Τεράριουμ DIY σε 6 Εύκολα Βήματα!

Τι είναι το τεράριουμ;

Το τεράριουμ είναι ένα μικρό οικοσύστημα παχύφυτων μέσα σε μία γυάλα, το οποίο έχει το δικό του μικροκλίμα.

Τι χρειάζεται να προσέξεις κατά τη δημιουργία του τεράριουμ;

  • Αρχικά για να μην καταστραφούν τα φυτά, χρειάζεσαι ένα γυάλινο ή διαφανές δοχείο, ώστε να λαμβάνουν επαρκές ηλιακό φως.
  • Η θέση του δοχείου χρειάζεται να είναι σε φωτεινό σημείο, αλλά να μην είναι απευθείας εκτεθειμένο στον ήλιο.
  • Τα φυτά που θα μπουν στη γυάλα, χρειάζεται να έχουν τις ίδιες ανάγκες σε φως, υγρασία και νερό, αλλιώς μερικά φυτά μπορεί να ξεραθούν, ενώ άλλα ευδοκιμούν.
  • Η υγρασία και η αποστράγγιση παίζουν πρωταρχικό ρόλο για την επιβίωση των φυτών που θα επιλέξεις. Για αυτό το λόγο το δοχείο αποτελείται από πολλές στρώσεις διαφορετικών υλικών, που εξασφαλίζουν ότι τα φυτά θα έχουν επαρκή ποσότητα νερού αλλά και την απαραίτητη αποστράγγιση, ώστε να μη σαπίσουν.

Ποιες κατηγορίες τεράριουμ υπάρχουν;

Τα βασικά είδη τεράριουμ είναι δύο: τα ανοικτού τύπου και τα κλειστού. Τα ανοικτού τύπου είναι αυτά που βρίσκονται σε ανοιχτά δοχεία και βάζα. Χρειάζονται ψέκασμα σε αραιά διαστήματα, ώστε να έχουν επαρκή υγρασία τα φυτά. Τα κλειστού τύπου είναι αυτά που βρίσκονται σε κλειστά δοχεία και δημιουργούν ένα αυτόνομο κλίμα συντήρησης. Το κλίμα δημιουργείται από την υγρασία που παράγεται κατά την εξάτμιση του νερού που έχει ψεκαστεί στα στρώματα του κήπου. Η υγρασία κολλάει στα τοιχώματα της γυάλας και δημιουργεί εκ νέου νερό που ποτίζει τα παχύφυτα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας κύκλος συντήρησης του μικρού κήπου. 

Ποια Υλικά θα χρειαστείς για το Τεράριουμ;

Τοποθετείς σε στρώσεις, τα παρακάτω υλικά:
  • Άμμος
  • Μικρά βότσαλα
  • Ενεργός άνθρακας (ή κάρβουνο σε μικρά κομμάτια)
  • Σπογγώδη βρύα
  • Χώμα
  • Παχύφυτα και διακοσμητικά 
τεράριουμ

Image credits_Pinterest

Διάβασε επίσης: 10 «Βολικά» Φυτά που δεν χρειάζονται πολύ νερό για να επιβιώσουν!

Ποια είναι τα Βήματα για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου τεράριουμ;

  1. Προσθέτεις ένα λεπτό στρώμα άμμου (1cm) ή μικρά βότσαλα. Όσο πιο μεγάλη η γυάλα, τόσο πιο χοντρό χρειάζεται να είναι αυτό το στρώμα για καλή αποστράγγιση.
  2. Έπειτα ένα στρώμα από λίγο μεγαλύτερα βότσαλα.
  3. Σειρά έχει ο ενεργός άνθρακας. Ο ενεργός άνθρακας εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων καθώς φιλτράρει το νερό και κρατάει μακριά τις οσμές. Ένα λεπτό στρώμα αρκεί.
  4. Έπειτα ακολουθούν τα σπογγώδη βρύα. Τα σπογγώδη βρύα είναι προαιρετικά και βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας μέσα στη γυάλα. Επίσης δίνουν μία πιο φυσική όψη στο μικρό κήπο σου. Δε χρειάζεται να βάλεις πολλά βρύα, ένα λεπτό στρώμα πάνω από τον άνθρακα αρκεί, ώστε να συγκρατήσει το χώμα που θα μπεί από πάνω.
  5. Προσθέτεις ένα παχύ στρώμα από χώμα.
  6. Τέλος, προσθέτεις τα φυτά που έχεις επιλέξει για το δικό σου κήπο. Τα φυτά επιλέγονται με βάση το αν έχεις ανοιχτό ή κλειστό δοχείο. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικές επιλογές και για τις δύο κατηγορίες:
τεράριουμ

Image credits_Pinterest

Τέλος, μπορείς να διακοσμήσεις τον κήπο σου με ότι θες! Δημιούργησε μία μικρή παράσταση με διάφορα αντικείμενα και χρώματα. Μπορείς να βρεις μερικές ιδέες παρακάτω για το δικό σου δοχείο με φυτά:
Δες επίσης: 10 Πανέμορφα Διακοσμητικά Φυτά για Σκοτεινό Μπάνιο!

Ελπίζουμε να πήρες πολλές ιδέες, ώστε να δημιουργήσεις ένα μοναδικό τεράριουμ! Σου υποσχόμαστε ότι μόλις πάρεις φόρα δε θα σταματάς! Εφόσον χρειαστείς την εμπειρία ενός κηπουρού για το μικρό ή το μεγάλο σου κήπο καταχώρησε την εργασία σου στην υπηρεσία μας και λάβε άμεσα επικοινωνία!τεράριουμ

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα