10 Συμβουλές για να Καθαρίσεις Σωστά τα Κουφώματα Αλουμινίου!

Κουφώματα Αλουμινίου

Η βρωμιά είναι ολοφάνερα ο παντοτινός εχθρός των κουφωμάτων αλουμινίου που έχεις στο σπίτι σου. Είναι σημαντικό να καθαρίζεται συχνά, καθώς μόνο έτσι μπορείς να διαπιστώσεις αν τα κουφώματα παραμένουν σε καλή κατάσταση. Η συγκέντρωση χρόνιας βρωμιάς μπορεί να προκαλέσει φθορά στο κούφωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  να κολλήσει και να μην ανοίγει το παράθυρο αλουμινίου. Τέλος, μπορεί να χαλάσει ακόμη και το χρώμα του αλουμινίου και να αποκτήσει μία πιο δυσπρόσιτη όψη. Αυτός είναι κι ο λόγος που το πώς καθαρίζουμε τα κουφώματα αλουμινίου σωστά, κάνει πολύ κόσμο να αναρωτιέται και να ανησυχεί. 

Πώς καθαρίζουμε  τα κουφώματα αλουμινίου σε βάθος σε 2 Εύκολα βήματα; 

Βήμα 1: Απομάκρυνε τη σκόνη.

Πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις τα κουφώματα αλουμινίου  από τη βρωμιά, είναι σημαντικό να απομακρύνεις τη σκόνη. Μπορείς να απομακρύνεις πολύ αποτελεσματικά τη σκόνη χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σου σκούπα. Εναλλακτικά ένα φτερό ξεσκονίσματος ή ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί θα σε βοηθήσουν. Επανάλαβε όσες φορές χρειαστεί προκειμένου να αφαιρεθεί η σκόνη με επιτυχία.

Βήμα 2: Χρησιμοποίησε φυσικά καθαριστικά προϊόντα.

Αφού ξεσκόνισες πολύ καλά τα κουφώματα, ήρθε η ώρα να εφαρμόσεις κάποιο υγρό καθαρισμού για να απομακρύνει και την υπόλοιπη βρωμιά. Καλύτερα να αποφύγεις τα πολύ δυνατά υγρά καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, γιατί καταστρέφουν το φινίρισμα. Θα σε συμβουλεύαμε να προτιμήσεις τα φυσικά μείγματα καθαρισμού που μπορείς να φτιάξεις και μόνος/-η σου μόνο με 2 υλικά.

  • Αν έχεις παράθυρα αλουμινίου με φινίρισμα σκόνης αργίλου, ο καθαρισμός είναι εύκολη υπόθεση. Η συγκεκριμένη τεχνική βαφής χαρίζει πιο ανθεκτικό φινίρισμα και η βρωμιά δεν κολλάει πάνω. Χρησιμοποίησε ένα πανάκι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με λίγο σαπούνι κι είναι έτοιμα.
  • Αν δεν υπάρχει φινίρισμα σκόνης αργίλου, ένα  πολύ αποτελεσματικό υγρό, που μπορείς να φτιάξεις, για βαθύ καθαρισμό, είναι με αμμωνία και νερό. Μέσα σε ένα άδειο μπουκάλι ψεκασμού,ανακάτεψε ¼ φλιτζανιού αμμωνία με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Κλείσε καλά το μπουκάλι και ανακίνησε το μέχρι το διάλυμα να αναμειχθεί τελείως. Ψέκασε πάνω στα βρώμικα κουφώματα και άφησέ το να δράσει 2-3 λεπτά. Σε περίπτωση που υπάρχουν υπολείμματα βρωμιάς κολλημένα, τρίψε ελαφρά με μία παλιά οδοντόβουρτσα.Τέλος χρησιμοποίησε ένα βρεγμένο πανάκι για να καθαρίσεις τα κουφώματα από το υγρό καθαρισμού.
  • Ρίξε λίγη μαγειρική σόδα στις εσοχές του παραθύρου σου  κι έπειτα πρόσθεσε ξύδι. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει, περίμενε για 2-3 λεπτά.  Αν υπάρχουν επίμονα υπολείμματα βρωμιάς, τρίψε ελαφρά χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα κι έπειτα ξέπλυνε με ζεστό νερό.Στη συνέχεια στέγνωσε προσεκτικά τα κουφώματα με ένα καθαρό πανί.
Διάβασε, Επίσης: "Κουφώματα αλουμινίου: O πιο ενημερωμένος οδηγός της αγοράς!"

10 Tips για πεντακάθαρα κουφώματα αλουμινίου που θα αντέξουν στο χρόνο

#1 Ξεκίνα να καθαρίζεις από πάνω προς τα κάτω

 Μία συνηθισμένη αλλά λανθασμένη τακτική που όλοι χρησιμοποιούμε είναι να καθαρίζουμε το παράθυρο αλουμινίου μέχρι το ύψος που φτάνουμε και μετά να χρησιμοποιούμε καρέκλα για τα ψηλότερα σημεία. Έτσι  λερώνονται τα ήδη καθαρισμένα σημεία, τα οποία πρέπει να καθαριστούν ξανά.

#2 Καθάρισε καλά τα κουφώματα αλουμινίου κάθε 3-5 μήνες

Όταν καθαρίζεις συχνά τα κουφώματα, η βρωμιά δεν κολλάει πάνω και είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφεί η όψη του ή να κολλήσει το παράθυρο στο μέλλον και να μην ανοίγει. Σε βιομηχανικές ή παραθαλάσσιες περιοχές, όπου η σκόνη και οι ρύποι είναι περισσότεροι, ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά.

#3 Ο τακτικός καθαρισμός των βαμμένων επιφανειών αλουμινίου είναι αναγκαίος

Αν τα κουφώματα σου είναι βαμμένα, είναι απαραίτητο να δώσεις μεγάλη έμφαση στο πώς καθαρίζουμε  τα κουφώματα αλουμινίου,με σωστό τρόπο, προκειμένου να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση για περισσότερο χρόνο. Αυτό ισχύει για τα εσωτερικά κουφώματα, αλλά και για τα εξωτερικά, όπως οι αυλόπορτες αλουμινίου.

#4 Αντιμετώπισε έγκαιρα τις κηλίδες βρωμιάς και άλλα υπολείμματα

 Πολλές φορές υπάρχουν σημεία που έχει μείνει λίγο σιλικόνη λόγω της εγκατάστασης των κουφωμάτων αλουμινίου. Μπορείς να τα απομακρύνεις  με μπλε οινόπνευμα και λίγο βαμβάκι. Σε περίπτωση που έχει μείνει κάποιο οικοδομικό υλικό όπως τσιμέντο ή έχουν δημιουργηθεί  κηλίδες βρωμιάς εξαιτίας νερού ή καιρικών συνθηκών, θα χρειαστείς ζεστό νερό και σφουγγάρι. Απέφυγε όμως οποιοδήποτε σκληρό υλικό όπως σκληρό σφουγγάρι ή σύρμα, καθώς μπορεί να χαράξει ή να βλάψει την εμφάνιση του αλουμινίου. 

#5 Πες όχι στο λάστιχο καθαρισμού 

Το λάστιχο καθαρισμού στέλνει μεγάλη ποσότητα  νερού, με πίεση, πάνω στα κουφώματα. Τα κουφώματα δεν είναι σχεδιασμένα για να συγκρατούν τόσο μεγάλες ποσότητες νερού. Γι αυτό το λόγο, μπορεί να δημιουργηθεί  ζημιά στο κούφωμα.

#6 Αντικατάστησε τα χαλασμένα κουφώματα.

Αν υπάρχει βρωμιά που έχει κολλήσει και δεν λέει να βγει, ή έχει διαβρωθεί το αλουμίνιο, τότε τα κουφώματα χρειάζονται αντικατάσταση. Όταν έχουν διαβρωθεί τα κουφώματα, η προστασία και η μόνωση που προσφέρουν από τα νερά, την υγρασία,  και την εξωτερική θερμοκρασία είναι μειωμένη από την επιθυμητή. Είναι καλύτερο λοιπόν και πιο κερδοφόρο να αντικατασταθούν με καινούργια.

#7 Μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις λιπαντικό σπρέι 

Αφού εφάρμοσες τις συμβουλές για το πώς καθαρίζουμε τα κουφώματα αλουμινίου, αλλά και τα ρολά αλουμινίου, σωστά, από τη σκόνη και τη βρωμιά, στη συνέχεια μη ξεχάσεις το λιπαντικό σπρέι για συντήρηση. Μπορείς να λιπάνεις όλα τα κινούμενα μέρη και εξαρτήματα για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και λιγότερες φθορές. Προτίμησε τα λιπαντικά σπρέι με σιλικόνη αντί για πετρέλαιο. Δεν είναι τόσο λιπαρά και δεν αφήνουν υπολείμματα που μπορεί να μετατραπεί στο μέλλον σε βρωμιά.

#8 Έλεγχε τακτικά σε τι κατάσταση βρίσκονται τα λάστιχα ή τα βουρτσάκια στεγάνωσης.

Με το πέρασμα των χρόνων, τα λάστιχα και τα βουρτσάκια στα κουφώματα έχουν την τάση να φθείρονται και να μειώνεται η στεγανότητα. Με λίγα λόγια, τα βουρτσάκια παύουν να είναι αδιαπέραστα από το νερό, οπότε χρειάζονται αντικατάσταση. Η αντικατάστασή τους προτείνεται συνήθως κάθε 9-10 χρόνια.

Σε οτιδήποτε κι αν χρειαστείς, οι  έμπειροι επαγγελματίες του Douleutaras.gr μπορούν να σε ενημερώσουν για την κατάσταση των κουφωμάτων αλουμινίων στο σπίτι σου. Μαζί θα βρείτε την ιδανική λύση για σένα.

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα