Τα 15 Σύμβολα του Πλυντηρίου Ρούχων που πρέπει να ξέρεις!

Τι σημαίνουν τα συμβόλα στο πληντύριο ρούχων

Το πλυντήριο ρούχων είναι από τις σημαντικότερες συσκευές του σύγχρονου κόσμου. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό, καθώς έχει λύσει τα χέρια κάθε νοικοκυράς. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το πλυντήριο ρούχων δυσκολεύει τους λιγότερο έμπειρους χρήστες. Δε γνωρίζουν ποιο πρόγραμμα πρέπει να βάλουν σε λειτουργία και καταφεύγουν στην ανάγκη μιας έμπειρης νοικοκυράς, όπως η μητερούλα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και γνώστες του αντικειμένου, ενδεχομένως να τα βρίσκουν σκούρα με την αγορά μιας νέας συσκευής. Εμείς, λοιπόν, θα σου λύσουμε την απορία για το τι σημαίνουν τα σύμβολα στο πλυντήριο ρούχων, προκειμένου να προγραμματίζεις την πλύση σου με κλειστά μάτια!

Πολλά πλυντήρια αναφέρουν και ολογράφως περί τίνος πρόκειται το κάθε πρόγραμμα, πράγμα που διευκολύνει κατά πολύ την κατάσταση. Ωστόσο, τα υπόλοιπα απαιτούν από τους χρήστες τους να απομνημονεύσουν την κάθε ζωγραφιά. Βέβαια, να τονίσουμε ότι τα σύμβολα των πλυντηρίων ενδέχεται να είναι διαφορετικά ανάλογα με τον κατασκευαστή ή τη μάρκα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, εμφανίζονται διαρκώς καινούργιες λειτουργίες, όπως η λειτουργία μνήμης. Σε αυτήν το έξυπνο πλυντήριό σου θυμάται το πρόγραμμα που επέλεξες για την προηγούμενη πλύση και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για την επόμενη εάν θες. Ωστόσο, εμείς θα σου παρουσιάσουμε τα βασικότερα σύμβολα που θα βρίσκονται στα περισσότερα πλυντήρια ρούχων.

15 Σύμβολα Πλυντηρίου Ρούχων & η Σημασία τους!

1. Άνθος βαμβακιού

Μάντεψε τι μπορεί να σημαίνει αυτό! Ναι, σωστά μάντεψες. Σε αυτή τη λειτουργία μπορείς να πλύνεις τα βαμβακερά σου ρούχα. Αυτά μπορεί να είναι εσώρουχα, σεντόνια, πουκάμισα ή πετσέτες. Το πιο πιθανό είναι να σου δίνει και τρείς εναλλακτικές. Αυτές είναι οι 40, οι 60 και οι 90 βαθμοί. Στην υψηλότερη θερμοκρασία να βάζεις πάντα τα πιο βρώμικα.

2. Κωνική φιάλη

Μοιάζει με φιάλη χημικού εργαστηρίου. Το συγκεκριμένο σύμβολο πλυντηρίου ρούχων σημαίνει ότι σε αυτή τη λειτουργία πρέπει να πλένεις τα συνθετικά σου ρούχα. Συνθετικά συνήθως είναι οι μπλούζες, αλλά και ορισμένες κάλτσες από νάυλον. Εδώ, όπως και προηγουμένως, θα συναντήσεις τρείς επιλογές, αλλά αυτή τη φορά 30, 60 και 90 βαθμούς.

3. Φτερό

Εάν δεις στο ταμπλό του πλυντηρίου σου ένα φτερό, τότε εκεί μπορείς να πλύνεις τα ευαίσθητα ρούχα σου. Όταν βάζεις τη συγκεκριμένη λειτουργία, το πλυντήριο αυτομάτως βάζει το πρόγραμμα στους 30 βαθμούς. Σε αυτά περιλαμβάνονται ιδιαίτερα ρούχα από ανάμεικτο συνθετικό υλικό.

4. Γράμμα ‘E’ ή ‘Εco’

Πρόκειται για την οικολογική πλύση του πλυντηρίου στην οποία επικρατεί χαμηλότερη θερμοκρασία, καθώς και μικρότερη ποσότητα νερού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πλυντηρίου ρούχων αναφέρεται και ως οικονομικό, αφού η κατανάλωση είναι μικρότερη. Στο οικολογικό πρόγραμμα καλό είναι να πλένεις τα λιγότερα λερωμένα σου βαμβακερά ρούχα.  

5. Κουβάρι

Τι σημαίνει το σύμβολο από το κουβάρι στο ταμπλό του πλυντηρίου; Αυτό, λοιπόν, συμβολίζει τα μάλλινα. Οτιδήποτε μάλλινο έχεις το βάζεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό θα μπει αυτόματα στους 30 βαθμούς, για να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα μάλλινα ρούχα σου.

6. Χιονονιφάδα

Η χιονονιφάδα συμβολίζει την κρύα πλύση. Εάν θέλεις κάποια ρούχα σου να πλυθούν σε χαμηλότερη θερμοκρασία, τότε επίλεξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επίσης, η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά ώστε να μην ξεβάψουν τα ρούχα σου.

7. Χέρι μέσα σε λεκάνη

Εάν δεις στο πλυντήριο ένα σύμβολο με μια λεκάνη με ένα χέρι στο εσωτερικό της αυτό συμβολίζει, όπως ίσως αντιλαμβάνεσαι, το πλύσιμο στο χέρι. Ενδείκνυται όταν το ύφασμα απαιτεί την πλύση στο χέρι και αναγράφεται στο ταμπελάκι του. Πρόκειται για πλύσιμο το πολύ μέχρι τους 40 βαθμούς.

τι σημαίνουν τα σύμβολα στο πλυντήριο ρούχων

8. Σύμβολο με ‘R’ ή ρολόι ή κλεψύδρα ή χρόνο

Εάν έχεις κάποιον από αυτούς τους συμβολισμούς στο πλυντήριό σου, τότε σημαίνει ότι έχεις πρόγραμμα για γρήγορη πλύση. Το εικονίδιο ενδέχεται να είναι διαφορετικό από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Η συγκεκριμένη λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν θέλεις να πλύνεις ένα καινούργιο ρούχο και δε θέλεις να ξεβάψει. Γενικότερα, εξυπηρετεί λίγα ρούχα και μη λερωμένα.

9. Βροχή

Μήπως αναρωτιέσαι τι σημαίνει η βροχούλα στο πλυντήριό σου; Το σύμβολο αυτό υποδεικνύει το ξέπλυμα. Είναι ιδανικό όταν τα ρούχα χρειάζονται επιπλέον ξέπλυμα μετά την κύρια πλύση. Το καλό είναι ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε όλα τα είδη ρούχων.

10. Σπειροειδής κύκλος

Έχεις δει μια σπείρα στο ταμπλό του πλυντηρίου σου; Αυτό συμβολίζει το στύψιμο. Μπορεί να μην το έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά καλό είναι να ξέρεις τι σημαίνει. Χρησιμοποίησε το όταν τα ρούχα σου μετά την πλύση είναι αρκετά νωπά και χρειάζονται στύψιμο.

11. Λεκάνη με βελάκι προς τα κάτω

Το σύμβολο μιας λεκάνης με ένα βελάκι να δείχνει προς τα κάτω δηλώνει την αποστράγγιση. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις εάν το πλυντήριό σου έχει ακόμα νερά στον κάδο. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τα ρούχα δε στύβονται.

12. Πεταλούδα

Ενδεχομένως αναρωτιέσαι τι συμβολίζει η πεταλούδα στο πλυντήριό σου. Ε, λοιπόν, εκεί θα βάλεις τα μεταξωτά σου υφάσματα. Τα μεταξωτά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, για αυτό σε ορισμένες μάρκες πλυντηρίων κατέχουν και ξεχωριστή λειτουργία. Η συσκευή γνωρίζει σε ποια θερμοκρασία πρέπει να πλυθούν προκειμένου να μην καταστραφούν.

13. Μπλουζάκι με αριθμό

Εάν ένα από τα σύμβολά του πλυντηρίου σου είναι ένα μπλουζάκι με κάποιο μονοψήφιο αριθμό, τότε εκεί πρέπει να βάλεις τα αθλητικά σου. Είτε πήγες γυμναστήριο και ίδρωσες, είτε πήγες και έπαιξες ποδόσφαιρο με τους φίλους σου και γέμισες λάσπες, αυτό είναι το σωστό πρόγραμμα πλυντηρίου. Επομένως, βάλε τα αθλητικά σου ρούχα στον κάδο και ξεκίνα τη λειτουργία!

14. Λεκάνη με κάθετη γραμμή

Σε περίπτωση που το ταμπλό του πλυντηρίου σου έχει ένα εικονίδιο με μια λεκάνη με μια κάθετη γραμμή ενδιάμεσα, τότε αυτό συμβολίζει την πρόπλυση. Μερικά ρούχα ίσως χρειάζονται επιπλέον ξέβγαλμα πριν την κύρια πλύση τους. Επίσης, ορισμένες μάρκες πλυντηρίων τοποθετούν την πρόπλυση δίπλα σε κάποιο υπάρχον πρόγραμμα, ενώ άλλες την έχουν ως ξεχωριστό.

15. Κλειδί ή λουκέτο

Τα πλυντήρια νέας τεχνολογίας έχουν εφαρμόσει νέα και πιο εξειδικευμένα προγράμματα. Ένα από αυτό είναι το κλείδωμα ασφαλείας που συμβολίζεται είτε με ένα κλειδί είτε με λουκέτο. Η συγκεκριμένη λειτουργία κλειδώνει την πόρτα του πλυντηρίου. Εξυπηρετεί στην περίπτωση που η πόρτα του πλυντηρίου σου είναι στο μπροστινό μέρος και όχι από πάνω και στο σπίτι υπάρχουν παιδιά. Είναι γεγονός ότι έχουν την τάση να πειράζουν πράγματα και το να ανοίξουν την πόρτα του πλυντηρίου ίσως τους φαίνεται ως παιχνίδι.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να κατανοήσεις το τι σημαίνουν τα σύμβολα στο πλυντήριο ρούχων σου. Καλό θα ήταν, βέβαια, να διαβάσεις και το εγχειρίδιο της συσκευής σου εάν έχεις απορίες. Παρ’ όλα αυτά εάν έχεις κάποια βλάβη στο πλυντήριο σου και χρειάζεσαι βοήθεια με το πλυντήριο ρούχων, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες υδραυλικούς που θα αναλάβουν την επισκευή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, άμεσα & οικονομικά.

Σχετικά με το Douleutaras

Είμαστε η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών έχοντας πραγματοποιήσει 195.000+ εργασίες, με πάνω από 3.500 αξιολογημένους επαγγελματίες και 20.000+ χρήστες σε μηνιαία βάση.

Πώς λειτουργεί o Douleutaras

Μας περιγράφεις την εργασία που θες

Μέσα σε λίγη ώρα, ένας ή περισσότεροι αξιολογημένοι επαγγελματίες επικοινωνούν μαζί σου για την υλοποίησή της

Επιλέγεις τον κατάλληλο για σένα

Οι επαγγελματίες του Douleutaras

4.5

Μέσος όρος αξιολόγησης επαγγελματιών

6.000 εργασίες

Κάθε επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει περίπου 50 εργασίες

1.000 επαγγελματίες

+2 νέοι επαγγελματίες κάθε μέρα