Πώς βγαίνει η σκουριά από τα ρούχα; 5 φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείς!

Πώς Βγαίνει η Σκουριά από τα Ρούχα

Οι λεκέδες από σκουριά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είτε τους αντιμετωπίζεις σε ύφασμα, είτε σε πλακάκια και άλλες επιφάνειες του σπιτιού, είναι πολύ δύσκολο να τους αφαιρέσεις εντελώς. Σαν γενική παραδοχή, είναι πιο εύκολο να καθαρίσεις ένα λεκέ από σκουριά τη στιγμή που εμφανίζεται, ώστε να μην προλάβει να κατακαθίσει. Ιδιαίτερα για το πώς βγαίνει η σκουριά από τα ρούχα, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και έχουν προταθεί πολλές σπιτικές συνταγές. Κάποιες από αυτές θεωρούνται πιο αποτελεσματικές, ενώ άλλες ίσως θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικές.

Η αλήθεια είναι πως ο πιο σίγουρος τρόπος να απαλλαγείς από λεκέδες σκουριάς στα ρούχα είναι να τα αφήσεις στους ειδικούς. Αμέσως μετά την εμφάνιση σκουριάς σε ένα ρούχο, είναι καλό να το πας στο καθαριστήριο και να ζητήσεις να απαλλαγούν από αυτή το συντομότερο δυνατόν. Ή τουλάχιστον, αυτή είναι η καλύτερη λύση, αν το εν λόγω ρούχο έχει τεράστια αξία για σένα και δε θέλεις να το ρισκάρεις. Έπειτα, για ρούχα καθημερινής χρήσης υπάρχουν οι σπιτικές συνταγές. Αυτές μπορείς να τις εφαρμόσεις εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, χωρίς καμία βοήθεια.

Για τις περιπτώσεις αυτές, έχουμε συγκεντρώσει για σένα μια λίστα με αρκετά αποτελεσματικές συνταγές που απαντούν στο ερώτημα: Πώς βγαίνει η σκουριά από τα ρούχα;

Πώς βγαίνει η σκουριά από τα ρούχα; 5 εύκολες & οικονομικές συνταγές για πεντακάθαρα ρούχα!

#1 Καθαρισμός με λεμόνι

Το λεμόνι είναι ένα μαγικό υλικό, το οποίο όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Ανήκει στην κατηγορία των φυσικών υλικών που είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό πολλών αντικειμένων στο σπίτι. Έτσι, το λεμόνι μπορεί να είναι και η απάντηση στο πώς βγαίνει η σκουριά από τα ρούχα. Υπάρχουν 2 προτεινόμενες συνταγές με λεμόνι, αλλά και οι δύο είναι απλές στην υλοποίηση.

Συνταγή 1:

Ακούμπησε το λεκιασμένο ρούχο σε μια επίπεδη επιφάνεια και ρίξε πάνω στο λεκέ από σκουριά λίγο ψιλό αλάτι. Στη συνέχεια, κόψε ένα λεμόνι στη μέση, έτσι ώστε να έχεις δύο λεμονόκουπες. Πάρε τη μια λεμονόκουπα και τρίψε καλά πάνω από το λεκέ, έτσι ώστε ο χυμός του λεμονιού να εμποτίσει το ύφασμα. Στη συνέχεια, άπλωσε το ρούχο στον ήλιο για 1- 2 ώρες, γιατί το φως του μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την εξαφάνιση του λεκέ. Τέλος, πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο με το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείς πάντα για τα ρούχα.

Συνταγή 2:

Άνοιξε τη σιδερώστρα σου και τοποθέτησε πάνω το ρούχο με το λεκέ σκουριάς. Πάνω από το λεκέ τοποθέτησε μια φέτα λεμονιού, ή λάιμ, αφού πρώτα την ξεφλουδίσεις. Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρέσεις την εξωτερική φλούδα, γιατί χρειάζεσαι μόνο το χυμό του λεμονιού. Πάνω από τη φέτα λεμονιού τοποθέτησε ένα καθαρό πανί. Ένα λευκό βαμβακερό πανί είναι ιδανικό για την περίπτωση. Τέλος, άναψε το σίδερο σε υψηλή θερμοκρασία και σιδέρωσε πάνω από το πανί. Ο χυμός του λεμονιού θα θερμανθεί και θα εμποτίσει το ύφασμα, αφαιρώντας το λεκέ από σκουριά. Τέλος, πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο, σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα.

#2 Καθαρισμός με οδοντόκρεμα

Η οδοντόκρεμα είναι, επίσης, ένα συστατικό που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Πέρα από το προφανές του να μας βοηθά να πλύνουμε τα δόντια μας, μπορεί να έχει και κάποιες ακόμα χρήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχει η παρακάτω συνταγή, η οποία θεωρείται πως δίνει λύση στο πώς βγαίνει η σκουριά από τα ρούχα.

Συνταγή:

Μέσα σε μια κούπα ανάμειξε λίγη οδοντόκρεμα, λίγο ψιλό αλάτι και λίγο καυτό νερό, ούτως ώστε να φτιάξεις μια πάστα. Με άλλα λόγια, πρέπει να ανακατέψεις, μέχρι που να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα, το οποίο δεν είναι πολύ υγρό, αλλά ούτε πολύ στερεό. Όταν το μείγμα σου πάρει τη μορφή πάστας, είναι ώρα να τρίψεις πάνω στο λεκέ. Μπορείς να τρίψεις με μια παλιά οδοντόβουρτσα, ή ένα καθαρό πανάκι. Το ζήτημα είναι να ρίξεις αρκετή ποσότητα μείγματος πάνω στο λεκέ, ώστε η δραστική ουσία να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της. Αφού τρίψεις το μείγμα πάνω στο λεκέ, άφησε το να δράσει για μισή ώρα. Έπειτα, πλύνε κανονικά στο πλυντήριο, σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα.

#3 Καθαρισμός με πατάτα

Η πατάτα θεωρείται ως ένα αρκετά αποτελεσματικό υλικό απέναντι στη σκουριά. Έχει βρεθεί πως απαντά στο ερώτημα του πώς φεύγει η σκουριά από τις επιφάνειες του σπιτιού. Επίσης, πολλές φορές δοκιμάζεται και για τον καθαρισμό σκουριάς από τα ρούχα. Θεωρείται ακίνδυνη για τα περισσότερα υφάσματα και η συνταγή που μπορείς να ακολουθήσεις αναλύεται στη συνέχεια.

Συνταγή:

Κόψε μια μεσαία, ή μεγάλη πατάτα στη μέση. Πάρε το ένα από τα δύο κομμάτια και ρίξε στην πλευρά που δεν έχει φλούδα απορρυπαντικό πιάτων. Ο σκοπός είναι να συνδυαστούν τα συστατικά της πατάτας και του απορρυπαντικού, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα ισχυρό καθαριστικό. Στη συνέχεια, τρίψε την πατάτα με το απορρυπαντικό πάνω στο λεκέ από σκουριά, μέχρι να δεις ότι υποχωρεί. Τέλος, πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο, ως συνήθως. Έτσι, το ρούχο θα πρέπει να καθαρίσει από τη σκουριά.

#4 Καθαρισμός με μαγειρική σόδα

Οι περισσότερες επιφάνειες του σπιτιού μπορούν να καθαριστούν με μαγειρική σόδα. Είναι το υλικό που θεωρείται κατάλληλο, ακόμα και για τον καθαρισμό φυσικού μαρμάρου. Όμως, πώς βγαίνει η σκουριά από τα ρούχα, με τη χρήση της σόδας; Ας δούμε μια πολύ απλή συνταγή που μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το πρόβλημα.

Συνταγή:

Άπλωσε το λεκιασμένο ρούχο πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια για να κάνεις πιο εύκολη τη διαδικασία καθαρισμού. Στη συνέχεια, ρίξε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα πάνω στο λεκέ σκουριάς. Πάρε μια παλιά, αλλά καθαρή οδοντόβουρτσα και βύθισε τη σε ζεστό νερό. Χωρίς να στεγνώσεις την οδοντόβουρτσα, τρίψε το ύφασμα, στο σημείο όπου έχεις ρίξει τη σόδα, μέχρι που να έχεις ένα ενιαίο μείγμα και η σόδα να μην ξεχωρίζει με το νερό. Αν θεωρείς ότι ο λεκές είναι πολύ έντονος και χρειάζεσαι κάτι πιο δραστικό, βύθισε την οδοντόβουρτσα σε χυμό λεμονιού, αντί για νερό. Επίσης, μπορείς να στάξεις και μερικές σταγόνες λεμόνι πάνω από τη σόδα. Τρίψε πολύ καλά για να εξαφανίσεις το λεκέ και πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο.

Διάβασε επίσης: Πώς βγαίνει η κόλλα από τα ρούχα; 4 τρόποι για να εξαφανίσεις κάθε λεκέ!

#5 Καθαρισμός με ξύδι

Το λευκό ξύδι μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από πολλών ειδών λεκέδες, τόσο στα ρούχα, όσο και στις επιφάνειες του σπιτιού. Φυσικά, το ξύδι είναι όξινο και γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ ευαίσθητα υφάσματα, όπως άλλωστε ισχύει και για το λεμόνι.

Συνταγή:

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, ή μια μικρή κατσαρόλα, τοποθέτησε αρκετό λευκό ξύδι. Έπειτα, βρες το σημείο, όπου έχει λεκιαστεί το ρούχο και βύθισε το στο ξύδι. Πρόσεξε, γιατί δεν υπάρχει λόγος να βυθίσεις ολόκληρο το ρούχο, αρκεί να βυθιστεί το σημείο που έχει προσβληθεί από σκουριά. Άφησε το ξύδι να δράσει για 4- 5 ώρες και τέλος πλύνε στο πλυντήριο. Αυτή είναι, ίσως, η πιο άνετη και εύκολη φυσική συνταγή, διότι δε χρειάζεται καν τρίψιμο.

Extra tip:

Σε καταστήματα με είδη καθαρισμού και οικιακής χρήσης μπορείς να βρεις ειδικά καθαριστικά κατά της σκουριάς. Είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά, αν ακολουθήσεις τις οδηγίες χρήσης τους. Βέβαια, όπως καταλαβαίνεις τα καθαριστικά αυτά δεν είναι φυσικά, γι’ αυτό και δεν τα προτείναμε σαν βασική λύση. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν η σίγουρη απάντηση στο πώς βγαίνει η σκουριά από τα ρούχα, με τη λογική ότι θα δράσεις άμεσα για να καθαρίσεις το λεκέ, προτού περάσουν μέρες και ο λεκές κατακαθίσει στο ύφασμα.

Μήπως οι δουλειές του σπιτιού είναι μια αγγαρεία που θα ήθελες να αποφύγεις; Εμείς είμαστε στο πλευρό σου! Προγραμμάτισε τον επόμενο καθαρισμό του σπιτιού σου και άφησε όλη τη δύσκολη δουλειά στις έμπειρες οικιακές βοηθούς της πλατφόρμας μας.

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα