Πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο: 4 τρόποι εφαρμογής & γιατί να την επιλέξεις!

πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο

Η σπατουλαριστή ή αλλιώς πατητή τσιμεντοκονία, είναι μια παραδοσιακή τεχνική διακόσμησης που έχει τις ρίζες της στη χώρα μας. Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή επιλογή, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε πολυτελή ξενοδοχεία και κέντρα αισθητικής. Πλέον χρησιμοποιείται πολύ για τη διαμόρφωση του μπάνιου σε πολλά νοικοκυριά.

Παρόλο που ονομάζεται τσιμεντοκονία, στην πραγματικότητα δεν περιέχει τσιμέντο, αλλά οικολογικά υλικά της ελληνικής γης. Για όσους θαυμάζουν την πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο, μεγάλη σημασία έχει ο συνδυασμός παράδοσης και μοντέρνας αισθητικής.

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι η ιδανική λύση για να ανανεώσεις το μπάνιο σου, αν δεν θες απλά να το βάψεις ή να το ανακαινίσεις εξ ολοκλήρου. 

Οι εφαρμογές της τεχνικής στην ανακαίνιση του σπιτιού είναι ποικίλες και αφήνουν περιθώρια να ξεδιπλώσεις τη δημιουργικότητα σου και να διαμορφώσεις το χώρο σου με στυλ και άποψη. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα οφέλη της μπορείς να τα απολαύσεις εφαρμόζοντας την πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο. Μήπως ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις γιατί αυτή η τεχνική αξίζει την προσοχή σου;

Πατητή Τσιμεντοκονία σε μπάνιο: 4 Τρόποι για να την εφαρμόσεις! 

#1 Εφαρμογή στο πάτωμα

Μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από τα περισσότερα υλικά, είτε σκέτη, είτε με πλακάκια, ώστε να μην υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί. Είναι αρκετά αντιολισθηρή, με αποτέλεσμα να είναι ιδανική για το μπάνιο. Ταυτόχρονα, το πάτωμα που κατασκευάζεται από πατητή τσιμεντοκονία δεν έχει αρμούς, δηλαδή κενά ανάμεσα στις πλάκες.

Αυτό σημαίνει πως οι ανάγκες του για καθάρισμα είναι ελάχιστες, αφού δε συσσωρεύεται σκόνη και βρομιά στους αρμούς. Όσο για τον χρωματισμό, το κεραμάλευρο που περιέχει η τσιμεντοκονία προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξεις το χρώμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να αισθανθείς ότι η αισθητική του πατώματος δε σε καλύπτει.

#2 Εφαρμογή στον τοίχο

Ένας λείος τοίχος από πατητή τσιμεντοκονία μπορεί να αναδείξει το μπάνιο σου και να σε κάνει να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο. Θα συνδυάσει την ανάγκη σου για υψηλή αισθητική με την προσιτή πολυτέλεια, καθώς το κόστος του θα είναι αρκετά χαμηλό.

Μπορείς να επιλέξεις την εφαρμογή υαλώδους τσιμεντοκονίας για τον τοίχο σου, για να έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που δεν κουράζει και είναι ικανό να τραβήξει τα βλέμματα σε κάθε περίσταση. Αλλά κι αν δεν επιθυμείς να γυαλίζει ο τοίχος του μπάνιου, μπορείς να εφαρμόσεις πατητή τσιμεντοκονία με ματ ή και ανάγλυφη υφή, για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο Credits : Magganari View

#3 Εφαρμογή στη χτιστή ντουζιέρα

Η επιλογή της κατάλληλης ντουζιέρας για το μπάνιο σου είναι, αναμφίβολα, προσωπική υπόθεση. Η ντουζιέρα είναι η καλύτερη επιλογή για ένα μικρό μπάνιο, γιατί καταλαμβάνει τον ελάχιστο δυνατό χώρο και δείχνει το μπάνιο μεγαλύτερο. Μια χτιστή ντουζιέρα αποτελεί μια μοντέρνα και ιδιαίτερη επιλογή που αναδεικνύει την εικόνα του μπάνιου.

Μια ξεχωριστή ιδέα για τη χτιστή ντουζιέρα σου είναι και η επένδυση με φυσική πέτρα. Η ιδέα αυτή θα σου δώσει την αίσθηση ότι απολαμβάνεις το μπάνιο σου σε ένα νησί, σε περίοδο διακοπών. Ωστόσο, αν η επιλογή της φυσικής πέτρας σου φαίνεται οικονομικά ασύμφορη, η πατητή τσιμεντοκονία μπορεί να σου λύσει τα χέρια, εύκολα και πιο οικονομικά.

Διάβασε επίσης: "Χτιστή ντουζιέρα: 8 λόγοι για να την αγαπήσεις!"

#4 Εφαρμογή στα είδη υγιεινής

Η πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο είναι ιδανική και για την επένδυση των ειδών υγιεινής. Γενικά, συστήνεται τα έπιπλα και τα είδη υγιεινής του μπάνιου να έχουν κοινά χρώματα. Η επένδυση πατητής τσιμεντοκονίας στη μπανιέρα και το νιπτήρα θα φέρει ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα που μπορεί να ικανοποιήσει την αισθητική και των πιο απαιτητικών.

Η αίσθηση πολυτελείας είναι εγγυημένη. Σύντομα θα αντιληφθείς ότι το μόνο που λείπει από το μπάνιο σου για να είναι το πιο αγαπημένο σου δωμάτιο του σπιτιού, είναι ένα τζακούζι.

Πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο: 4 λόγοι για να την προτιμήσεις! 

#1 Συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο

Η υψηλή αισθητική της πατητής τσιμεντοκονίας είναι αδιαπραγμάτευτη και διαχρονική. Μπορείς να επιλέξεις χρωματισμό ανάμεσα σε μια ευρεία γκάμα χρωμάτων. Αλλά και το σχέδιο δεν είναι τόσο μονότονο, όσο θα περίμενε κανείς. Η πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο μπορεί να έχει λεία επιφάνεια ή να σχηματίζει φυσικά νερά, προσδίδοντας στο χώρο μοναδική αισθητική.

Επίσης, η υφή της μπορεί να είναι ματ, γυαλιστερή, ακόμα και ανάγλυφη, ώστε να ταιριάζει με το προσωπικό σου γούστο. Ταυτόχρονα, μπορείς να έχεις υπόψιν σου ότι ταιριάζει αρμονικά με το μινιμαλιστικό και το βιομηχανικό στυλ διακόσμησης. Με άλλα λόγια, οι επιλογές σου είναι ποικίλες και το αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι θα σε ικανοποιήσει.

#2 Είναι οικονομικά συμφέρουσα

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι ένας παράγοντας που δεν αφήνει κανέναν μας αδιάφορο. Αυτός είναι και άλλος ένας λόγος, για τον οποίο θεωρείται ότι η πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο είναι μια ιδέα που αξίζει να αναλογιστείς.

Τα βασικά υλικά που απαιτούνται για την εφαρμογή της είναι θηραϊκή γη, κεραμάλευρο, χαλαζιακή άμμος και υδράσβεστο. Όλα αυτά τα υλικά μπορούν να βρεθούν στη χώρα μας, άμεσα και πιο οικονομικά, σε σχέση με την επιλογή να παραγγείλεις κάποιο ειδικό υλικό από το εξωτερικό.

Φυσικά, πρόκειται για μια λεπτή τεχνική, η οποία εφαρμόζεται σωστά μόνο από ανθρώπους με εμπειρία στον χώρο. Σου προτείνουμε να μην επιχειρήσεις να εφαρμόσεις την πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο μόνος/ -η σου. Η εργασία σου μπορεί να πραγματοποιηθεί πιο άμεσα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, αν την εμπιστευτείς σε έναν έμπειρο επαγγελματία. 

πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο Credits: Magganari View

#3 Έχει ελάχιστες ανάγκες συντήρησης

Η πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο είναι οικονομική και ως προς τη συντήρηση. Για το καθημερινό της καθάρισμα δε χρειάζεσαι κανένα ειδικό καθαριστικό, το οποίο θα μπορούσε να σου κοστίσει πολύ.

Αρκεί το απλό τρίψιμο με ένα βρεγμένο πανί και ένα κοινό καθαριστικό, ενώ στην περίπτωση του πατώματος από πατητή τσιμεντοκονία, αρκεί ένα απλό σφουγγάρισμα. Το μόνο που θα ήταν καλό να αποφύγεις κατά των καθαρισμό των επιφανειών του μπάνιου, είναι η αδιάλυτη χλωρίνη, η οποία ενδέχεται να τις φθείρει με το πέρασμα του χρόνου.

Για να διατηρηθούν οι επιφάνειες του μπάνιου σου άψογες και να μοιάζουν πάντα ολοκαίνουριες, υπάρχει ένας απλούστατος τρόπος. Κάθε 3- 4 χρόνια προγραμμάτιζε το πέρασμα των επιφανειών με ειδικό βερνίκι. Το βερνίκι θα διατηρήσει την υφή της πατητής τσιμεντοκονίας άθικτη, το χρώμα της ζωντανό, ενώ ταυτόχρονα σου δίνει τη σιγουριά ότι δεν απορροφά την υγρασία.

#4 Είναι ανθεκτική και οικολογική

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι μια ελληνική τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί οικολογικά υλικά. Έτσι, η κατασκευή της δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Ωστόσο, ο οικολογικός της χαρακτήρας δεν την εμποδίζει να είναι ανθεκτική στην καταπόνηση.

Αντιθέτως, αν επιλέξεις να εφαρμόσεις την πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο, θα έχεις τη σιγουριά ότι οι επιφάνειες του μπάνιου σου δε θα φθαρούν για πολλά χρόνια. Επίσης, θα απαλλαγείς από την ανησυχία ότι οι επιφάνειες μπορεί να απορροφούν την υγρασία, κάτι που πρέπει να αποφεύγεται.

Αλλά το πιο σημαντικό όφελος που μπορεί να σου προσφέρει η πατητή τσιμεντοκονία είναι οι αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες. Με απλά λόγια, το υλικό κατασκευής της απωθεί τα βακτηρίδια και προστατεύει το χώρο σου από τη μούχλα και άλλα είδη βρομιάς. Αν επιθυμείς οι ίδιες οι επιφάνειες του μπάνιου σου να σε προστατεύουν από παθογόνους μικροοργανισμούς, η πατητή τσιμεντοκονία είναι μια λύση για σένα.

Πατητή τσιμεντοκονία μόνος μου: Μπορείς να κάνεις την πατητή DIY project;

Δεν συστήνεται. Οι αναλογίες υλικών και ο τρόπος εφαρμογής χρειάζονται πολύ λεπτό χειρισμό και θα πετύχουν μόνο με την επέμβαση ενός έμπειρου επαγγελματία. Είναι λογικό να σκέφτεσαι να βάλεις πατητή τσιμεντοκονία μόνος σου για να εξοικονομήσεις χρήματα, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να σε απογοητεύσει.

Αν προχωρήσεις στην εφαρμογή μόνος σου και προκύψουν κακοτεχνίες, θα χρειαστεί να πληρώσεις ξανά το κόστος των υλικών και τα μεροκάματα του επαγγελματία που θα αναλάβει τις επιδιορθώσεις.

Ανακάλυψες ότι η πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο είναι η ιδανική λύση για σένα; Δε χρειάζεται να περιμένεις άλλο! Καταχώρησε σήμερα την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και  πάρε προσφορές από έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες που θα διαμορφώσουν το μπάνιο των ονείρων σου!  

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα