Ρεγουλάρισμα Μπαλκονόπορτας & Παραθύρου - 4 Σημεία πρέπει να προσέξεις πριν καλέσεις Τεχνικό!

Ρεγουλάρισμα Μπαλκονόπορτας & Παραθύρου

Συνηθίζουμε να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα καινούργια κουφώματα δεν παθαίνουν τίποτα. Αντίληψη εντελώς λανθασμένη! Πολλές φορές τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες χαλάνε, δυσκολεύονται να ανοίξουν και να κλείσουν και χρειάζονται ρεγουλάρισμα. Το ρεγουλάρισμα μπαλκονόπορτας είναι μια πολύ συνηθισμένη εργασία που γίνεται από τους τεχνικούς και δεν αποτελεί λόγο προς ανησυχία. Δεν είναι κάτι άλλο πέρα από τη ρύθμιση της σωστής λειτουργίας των κουφωμάτων.

Η συχνή και κακή χρήση, καθώς και οι καιρικές συνθήκες είναι οι βασικότερες αιτίες για τις οποίες τα κουφώματά σου εμφανίζουν κάποιες δυσλειτουργίες. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό μιας και τίποτα δεν είναι άφθαρτο. Απαιτείται περιοδική συντήρηση και σωστή ρύθμιση από τον ιδιοκτήτη αλλά και τον ειδικό. Εμείς θα σου δώσουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το ρεγουλάρισμα μπαλκονόπορτας ή παραθύρου που καλό είναι να γνωρίζεις πριν καλέσεις κάποιον ειδικό.

4 Tips για το Ρεγουλάρισμα Μπαλκονόπορτας και Παραθύρου!

1. Μάθε πώς να καθαρίσεις τα κουφώματα

Τα κουφώματα χρειάζονται συντήρηση προκειμένου να επεκταθεί ο χρόνος ζωής τους. Αν τα αφήνεις στη μοίρα τους, θα σε εγκαταλείψουν κι εκείνα κάποια στιγμή. Αυτά που μπορείς να κάνεις εσύ για να καθυστερήσεις την επισκευή ή αντικατάσταση των κουφωμάτων είναι τα εξής: 

  • Καθάρισε τους οδηγούς των κουφωμάτων με ένα βρεγμένο πανί και απορρυπαντικό με χαμηλό pH ή με την ηλεκτρική σκούπα για να γίνεται ομαλά το άνοιγμα/ κλείσιμο. Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις καυστικά υγρά όπως χλωρίνη, διότι θα καταστραφεί το χρώμα του αλουμινίου.
  • Χρησιμοποίησε λιπαντικό σπρέι στους μεντεσέδες και τα κινούμενα μέρη για να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής τους. Συνήθως εφαρμόζεται όταν ακούς κάποιο τρίξιμο κατά την κίνηση. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να προνοήσεις να το κάνεις από την αρχή της τοποθέτησης για να προλάβεις τα προβλήματα. Ανάλογα με το εάν μένεις μακριά ή κοντά από τη θάλασσα, λίπανέ τα από 2 έως 4 φορές το χρόνο. Το καλύτερο έλαιο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι αυτό που τοποθετούν στις ραπτομηχανές. Μη χρησιμοποιήσεις, όμως, αρκετή ποσότητα γιατί ενδέχεται τα λίπη να δημιουργήσουν λεκέ, πράγμα καθόλου ευχάριστο.

Διάβασε επίσης: 10 Συμβουλές για να Καθαρίσεις Σωστά τα Κουφώματα Αλουμινίου!

2.Τα σημεία που χρειάζονται ρεγουλάρισμα

Όπως ίσως γνωρίζεις τα κουφώματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα συρόμενα και τα ανοιγόμενα. Συνεπώς διαθέτουν και διαφορετικό μηχανισμό ο οποίος πρέπει να ρυθμιστεί. Στα συρόμενα, το ρεγουλάρισμα μπαλκονόπορτας απαιτείται να γίνεται στα εξής σημεία: στα ράουλα, που βοηθούν στο εύκολο ρολλάρισμα, το μηχανισμό κλειδώματος, τη λαβή ανοίγματος και τα βουρτσάκια που προσφέρουν μόνωση σε έναν χώρο. Ενώ στα ανοιγομενα κουφώματα, τα επίμαχα σημεία είναι οι μεντεσέδες με τη βοήθεια των οποίων ανοιγο- κλείνουμε τη μπαλκονόπορτα, ο περιμετρικός μηχανισμός που θέτει σε λειτουργία τα πολλαπλά κλειδώματα, τα ψαλίδια ανάκλησης και τη χειρολαβή. Επομένως, αυτά είναι που καλείσαι να προσέξεις και εσύ παραπάνω.

3. Άλλαξε τη ρύθμιση ανάλογα με την εποχή

Το πιο πιθανό είναι να μην το ήξερες αυτό. Κι όμως! Υπάρχουν 3 ρυθμίσεις: η χειμερινή, η κανονική και η καλοκαιρινή. Η κανονική δε χρησιμοποιείται σε κάποια ιδιαίτερη περίσταση, παρά μόνο συνηθίζεται να είναι επιλεγμένη από το εργοστάσιο. Τη χειμερινή την τοποθετείς από το φθινόπωρο έως το χειμώνα και την καλοκαιρινή αντίστοιχα από την άνοιξη έως το καλοκαίρι. Όπως προδίδει και το όνομά τους άλλωστε! Ανάλογα με την εταιρεία αγοράς των κουφωμάτων σου, υπάρχουν πείροι (καρφάκια) σε σχήμα είτε οβάλ είτε στρογγυλό στην περίμετρο κλεισίματος του φύλλου.

Αρχικά, για να ελέγξεις τη ρύθμιση που υπάρχει από την τοποθέτησή τους, βάλε ένα φύλλο χαρτιού στο σημείο κλεισίματος. Τράβηξέ το και δες αν βγαίνει με ευκολία ή όχι. Αν ναι, τότε είναι στην καλοκαιρινή ρύθμιση, διαφορετικά εάν το τραβάς και σκίζεται είναι στη χειμερινή. Μπορείς να ρυθμίσεις πολύ εύκολα και γρήγορα την αναφερόμενη λειτουργία μόνος σου χρησιμοποιώντας ένα κλειδί allen, το οποίο έχει μικρό κόστος. Εάν θέλεις τη χειμερινή ρύθμιση, τότε φρόντισε ο πείρος να είναι κατακόρυφος αν είναι οβάλ σχήματος ή προς τα δεξιά του κατακόρυφου άξονά του εάν είναι στρογγυλός. Αντίθετα, για την καλοκαιρινή θα πρέπει να είναι κάθετος ή αριστερά του άξονά του αντίστοιχα.

Tip: Μην αφήνετε τη χειμερινή ρύθμιση όλο το χρόνο, διότι η πίεση που ασκείται είναι μεγαλύτερη πράγμα που θα φθείρει τα ελαστικά.

4. Αντικατάστησε τα βουρτσάκια και τα λάστιχα της μπαλκονόπορτας

Τα βουρτσάκια και τα λάστιχα είναι τα εξαρτήματα εκείνα που έρχονται περισσότερο σε επαφή με τη σκόνη του εξωτερικού περιβάλλοντος. Είναι τα πιο ευαίσθητα ως προς τη βρωμιά για αυτό απαιτούν και συχνότερη καθαριότητα. Από τη στιγμή όμως που έχουν φτάσει σε μια κατάσταση που δεν υπάρχει επιστροφή, τότε χρειάζονται αντικατάσταση. Τα λαστιχάκια συνήθως χαλαρώνουν από την υπερβολική πίεση. Η αλλαγή τους πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και τα δύο βοηθούν στο να ανοίγει και να κλείνει σωστά το συρόμενο κούφωμα.

Στην περίπτωση τώρα που δυσκολεύεσαι για κάποιο από τα παραπάνω ή φοβάσαι να επέμβεις μήπως κάνεις μεγαλύτερη ζημιά στα κουφώματά σου, τότε απευθύνσου στον ειδικό. Το ρεγουλάρισμα μπαλκονόπορτας ή παραθύρου, πέρα από τα παραπάνω προληπτικά tips, ίσως περιλαμβάνει και κάποια ρύθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού. Τότε μόνο ο επαγγελματίας θα μπορεί να σε βοηθήσει ή να σε διαφωτίσει για το ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Καταχώρησε την εργασία σου και πάρε προσφορές από αξιολογημένους και έμπειρους τεχνικούς της πλατφόρμας μας με λίγα μόνο κλικ! Με σύγχρονο εξοπλισμό και γνώσεις θα αναλάβουν την τοποθέτηση, την επισκευή ή την αντικατάσταση των κουφωμάτων σου άμεσα και οικονομικά!

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα