολόκληρα σε καλή κατάσταση.

#4 Φίκος Μπέντζαμιν

Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη φίκου για εσωτερικούς χώρους είναι ο φίκος μπέντζαμιν. Το είδος αυτό έρχεται σε μας από τη Μαλαισία. Το ενδιαφέρον σημείο σε ό,τι αφορά το φίκο μπέντζαμιν, είναι πως πολλές φορές χρησιμοποιείται και σαν φυτό εξωτερικού χώρου. Το σχήμα και η μορφή του μοιάζει σαν ένα μικρό δέντρο και έτσι τοποθετείται σε κάποιους κήπους. Ωστόσο, ταιριάζει περισσότερο στα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου. Αυτό ισχύει, γιατί και ο φίκος χρειάζεται σχετικά σταθερό κλίμα και θερμοκρασία γύρω στους 20- 30 βαθμούς για να αναπτυχθεί.
f;ikos

Δεν είναι πολύ ανθεκτικός στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και περισσότερο στο κρύο. Αν τον τοποθετήσεις μέσα στο σπίτι, το φύλλωμα του θα είναι καταπράσινο και γυαλιστερό όλο το χρόνο. Ωστόσο, χρειάζεται σχετικά αρκετή φροντίδα. Ο φίκος μπέντζαμιν αναπτύσσεται σε χώμα με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται πότισμα μόνο όταν το χώμα του μοιάζει στεγνό, αλλά είναι καλό να ψεκάζεις τα φύλλα του με νερό συχνά. Την άνοιξη και το φθινόπωρο πρέπει να θυμάσαι να του βάζεις λίπασμα 2 φορές το μήνα για να στολίζει το χώρο σου.

#5 Γκουσμάνια

Η γκουσμάνια είναι ένα εξωτικό καλλωπιστικό φυτό που έρχεται κοντά μας από την κεντρική και νότια Αμερική. Το φυτό αυτό έχει πάνω από 100 διαφορετικά είδη, εκ των οποίων κάποια έχουν μεγαλύτερο και κάποια μικρότερο ύψος. Συνήθως, η γκουσμάνια έχει ύψος περίπου 50 εκατοστά, με αποτέλεσμα να μη θεωρείται ένα από τα πιο μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου. Παρά το μέτριο ύψος της, η γκουσμάνια δεν περνά απαρατήρητη, λόγω του σχήματος και των χρωμάτων της. Τα φύλλα της είναι στενά και μακριά, ενώ στην άκρη τους παίρνουν κόκκινο, ή πορτοκαλί χρώμα.
gusmania

Κάποιοι θεωρούν πως αυτά είναι τα άνθη του φυτού, αλλά το σχήμα τους παραμένει ίδιο με των φύλλων. Αν σκέφτεσαι να φυτέψεις μια γκουσμάνια, καλό είναι να της προσφέρεις χώμα με καλή αποστράγγιση και πότισμα, όταν στεγνώνει το χώμα της. Επίσης, μπορείς να ψεκάζεις με νερό τα φύλλα της για να της προσφέρεις περισσότερη υγρασία. Αν κάτι πρέπει να προσέξεις, είναι να μην την εκθέτεις άμεσα στο φως του ήλιου για να μην καεί. Είναι καλύτερο να της δώσεις μια θέση κοντά σε παράθυρο με κουρτίνα, ώστε να βλέπει το φως φιλτραρισμένο.

#6 Νεφρίτης (Jade Plant)

Ο νεφρίτης είναι ένα παχύφυτο που κατάγεται από τη νότιο Αφρική. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, με ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 1- 3 μέτρων. Παρά το μεγάλο μέγεθος του, δε χρειάζεται πολλή φροντίδα. Ο νεφρίτης αντέχει και στον κήπο και το μπαλκόνι, αρκεί να μην έχει πολλή υγρασία, ή πάρα πολλές βροχές. Έτσι, μπορεί να σε βοηθήσει να σχεδιάσεις μια όμορφη διακόσμηση μπαλκονιού με λουλούδια. Έχει διάρκεια ζωής πολλών χρόνων, αν διατηρηθεί προστατευμένος από υπερβολικές ποσότητες νερού.
jade plant

Ιδανικά, ο νεφρίτης που φυτεύεις για το σπίτι σου πρέπει να έχει χώμα με καλή αποστράγγιση και να ποτίζεται σπάνια, περίπου 1 φορά την εβδομάδα. Η ιδανική θερμοκρασία για να αναπτυχθεί είναι η θερμοκρασία δωματίου, γύρω στους 20- 25 βαθμούς κελσίου. Λόγω της ελάχιστης φροντίδας που απαιτεί, συχνά το φυτό νεφρίτης που τοποθετείται σε εσωτερικούς χώρους αναφέρεται ως φυτό των εργένηδων. Αν έχεις πολύ περιορισμένες γνώσεις κηπουρικής, αλλά θέλεις ένα μεγάλο φυτό που να στολίζει το σπίτι σου με την πρασινάδα του, ο νεφρίτης είναι ιδανική επιλογή για σένα.

#7 Στεφανωτή (Γιασεμί Μαδαγασκάρης)

Η στεφανωτή είναι ένα θαμνώδες αειθαλές φυτό, το οποίο μάλιστα μπορεί να αναρριχηθεί σε διάφορες επιφάνειες. Είναι η ιδανική λύση για σένα, αν ψάχνεις για μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία ανθίζουν. Ονομάζεται αλλιώς και γιασεμί Μαδαγασκάρης, διότι τα άνθη του φυτού μοιάζουν πολύ με το δικό μας γιασεμί και έχουν όμορφο άρωμα. Όπως καταλαβαίνεις, η στεφανωτή μπορεί να πάρει αρκετό ύψος, αν βάλεις ένα ψηλό καλάμι στη γλάστρα της και την αφήσεις να αναρριχηθεί. Μπορείς να την περιορίσεις στα επίπεδα που σε βολεύει, κλαδεύοντας τη προσεκτικά.
giasemi

Θεωρείται πως πρέπει να αποφεύγει τα χειμωνιάτικα μπαλκόνια, γιατί δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η στεφανωτή χρειάζεται χώμα με καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί, όπως και συχνό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού. Επίσης, χρειάζεται λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα όλο το χρόνο, εκτός από το καλοκαίρι, μια φορά το μήνα. Είναι ένα φυτό που πραγματικά αξίζει να έχεις στο χώρο σου. Ωστόσο, είναι ένα από τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται αρκετή φροντίδα. Έτσι, ίσως χρειαστείς τις συμβουλές ενός επαγγελματία κηπουρού για να το διατηρήσεις υγιές.

Μήπως χρειάζεσαι βοήθεια για να φροντίσεις τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου του σπιτιού σου; Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε άμεσα προσφορές από έμπειρους και αξιολογημένους κηπουρούς της πλατφόρμας μας για να θαυμάζεις τα φυτά σου για πολλά χρόνια ακόμα!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα