4 εύκολα βήματα για να βγάλεις το κερί από τα ρούχα!

Κερί από τα ρούχα

Έχεις φτιάξει στο σπίτι ρομαντική ατμόσφαιρα με κεράκια για να χαλαρώσεις. Θέλεις να μετακινήσεις το κερί και τσουπ πέφτει υγρό από το κερί στο παντελόνι σου. Εναλλακτικά, ίσως είσαι απρόσεκτος/-η, ενώ γυρνάς από την ανάσταση του Πάσχα και τα καλά σου ρούχα έχουν πλέον λεκέ από τη λαμπάδα. Ακόμα, όμως, κι αν δεν ισχύει κάποιο από αυτά τα σενάρια, η ερώτηση είναι μία: “ Πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα; ”. Εμείς σου έχουμε τη λύση!

Πρώτα από όλα δε χρειάζεται να πανικοβληθείς. Το κερί είναι ναι μεν ένας δύσκολος λεκές, αλλά όχι όπως το λάδι ή το μελάνι. Το κερί απλώς χρειάζεται ειδική μεταχείριση προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως χωρίς να αφήσει σημάδι ή να καταστρέψει το ρούχο σου. 

Πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα γρήγορα και εύκολα;

Ο λεκές από κερί, αν και εύκολος, δεν είναι ένας συνηθισμένος λεκές. Άρα, θα σου φανεί σίγουρα χρήσιμο να ξέρεις την απάντηση στην ερώτηση “πώς βγάζω κερί από ύφασμα”. Δες λοιπόν, πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα μέσα σε 4 βήματα!

Βήμα Νο 1: Άφησε το λεκέ να κρυώσει

Σε αντίθεση με τους άλλους  λεκέδες, μην προσπαθήσεις να αφαιρέσεις το λεκέ από κερί αμέσως. Αν τρίψεις το λεκέ όσο είναι ακόμα ζεστός, μπορεί να εξαπλωθεί περισσότερο στο ύφασμα και να κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Για αυτό άφησε το λεκέ να στεγνώσει από μόνος του για λίγα λεπτά. 

Επίσης, μπορείς να βάλεις το ρούχο στο ψυγείο ή την κατάψυξη ή  να τοποθετήσεις πάνω στο λεκέ παγάκια για να κρυώσει γρηγορότερα. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται σε χαλιά και μεγάλα υφάσματα, όπως κάλυμμα από καναπέ, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατον να τα μεταφέρεις στο ψυγείο.

Βήμα Νο 2: Αφαίρεσε προσεκτικά το περίσσιο κερί

Το δεύτερο βήμα για το πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα, είναι η αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του λεκέ. Η ψύξη βοηθάει στο να “πετρώσει” ο λεκές και να “σπάσει” ευκολότερα. Με λίγο τρίψιμο το παγωμένο κερί θα ξεκολλήσει και θα αφαιρεθεί. 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο μη αιχμηρό αντικείμενο όπως, μαχαίρι βουτύρου, ένα κουτάλι ή ένα μεταλλικό χάρακα για να σε βοηθήσουν. Αν το ρούχο είναι από ευαίσθητο ύφασμα, όπως μετάξι, τότε χρειάζεται προσοχή για να μην το σκίσεις. 

Βήμα Νο 3: Σιδέρωσε τον λεκέ

Αν έχεις κάνει σωστά τα παραπάνω βήματα, θα έχεις ελάχιστο κερί στα ρούχα σου. Τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι να το λιώσεις. Αν αναρωτιέσαι “πώς βγάζω κερί από ύφασμα” η καλύτερη απάντηση είναι: σιδερώνοντάς το!

Βάλε ένα φύλλο από χαρτί κουζίνας κάτω από το ρούχο και ένα πάνω από αυτό. Εάν το ρούχο σου είναι φτιαγμένο από ευαίσθητο ύφασμα, μία καλή λύση είναι και η πετσέτα
sidero

Βάλε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και όχι σε λειτουργία ατμού και σιδέρωσε απαλά το σημείο με το χαρτί κουζίνας. Με τη θερμότητα το κερί θα αρχίσει να λιώνει και θα απορροφάται από το χαρτί ή την πετσέτα αντίστοιχα. 

Όταν το χαρτί γεμίσει με υγρό κερί, αντικατέστησε το με άλλο. Καλύτερα να μη χρησιμοποιήσεις χαρτοπετσέτες γιατί μπορεί να αφήσουν κομματάκια σε ορισμένους τύπους υφασμάτων. Ακόμα , μην προτιμήσεις χαρτί με χρώμα, γιατί μπορεί σιδερώνοντάς το να βγει χρώμα και στο ύφασμα. 

Tip: Ρίξε λίγο ταλκ πάνω από το κερί πριν το σιδερώσεις και κάλυψε το με το χαρτί κουζίνας. Η πούδρα θα μαζέψει μεγάλη ποσότητα από το υγρό κερί και έτσι δε θα προλάβει να απορροφηθεί από το ρούχο.  

Φοβάσαι να σιδερώσεις το ευαίσθητο ρούχο σου;  Τότε σου έχουμε κι άλλη απάντηση στην ερώτηση “πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα”: 

  • Κάνε τα παραπάνω βήματα και χρησιμοποίησε πιστολάκι μαλλιών, αντί για σίδερο ρούχων. Μόλις 5 δευτερόλεπτα, φυσώντας σε σταθερό σημείο με σταθερή θερμότητα, είναι αρκετά προκειμένου να λιώσει το κερί και να αφαιρεθεί από το ύφασμα.

Βήμα Νο 4: Πλύνε τα ρούχα

Έχεις φτάσει στο τελικό βήμα. Πριν αφήσεις το ρούχο στα χέρια του πλυντηρίου, ρίξε λίγο οινόπνευμα και στη συνέχεια στράγγιξε το ρούχο με ένα χαρτί για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα του λεκέ. 

Μετά ρίξε πάνω στο λεκέ από το κερί, υγρό για τους λεκέδες. Πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο επιλέγοντας ένα πρόγραμμα με υψηλούς βαθμούς, σύμφωνα πάντα και με την ταμπέλα του ρούχου. 

πως βγαίνει το κερί από τα ρούχαΜόλις τελειώσει η λειτουργία, φρόντισε να ελέγξεις εάν έφυγε ο λεκές από κερί, ώστε να μπορέσεις να το βάλεις στο στεγνωτήριο. Αν ο λεκές στεγνώσει χωρίς να έχει εξαφανιστεί, μπορεί να μείνει για πάντα! Τέλος, αν το  ύφασμα είναι λεπτό ή ευαίσθητο, προτίμησε το πλύσιμο στο χέρι.

Ελπίζουμε να σου λύσαμε την απορία για το πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα και να σώσαμε τα αγαπημένα σου ρούχα από την καταστροφή. Αν χρειάζεσαι βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού, εμείς είμαστε εδώ! Προγραμμάτισε τον καθαρισμό του σπιτιού σου μέσω της πλατφόρμας μας επιλέγοντας μία από τις αξιολογημένες οικιακές βοηθούς και εκείνες θα κάνουν το σπίτι σου να λάμπει!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα