Συντήρηση ξύλινου πατώματος: Πώς θα διατηρήσεις το ξύλο στην εντέλεια;

Συντήρηση ξύλινου πατώματος

Αγαπάμε το ξύλινο πάτωμα. Το αγαπάμε τόσο, που μπορούμε να παραβλέψουμε τον παραπάνω κόπο που χρειάζεται η καλή διατήρηση του. Είναι γεγονός ότι η συντήρηση ξύλινου πατώματος είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να αμελείς, αν έχεις επιλέξει αυτό το υλικό. Η αίσθηση που χαρίζει στο σπίτι είναι μοναδική και τα δωμάτια, που έχουν ξύλινο πάτωμα αποπνέουν ζεστασιά και ηρεμία.

Δυστυχώς, όμως, το ξύλο, ως υλικό, είναι αρκετά ευαίσθητο. Όσο και αν προσέχεις, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις τις γρατσουνιές και τα σημάδια που οδηγούν σε γδαρμένο ξύλινο πάτωμα. Γι’ αυτό, το πώς γίνεται η σωστή συντήρηση ξύλινου πατώματος είναι κάτι που θα σε απασχολεί ή θα σε απασχολήσει σίγουρα κάποια στιγμή.

Με τη βοήθεια των έμπειρων επαγγελματιών μας, κάναμε μια λίστα με τις πιο συχνές ερωτήσεις και δίνουμε λύσεις σε όλες σου τις απορίες για την αποτελεσματική συντήρηση ξύλινου πατώματος. Επιπλέον, σου δίνουμε τα must tips για να ανανεώσεις και να διατηρήσεις τη λάμψη του δαπέδου σου, απλά και οικονομικά.

Συντήρηση ξύλινου πατώματος: 5 Χρυσές απαντήσεις σε όλες τις SOS ερωτήσεις!

1. Πώς να καθαρίσω το ξύλινο δάπεδο; 

συντήρηση ξύλινου πατώματος

Η τοποθέτηση ξύλινου πατώματος θα κάνει το σπίτι πιο cozy και φιλόξενο. Το σωστό καθάρισμα αποτελεί το “Α” και το “Ω” στη συντήρηση ξύλινου πατώματος. Για το σωστό καθάρισμα του ξύλινου πατώματος, καλύτερα να χρησιμοποιείς μια παρκετέζα για ξύλινο πάτωμα. Η παρκετέζα για ξύλινο πάτωμα είναι μια ειδική σκούπα, που συμβάλλει στο αποτελεσματικό καθάρισμα του πατώματος, προστατεύοντάς το ξύλινο δάπεδο από τη φθορά και τις γρατζουνιές.

Επιπλέον, φρόντισε να προμηθευτείς ειδικά και εγκεκριμένα καθαριστικά για ξύλινο πάτωμα, που προστατεύουν και διατηρούν τα λουστραρισμένα ξύλα. Ακολουθώντας, σταθερά, αυτές τις συμβουλές, θα μπορέσεις να συντηρήσεις το ξύλινο πάτωμά σου για περισσότερο διάστημα.

2. Τι πρέπει να αποφύγω στο καθάρισμα του ξύλινου πατώματος;

Υγρά απορρυπαντικά, ηλεκτρικές σκούπες και αιχμηρά αντικείμενα είναι οι χειρότεροι εχθροί του ξύλινου πατώματος. Επιπλέον, χρειάζεται μεγάλη προσοχή το καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα, καθώς πολλές φορές σκουπιδάκια που έχουν μείνει πάνω είναι ικανά να γδάρουν το ξύλο. Ακόμη, υπάρχουν εξαρτήματα της ηλεκτρικής σκούπας που δεν είναι κατάλληλα για ξύλινο πάτωμα.

Αν σε ενδιαφέρει η συντήρηση ξύλινου πατώματος, θα πρέπει να κάνεις ορισμένες θυσίες στο καθάρισμα. Είναι πολύ σημαντικό, να αποφεύγεις το συχνό σφουγγάρισμα ή τουλάχιστον να χρησιμοποιείς σκέτο νερό και στεγνό πανί. Το συχνό σφουγγάρισμα, σταδιακά χαλάει την όψη του δαπέδου, απαιτώντας την επισκευή του, για να είναι λειτουργικό.

Διάβασε επίσης: Γιατί φουσκώνει το ξύλινο πάτωμα του σπιτιού μου;

3. Πώς να επισκευάσω τις γρατζουνιές στο ξύλινο πάτωμα;

Σε περίπτωση που το ξύλινο πάτωμά σου έχει γρατζουνιές ή λεκέδες, υπάρχουν τρόποι να τους αντιμετωπίσεις, μόνος/-η σου. Αν η γρατζουνιά που έχει δημιουργηθεί στο πάτωμα είναι μικρή, δοκίμασε να την κρύψεις, χρησιμοποιώντας ένα μαρκαδόρο. Δεν θα επιδιορθώσει το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον θα κρύψει προσωρινά το γδαρμένο ξύλινο πάτωμα.

Σε περίπτωση που οι γρατζουνιές είναι πολλές (ή βαθιές) και δεν καλύπτονται με μαρκαδόρο, καλό θα είναι να απευθυνθείς σε έναν έμπειρο επαγγελματία. Ένας επαγγελματίας πατωματζής μπορεί να σου προσφέρει ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας αρμονική εικόνα στο δάπεδο.

Για να αποφύγεις μελλοντικές γρατζουνιές, τοποθέτησε ειδικά τσοχάκια στα έπιπλα. Υπάρχουν παντού στο εμπόριο και μπορούν να σε σώσουν από τις ανεπιθύμητες γρατζουνιές.

4. Πώς να γυαλίσω το ξύλινο πάτωμα;

γδαρμένο ξύλινο πάτωμα

Μήπως το ξύλινο πάτωμα έχει θαμπώσει και χρειάζεται μια νότα ανανέωσης και λάμψης; Αν σκέφτεσαι: “πώς να γυαλίσω το ξύλινο πάτωμα”, εμείς σου έχουμε τη λύση και είναι πανεύκολη. Υπάρχει μια σπιτική και απόλυτα οικολογική συνταγή που θα σε σώσει στο γυάλισμα του ξύλινου πατώματος και θα δώσει λάμψη στο χώρο.

Τρόπος 1

Για τη συνταγή θα χρειαστείς:

  • ¼ φλ. Ελαιόλαδο
  • ⅓ φλ. Λευκό ξύδι
  • 5 φλ. Ζεστό νερό
  • Το αιθέριο έλαιο της επιλογής σου

Αφού αναμείξεις αυτά τα υλικά, το καθαριστικό σου είναι έτοιμο για χρήση. Χρησιμοποίησε ένα πανάκι και τρίψε το πάτωμα. Αυτή η διαδικασία απαιτεί το τρίψιμο πατώματος με το χέρι, κάτι που την κάνει μία απαιτητική εργασία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει και θα πετύχεις και το στόχο σου που είναι η συντήρηση ξύλινου πατώματος.

Τρόπος 2

Θα πρέπει να ξέρεις πως το μαύρο τσάι είναι φίλος του ξύλινου πατώματος. Αν θες κάνεις το ξύλινο πάτωμα του σπιτιού σου να λάμπει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια λεκάνη με ζεστό νερό και να προσθέσεις 2 φακελάκια μαύρο τσάι. Πάρε ένα πανάκι, βύθισε το στην λεκάνη με το τσάι και στράγγιξε το καλά.

Και στις δύο περιπτώσεις: Πριν τρίψεις το παρκέ με το πανάκι, βεβαιώσου πως είναι σχεδόν νωπό και όχι βρεγμένο. Η υγρασία μπορεί να αλλοιώσει το πάτωμά σου.

5. Πότε απαιτείται ολική επισκευή ξύλινου πατώματος;

Όταν η ζημιά είναι τόσο σοβαρή, που καλύπτει μεγάλη επιφάνεια ή ακόμα το δάπεδο έχει ταλαιπωρηθεί χρόνο με το χρόνο. Για ένα γδαρμένο ξύλινο πάτωμα απαιτείται να το δει κάποιος ειδικός στη συντήρηση ξύλινου πατώματος. Όλα τα πατώματα μπορούν να επισκευαστούν, αρκεί να απευθυνθείς στον κατάλληλο επαγγελματία. Με το σωστό τρίψιμο ξύλου και γυάλισμα μπορεί να γίνει σαν καινούργιο!

Ελπίζουμε να ανακάλυψες αυτό που αναζητούσες και να έλυσες όλες τις απορίες σου στη συντήρηση ξύλινου πατώματος. Αν ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του στο ξύλινο πάτωμα του σπιτιού σου, μην εγκαταλείπεις. Μπορείς να απευθυνθείς σ' έναν έμπειρο επαγγελματία της πλατφόρμας μας για να σου δώσει τη λύση, που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Ό,τι ψάχνεις για το σπίτι σου σε βρίσκει στο Douleutaras.gr!

συντήρηση ξύλινου πατώματος

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα